Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ανάσταση στις 9:30 – 2021: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα, όλα τα μέτρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάσταση στις 9:30 – 2021: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα, όλα τα μέτρα

Πάσχα 2021- Ανάσταση: Πώς θα διεξαχθούν οι εκκλησιαστικές λειτουργίες

Με ανοιχτές Εκκλησίες, υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους το φετινό Πάσχα. Αίσθηση προκαλεί η απόφαση για την διεξαγωγή της Ανάστασης, αφού φέτος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 10 το βράδυ. Ακόμη,  περιφορά του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί και αυτή υπό όρους και πιο συγκεκριμένα θα γίνει μόνο γύρω από το ναό. Αυτά προβλέπει το σχέδιο για τη λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με τη θρησκευτική πίστη. «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Η συμφωνία Εκκλησία Πολιτείας επισφραγίστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος , με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα. Η ίδια, σε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα. Επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Ζητά ακόμη, να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

«Να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα»

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων. Τότε θα τεθεί στην κυβέρνηση το ζήτημα έκδοσης ΚΥΑ, που θα προβλέπει και πόσα άτομα θα μπορούν να παραστούν στους ναούς. Πρωθυπουργός και  Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν χθες σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Μετά την εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα. Είπε συγκεκριμένα: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» Για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς. «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

Το σχέδιο ωστόσο, δίνει έμφαση στους εξωτερικούς χώρους των ναών τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν συνωστισμοί. Για αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς τους Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλια των ναών.  Έτσι περίπου θα τελεστεί και η ανάσταση, νωρίτερα όμως από τις 12 τα μεσάνυχτα που έχουμε συνηθίσει. Όπως ακούγεται επίσης, σε πολλά χωριά της επαρχίας που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εφημερίων. Για αυτό πολλοί ιερείς που κάνουν Ανάσταση σε περισσότερες εκκλησίες, τελούν την Ανάσταση νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι τα 80 με 100 άτομα , ενώ θα ισχύσουν βέβαια τα ποσοστά ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Τ πιθανότερο είναι να ισχύσει ένας πιστός ανά 20 τ.μ.

Πόσοι πιστοί επιτρέπονται μέσα στην εκκλησία

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων, προβλέπει έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστούς συνολικά.  Η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους πιο μεγάλους ναούς. Το όριο που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα ήταν τα 50 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό, γιατί τώρα και ενόψει Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των πιστών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+ ετών έχει εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις