Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δείκτης θετικότητας κορονοϊού Ελλάδα: Μειώθηκε στο 5,3 – Τι δείχνουν τα κρούσματα
ΕΛΛΑΔΑ

Δείκτης θετικότητας κορονοϊού Ελλάδα: Μειώθηκε στο 5,3 – Τι δείχνουν τα κρούσματα

Δείκτης θετικότητας κορονοϊού Ελλάδα: Για τα στοιχεία της πανδημίας του κορονοϊού ενημέρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας παρουσίασαν κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Για τα στοιχεία της πανδημίας του κορονοϊού ενημέρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, 26.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, και η μετάδοση συνεχίζεται. Παράλληλα, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα με κορονοϊό, με έναν μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.

Κόσμος κάνει βόλτα

Δείτε ακόμη: 3.067 νέα κρούσματα – 91 θάνατοι

Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 5,3%. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, περιμένουμε με την αύξηση των τεστ να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Πάνω από τη μονάδα παραμένει ο δείκτης αναπαραγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η καθηγήτρια στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα, όπως είπε.

«Η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, που ο ιός είναι παντού, θα αυξήσει την επιδημιολογική επιβάρυνση. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, ενώ το Rt βρίσκεται στο 1,02. Η όποια χαλάρωση αυτή τη στιγμή θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», επισήμανε η Β. Παπαευαγγέλου.

Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, υπογράμμισε.

«Εύθραυστη βελτίωση» στην Αττική, σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο καθηγητής τόνισε πως παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων σε περισσότερους από 80 ανά ημέρα. Σε επίπεδο διασποράς, μείωση 5% του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφηκε στην Αττική, για την οποία ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μικρά, πολύ δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, παρότι στην αρχή της εβδομάδας φάνηκαν σημάδια μείωσης της διάδοσης, τελικά παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση της επιδημίας του κορονοϊού.

Κορονοϊός

Τι δείχνει έρευνα για την αποτελεσματικότητα των self test

Αναφερόμενος στα self test, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως 970.814 self test έχουν διατεθεί στους πολίτες ως σήμερα, ενώ περισσότερα από 2 εκατ. self test βρίσκονται ήδη σε όλα τα φαρμακεία.

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα των self test, ο καθηγητής παρέθεσε τα αποτελέσματα του Public Health England σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με το οποίο η ακρίβεια των self test είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Self test
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις