Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Πότε θα δούμε αποσυμφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Πότε θα δούμε αποσυμφόρηση

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Η κ. Ράπτη τόνισε ότι οι ειδικοί λένε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος.

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊου αλλά και στο πότε θα δούμε αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ, αναφέρθηκε η υφυπουργός υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (14/4). Σύμφωνα με τα στοιχεία του επταημέρου, όπως εξήγησε, βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η κ. Ράπτη τόνισε ότι οι ειδικοί λένε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, έχει όμως αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, κοιτώντας τα νούμερα του επταημέρου, βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση τόσο στον δείκτη θετικότητας (- 7,5% περίπου) όσο και στον δείκτη των κρουσμάτων.

«Αυτό βέβαια δεν αντικατοπτρίζεται στις ΜΕΘ γιατί υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της καταγραφής της μείωσης των κρουσμάτων» ανέφερε η κ. Ράπτη, προσθέτοντας πως θα αργήσουμε λίγο μέχρι να δούμε καλύτερη εικόνα όσον αφορά τις ΜΕΘ. «Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους δείκτες, που σημαίνει ότι πάμε για αποκλιμάκωση είναι πολύ πιθανόν σε 3 εβδομάδες από σήμερα να έχουμε και στις ΜΕΘ μια μείωση» είπε χαρακτηριστικά.

Ελπίδα από τη μείωση του δείκτη θετικότητας

Πρώτη ένδειξη που δημιουργεί ελπίδα στη μάχη με τον κορονοϊό, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι εδώ και έξι μέρες σταθερά πτωτικά και ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας, υποχωρεί. Είναι ενδεικτικό ότι στις 6 Απριλίου στα 4.309 κρούσματα ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,73% με διενέργεια 75.182 τεστ. Χθες, 13/4 που ανακοινώθηκαν 4.033 κρούσματα η θετικότητα έπεσε στο 5,30% με διενέργεια 76.000 τεστ. Οι ειδικοί δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη θετικότητας, περισσότερο από όσο στον αριθμό των κρουσμάτων.

Αλώστε, όπως είχε περιγράψει πρόσφατα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας έπεσε μετά από καιρό στο 5% αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. «Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. «Είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό». Υπενθυμίζεται ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή «κόκκινη».

Βόλτα στην παραλιακή

Αρκουμανέας: Πτώση του δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από 11 εβδομάδες

Μετά από 11 εβδομάδες συνεχούς ανόδου, ο δείκτης θετικότητας άρχισε να πέφτει, τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν υπάρχει σταθεροποίηση. Όπως εξήγησε, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουάριου ήταν στο 1,82 και έφτασε στο 6,4. Ωστόσο, χθες εμφάνισε για πρώτη φορά πτωτική τάση και έφτασε στο 5,3%.

Ο κ. Αρμουμανέας εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν υπάρχει σταθεροποίηση. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι έχουμε πλέον και ρεκόρ τεστ, λέγοντας ότι – ανά εκατομμύριο πληθυσμού- κάνουμε περισσότερα τεστ από τη Γερμανία και είμαστε σε πολύ καλή θέση στην Ευρώπη.

Σε αυτό είχε αναφερθεί προ ημερών και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, λέγοντας πως το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας έπεσε μετά από καιρό στο 5% αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» είχε πει προ ημερών.

Δείτε ακόμη:
Βαρύ πένθος για τον Δημήτρη Κολλάτο – “Εφυγε” από την ζωή ο γιός του, Άλκης
Ύμνος Daily Mail για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα – «Τα 60 covid-free νησιά δεν ήταν ποτέ πιο δελεαστικά»
Επιφυλακτικός ο Παυλάκης για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις