Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Johnson & Johnson εμβόλιο Ελλάδα: «Δεν αλλάζουμε σχεδιασμό, τηρούμε στάση αναμονής»
ΕΛΛΑΔΑ

Johnson & Johnson εμβόλιο Ελλάδα: «Δεν αλλάζουμε σχεδιασμό, τηρούμε στάση αναμονής»

Johnson & Johnson εμβόλιο Ελλάδα: «Περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο».

«Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αφορμή τη διερεύνηση και συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο και το εμβόλιο της Johnson & Johnson να συνδέεται με εγκεφαλικές θρομβώσεις. «Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα, είπε υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα.

Περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός είναι των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer και το Μάιο περιμένουμε 1,5 εκ δόσεις. Υπενθύμισε ότι από 16/4 έως 19/4 ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου της ομάδας Β, από τις 21/4 εκπαιδευτικούς και για τους πολίτες μεταξύ 55-59 ετών και από το Σάββατο 24/4 για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια είπε πως κάπου τώρα κλείνει ένα έτος από τους πρώτους εμβολιασμούς στο πλαίσιο δοκιμών και η επιστήμη δεν θα αργήσει να δώσει απαντήσεις για το κατά πόσο θα χρειάζεται μια πρόσθετη δόση μετά από 6-8 μήνες. Σε σχέση με το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα είπε πως η Επιτροπή των Ειδικών θα εισηγηθεί και θα κριθεί ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο το συγκεκριμένο διάστημα. Επίσης είπε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για τα self test και πώς θα επεκταθεί το μέτρο.

Δημόπουλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: Μικρότερη από μία στο εκατομμύριο η πιθανότητα θρόμβωσης

Τις περιπτώσεις των θρομβώσεων από το εμβόλιο Johnson & Johnson σχολίασε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Υπήρξαν έξι περιστατικά στις ΗΠΑ επί 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών, όπου διαπιστώθηκε ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, το οποίο συνδυάζει την πτώση των αιμοπεταλίων στο αίμα με την ανάπτυξη θρόμβων σε φλέβες του εγκεφάλου. Και οι έξι περιπτώσεις ήταν γυναίκες κάτω των 60 ετών», εξέφρασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

«Δεν μπορούμε να πούμε δεν κάνουμε το εμβόλιο»

«Παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια αιτιολογική συσχέτιση, δηλαδή να βρεθεί κάποιος παθογενετικός μηχανισμός που να συνδέει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως αυτό της AstraZeneca, γιατί έχουν την ίδια τεχνολογία με τον αδενοϊό, με τα περιστατικά αυτά, θα πρέπει κανείς να πει ότι δημιουργείται ίσως μια μεγαλύτερη αναστάτωση σε όλους μας και σε όσους πρόκειται να εμβολιαστούν με αυτά τα σπάνια περιστατικά», ανέφερε στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Και σημείωσε το εξής: «Μιλάμε για μικρότερη πιθανότητα από 1 στο εκατομμύριο. Δεν μπορούμε να πούμε δεν κάνουμε το εμβόλιο, όπως και με την AstraZeneca στην Ελλάδα δεν υπήρξε αναστολή, δεδομένου ότι θέλουμε να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν το δίχτυ της ανοσίας του πληθυσμού, αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε να έχουμε χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους».

Δείτε ακόμη:
Πότε θα δούμε αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ – Τι απαντά η Ζωή Ράπτη
Πέθανε 38χρονη από κορονοϊό στη Χαλκίδα – Ετοιμαζόταν να παντρευτεί
Επίθεση με καυστικό υγρό στην Κυψέλη: Ερωτική αντιζηλία βλέπουν οι αρχές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις