Αθήνα

°C

Τρίτη

11

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εργατική Πρωτομαγιά 2021 μεταφορά: Πότε θα εορταστεί, η επίσημη ανακοίνωση
ΕΛΛΑΔΑ

Εργατική Πρωτομαγιά 2021 μεταφορά: Πότε θα εορταστεί, η επίσημη ανακοίνωση

Εργατική Πρωτομαγιά 2021 μεταφορά: Να σημειωθεί ότι φέτος η εργατική Πρωτομαγιά «πέφτει» το Μεγάλο Σάββατο.

Τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς για τις 4 Μαΐου αποφάσισε η ΓΣΕΕ, η εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συνεδρίασε σήμερα (13.04.2021) και αποφάσισε να προκηρύξει 24 απεργία για την Πρωτομαγιά στις 4 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι φέτος η εργατική Πρωτομαγιά «πέφτει» το Μεγάλο Σάββατο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τρίτη 4 Μαΐου, ώστε η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια στην εργασία βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων μας.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!
Τιμούμε τους νεκρούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης!!
Δεν είναι αργία, είναι Απεργία!»

Πώς πληρώνονται όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά

Όσοι εργαστούν την ημέρα της Πρωτομαγιάς και αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εν τω μεταξύ, όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται από το εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους.

Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Δείτε ακόμη:
Θρήνος στην Εύβοια – Κατέληξε η 25χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο
Και Έλληνες στους “Αλεξιπτωτιστές” που θέλουν να τιμήσουν την εισβολή των Ναζί στην Κρήτη- Ο ένας αστυνομικός
Αισιόδοξη η Γκάγκα για το φετινό καλοκαίρι – «Θα μπορούμε να δούμε φίλους, να πάμε σε εστιατόρια»
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις