Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Έλληνες εξωτερικού: Πρόβλημα έλλειψης ΑΜΚΑ
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΓΓΛΙΚΑ

Έλληνες εξωτερικού: Πρόβλημα έλλειψης ΑΜΚΑ

Έλληνες εξωτερικού: Εκτός εμβολιασμού οι συνταξιούχοι που διαβιούν στην Ελλάδα.

Ερώτηση με θέμα «Εκτός εμβολιασμών, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ, οι Ελληνες συνταξιούχοι μετανάστες του εξωτερικού που διαβιούν στη χώρα-Ανάγκη ένταξης τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα», κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ειδικότερα, στη σχετική ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του covid 19 που εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, μπορούν να εμβολιασθούν όλοι οι Ελληνες πολίτες αλλά και πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν ΑΚΜΑ και διαμένουν στη χώρα μας. Ωστόσο, στο πρόγραμμα αυτό δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι Ελληνες πολίτες που μετανάστευσαν πριν πολλά χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, συνταξιοδοτήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών όπου εργάστηκαν και επέστρεψαν ή διαβιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, διατηρώντας όμως στο εξωτερικό τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αυτοί οι Ελληνες παλιννοστούντες μετανάστες, επειδή ακριβώς εξακολουθούν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους από τα κράτη αυτά, δεν είναι καταγεγραμμένοι στο ελληνικό σύστημα ασφάλισης, δεν διαθέτουν δηλαδή ΑΜΚΑ και επομένως για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένοι παλιννοστούντες συνταξιούχοι, άτομα βεβαίως ηλικιωμένα και κατά τεκμήριο ευάλωτα στην υγεία τους, μένουν χωρίς εμβολιαστική κάλυψη, αν και έχουν εκφράσει την επιθυμία να εμβολιαστούν.

Εμβολιαστικό κέντρο

Αδύνατο το ραντεβού ελλείψει ΑΜΚΑ

Πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, δεκάδες Ελληνες συνταξιούχοι στα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, που επισκέφθηκαν φαρμακεία προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, διαπίστωσαν ότι αυτό είναι αδύνατον. Στο ερώτημα δε που απηύθυναν και μέσω ΚΕΠ, προς τις ελληνικές αρχές, για το πως θα μπορέσουν να εμβολιασθούν, δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα κάποια απάντηση.

Κατόπιν τούτων,

  • Επειδή το πρόγραμμα εμβολιασμών πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους μόνιμους κατοίκους της χώρα που το επιθυμούν, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις
  • Επειδή, οι Ελληνες συνταξιούχοι του εξωτερικού, είναι αδύνατον, ακόμη κι αν το ήθελαν, να ταξιδέψουν στις χώρες όπου εργάστηκαν και συνταξιοδοτήθηκαν, για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοΐού.
  • Επειδή πρόκειται για μεγάλης ηλικίας ανθρώπους οι οποίος στερούμενοι το εμβόλιο, μένουν εκτεθειμένοι υγειονομικά στην πανδημία
Εμβολιαστικό κέντρο

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να ξεπερασθεί το πρόβλημα και να μπορέσουν τελικά να εμβολιασθούν και οι Ελληνες παλιννοστούντες συνταξιούχοι του εξωτερικού, που διαβιούν στη χώρα μας αλλά λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ αδυνατούν να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα;”.

Εμβολιαστικό κέντρο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις