Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

30

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Απρίλιος: Σαρηγιάννης για λιανεμπόριο και σχολεία
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων Απρίλιος: Σαρηγιάννης για λιανεμπόριο και σχολεία

Άρση μέτρων Απρίλιος: Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε, παράλληλα, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σημειωθούν διακυμάνσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Την άποψη ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απριλίου και μετά και όχι από τις 5 του μήνα, εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στο Open ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με αυστηρές προϋποθέσεις και με εφαρμογή όλων των μέτρων και κυρίως αυτό του self test, το χαρακτήρισε «το νούμερο 1 όπλο» κατά της διασποράς του ιού τη δεδομένα στιγμή, μετά το εμβόλιο.

«Τα μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε ακριβώς στην κορύφωση» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε ότι περιμένει την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 στις 8 του Απρίλη και την περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770. Υποστήριξε, δε, ότι προκειμένου να μείνουν σε αυτό το επίπεδο οι αριθμοί «πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Self test, απολύμανση αέρος στα μαγαζιά. Και στην εστίαση το βλέπουν θετικά να το προωθήσουν».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε, παράλληλα, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σημειωθούν διακυμάνσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Στις 8 Απριλίου βλέπουμε τη μέγιστη τιμή, που περιμένουμε 3.700-3.800 κρούσματα. Μετά αρχίζει να κατεβαίνει η καμπύλη. Προφανώς θα έχουμε και ημερήσιες διακυμάνσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ. Αν έχουμε έναν ρεαλιστικό αριθμό τεστ, θα έχουμε πτώση».

Αυτοκτονικές οι κινητοποιήσεις

Απαντώντας αναφορικά με πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι «είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για 5 Απριλίου, το έχω πει και στους εμπορικούς συλλόγους. Θα έπρεπε να μιλάμε για τις 12 Απριλίου. Είναι εφικτό να προλάβουμε και το Πάσχα αν ανοίξουν τότε τα μαγαζιά. «Ακουσα ότι λένε οι έμποροι ότι θα κάνουν κινητοποιήσεις αν δεν ανοίξουν στις 5 Απριλίου. Αυτό είναι αυτοκτονικό, θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά» είπε ο καθηγητής και συνέστησε αυτοσυγκράτηση. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία πρότεινε να επιστρέψει μόνο η Γ’ Λυκείου, λόγω Πανελλαδικών. «Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών. Θα μπορούσε να ανοίξει. Ετσι μπορούν να απλωθούν και οι μαθητές σε μεγαλύτερο χώρο», επεσήμανε.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι «καλύτερα να το κρατήσουμε κλειστό όσο μπορούμε για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις