Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα εστίασης Απρίλιος: Αισιόδοξος ο Άκης Σκέρτσος
ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα εστίασης Απρίλιος: Αισιόδοξος ο Άκης Σκέρτσος

Άνοιγμα εστίασης Απρίλιος: Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ακης Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα της αγορά και των σχολείων τον Απρίλιο με τα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό να δίνουν αυτή τη δυνατότητα.  Συγκεκ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ακης Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα της αγορά και των σχολείων τον Απρίλιο με τα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό να δίνουν αυτή τη δυνατότητα.  Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», αναφέροντας αρχικά πως «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του. «Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων», πρόσθεσε.

Οσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος: «Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου» και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών. Ενώ, όσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι επ’ αυτού. Τέλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αναφέρθηκε σε ακόμα έναν παράγοντα που θα βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της πίεσης από την πανδημία και αυτός είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση. «Η παροχή των δωρεάν τεστ θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Άρση μέτρων: Τι λένε οι πληροφορίες, το υπό εξέταση σχέδιο

Η ερχόμενη Τετάρτη είναι η επικρατέστερη ημέρα για την παρουσίαση του σχεδίου για το «σταδιακό και πολύ προσεκτικό» άνοιγμα δραστηριοτήτων –αφού πρώτα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών. Κυρίαρχος στόχος είναι να διασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα να αποτραπεί η επιστροφή σε νέους περιορισμούς μερικές εβδομάδες αργότερα. Στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται κυρίως η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζονται όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την απελευθέρωσή της. Όπως μεταδίδεται, στις γενικές αρχές περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, ενώ συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας για τοποθεσίες ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Η μετάβαση στην νέα φάση θα πλαισιώνεται από τη στρατηγική του self-testing που ενεργοποιείται για τον καλύτερο έλεγχο και κυρίως την αποφυγή υποτροπών της πανδημίας. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, προσδιορίζονται από κυβέρνηση και ειδικούς, ως το «όπλο» που μπαίνει στη φαρέτρα και δημιουργεί νέες δυνατότητες, στην παρακολούθηση της διασποράς του ιού. Παράλληλα θα εξελίσσεται το επιχειρησιακό πλάνο στοχευμένων, περιοδικών ελέγχων με αντιγονικό τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι κλειστές δομές αλλά και περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Στο ημερολόγιο είναι “κοκκινισμένη” η 5η Απριλίου, ως ένα από τα ορόσημα κατά το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει η αυλαία για την άρση των περιορισμών στα γυμνάσια και στα λύκεια ή στο λιανεμπόριο. Με βάση τις γενικές αρχές που προαναφέρθηκαν δεν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των εμπορικών καταστημάτων.

Σχολεία, λιανεμπόριο, μετακινήσεις

Ως προς τα σχολεία, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους. Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους θα δηλώνουν το αποτέλεσμα της εξέτασης. Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποια δομή υγείας για να κάνουν επανέλεγχο.

Για το λιανεμπόριο, ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα μιας χρονικής μετάθεσης των σχετικών αποφάσεων μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή από τις 12 Απριλίου.

Η φόρμουλα που είναι στο τραπέζι θέλει υποχρεωτική και εκτεταμένη χρήση self-testing και αγορές είτε με φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων (click inside), είτε με παράδοση των προϊόντων εκτός (click away). Στο ζήτημα των μετακινήσεων θα αναζητηθεί εκ νέου μια λύση που αφορά στους περιορισμούς στις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και στη χρήση αυτοκινήτου για τον κωδικό 6.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες προσαρμογές θα εξαρτηθούν κυρίως από τη μείωση των νέων κρουσμάτων, τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών καθώς επίσης από την υποχώρηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών. Από την άλλη, βέβαια, και παρότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα σημειώνεται μια τάση σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις