Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εθνική Πινακοθήκη 200 χρόνια: Τι δώρισε ο Μητσοτάκης στους επίσημους προσκεκλημένους
ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πινακοθήκη 200 χρόνια: Τι δώρισε ο Μητσοτάκης στους επίσημους προσκεκλημένους

Εθνική Πινακοθήκη 200 χρόνια: Μετά το τέλος της ξενάγησης, οι καλεσμένοι παρέλαβαν το δώρο του πρωθυπουργού

Η ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων στην Εθνική Πινακοθήκη, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά έργα από την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της» και από τη μόνιμη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Ανάμεσα σε αυτά έργα από τον Ευγένιο Ντελακρουά μέχρι τον Νικόλαο Γύζη, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά το τέλος της ξενάγησης, οι καλεσμένοι παρέλαβαν το δώρο του πρωθυπουργού: μια συλλεκτική, εξαιρετικά σπάνια δίτομη έκδοση στα αγγλικά από το «Λεύκωμα της ελληνικής Επανάστασης» του εκδοτικού οίκου Μέλισσα. Η παραγγελία έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού που εξασφάλισε τα τελευταία πενήντα αντίτυπα, αφού η έκδοση δεν υπάρχει πλέον στην αγορά.

🚩H Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου ή Εθνική Πινακοθήκη (ονομασία ίδρυσης) είναι μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900, βρίσκεται στην Αθήνα και καλύπτει την περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελληνικό χώρο από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Οργανικά συνδεδεμένη με την Εθνική Γλυπτοθήκη, αποτελεί την μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, με συγκεντρωμένα περισσότερα από 15.000 έργα. Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε ένα νέο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, ενώ τα γλυπτά απέκτησαν δικό τους κτίριο με την Εθνική Γλυπτοθήκη η οποία βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Κατεχάκη, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Γουδή.

Οι ξένοι επίσημοι ξεναγήθηκαν στην ολοκαίνουργια Εθνική Πινακοθήκη και θαύμασαν μοναδικά έργα. Από τον Ευγένιο Ντελακρουά μέχρι τον Νικόλαο Γύζη, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις