Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελληνική σημαία λευκός σταυρός: Σε ποιο νησί υψώθηκε για πρώτη φορά σε γαλανό φόντο
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική σημαία λευκός σταυρός: Σε ποιο νησί υψώθηκε για πρώτη φορά σε γαλανό φόντο

Ελληνική σημαία λευκός σταυρός: Η ελληνική σημαία με τη σημερινή της μορφή αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ορθοδοξίας.

Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», αλλά ταυτόχρονα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Επίσης ο λευκός σταυρός συμβολίζει την ορθοδοξία. Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού των Ελλήνων, που ήταν η ανεξαρτησία, ενώ το κυανό τον ελληνικό ουρανό. Επίσης, ήταν σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική σημαία η οποία αρχικά είχε απλώς κυανό φόντο και λευκό σταυρό η οποία χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα.

Η σημαία με λευκό σταυρό σε μπλε φόντο υψώθηκε από το στόλο που με αρχηγό τον Γιάννη Σταθά και υπαρχηγό τον Νικοτσάρα πραγματοποιούσε επιδρομές σε παράλια του βόρειου Αιγαίου το 1807. Αυτή, λοιπόν, ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο. Σε αυτή ο ηγούμενος Νήφων όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο του Γένους Επιφάνιο-Στέφανο Δημητριάδη, τους Λαζαίους, τον Αναστάσιο Καρατάσο, τον Λιόλιο Ξηρολειβαδίτη, τον Νικόλαο Τσάμη και πολλούς άλλους. Οι καπεταναίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την Επανάσταση. Παραλλαγή της ήταν η σημαία του Παπαφλέσσα, φτιαγμένη από το μπλε εσωτερικό του ράσου του και την φουστανέλα ενός συμπολεμιστή του.

Ελληνική σημαία σταυρός

Η σημαία με λευκό σταυρό σε μπλε φόντο

α) των μεν κατά την δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού

β) η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή’ μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού’ εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν’ εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού κυανοχρόου.

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου ή αλλιώς Μονή Ευαγγελίστριας ιδρύθηκε το 1794. Βρίσκεται έξω από την πόλη της Σκιάθου και είναι ανδρικό μοναστήρι. Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας απέκτησε μεγάλη περιουσία και πλούσια βιβλιοθήκη. Κυρίως έγινε γνωστό για το “κολλυβάδικο πνεύμα,ώστε το μοναστήρι του Ευαγγελισμού να γίνει κέντρο με ηθική ακτινοβολία και πνευματική ζωτικότητα”. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθεί κανείς όταν βρεθεί στην Σκιάθο.

Ελληνικές σημαίες

Δείτε ακόμη:

“Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ” – Καθηλωτική η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού
Δημιουργίες του οίκου Zeus and Dione επέλεξε η Μαρέβα Mητσοτάκη
Πάνω από 50 χώρες τιμούν τα 200 χρόνια ελληνικής επανάστασης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις