Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός και διατροφή: Στροφή των Ελλήνων στα φρούτα και τα λαχανικά
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός και διατροφή: Στροφή των Ελλήνων στα φρούτα και τα λαχανικά

Κορονοϊός και διατροφή: «Έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση της ζήτησης προϊόντων υγιεινής διατροφής την περίοδο της πανδημίας».

«Στροφή» στην υγιεινή διατροφή έχουν κάνει οι Έλληνες τον τελευταίο χρόνο, στην περίοδο της πανδημίας, θέλοντας να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να θωρακίσουν περισσότερο τον οργανισμό τους απέναντι στο κορονοϊό. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του συγκεκριμένου τομέα της αγοράς, φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και άλλα περισσότερο υγιεινά προϊόντα διατροφής έχουν παρουσιάσει αύξηση της ζήτησης ακόμα και κατά 35%-40%.

Μάλιστα, το γεγονός αποτυπώνεται και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ δεν έχουν καταγραφεί πανελλαδικά λουκέτα σε καταστήματα που πωλούν προϊόντα υγιεινής διατροφής. Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι της αγοράς εκφράζουν την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη τάση θα παγιωθεί στη συνείδηση του Έλληνα και το ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή θα συνεχιστεί και μετά την περίοδο της πανδημίας, ακολουθώντας, μάλιστα, ακόμα και περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Λαχανικά

«Έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση της ζήτησης προϊόντων υγιεινής διατροφής την περίοδο της πανδημίας»

«Έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση της ζήτησης προϊόντων υγιεινής διατροφής την περίοδο της πανδημίας, τα οποία, κυρίως στα εκτός κέντρου καταστήματα, έχει φτάσει ακόμα και στο 35%-40%. Η αύξηση της ζήτησης παρατηρείται κυρίως στα οπωροκηπευτικά που δεν βράζονται. Στα φρέσκα φρούτα, όπως πορτοκάλια και μήλα και στις ωμές σαλάτες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης βιολογικού κρέατος κατά περίπου 8,5%, ποσοστό που είναι μεγάλο για το συγκεκριμένο τομέα. Ο κόσμος έχει καταλάβει τη σημασία των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά, προκειμένου να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να πάρει περισσότερες βιταμίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητάει ακόμα και βιολογικούς ξηρούς καρπούς», τονίζει ο διατροφολόγος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης εταιρείας με βιολογικά προϊόντα, Θόδωρος Πανταλέων.

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και στην περίοδο μετά την πανδημία και μάλιστα θα ακολουθήσει περαιτέρω αυξητικές τάσεις κατά περίπου 20%. «Μπορεί να μην έχουν ανοίξει περισσότερα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν έχει κλείσει κανένα την περίοδο του κορονοϊού. Μάλιστα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα, στη δική μου επιχείρηση στην περίοδο της πανδημίας οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 10%», λέει ο κ. Πανταλέων.

«Ενισχύεται η ανοσία μας»

Στην ενίσχυση της ανοσίας του οργανισμού μας οδηγεί η κατανάλωση προϊόντων υγιεινής διατροφής, κατά την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Καλλιόπη Καραστογιαννίδου, η οποία σημειώνει ότι αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με φυσική δραστηριότητα καθώς και με φυσιολογικές ώρες ύπνου.

«Όσο περισσότερο φυσική είναι η διατροφή μας και όσο λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσο ο οργανισμός μας ενισχύει την ανοσία του. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μαζί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος να περιλαμβάνει τη φυσική δραστηριότητα και το φυσιολογικό ύπνο, ώστε να ξεκουράζεται ο οργανισμός μας, οδηγούν σε μία καλύτερη υγεία. Ο κορονοϊός έκανε τον κόσμο να ασχοληθεί περισσότερο με τον εαυτό του, να κάνει μία ενδοσκόπηση και να περιορίσει τα επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής. Παρατηρούμε ότι από την αρχή της πανδημίας υπάρχει μία διάθεση του κόσμου να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Έχει πλέον περισσότερο στο μυαλό του να βοηθήσει το εαυτό του και να ενισχύσει τον οργανισμό του. Το βλέπω και από τον εαυτό μου, αφού πηγαίνω πιο συχνά στο μανάβη», αναφέρει η κ. Καραστογιαννίδου.

Λαχανικά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις