Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να φτιάξω το τέλειο τοστ: Το μυστικό κρύβεται στο ψήσιμο
PLUS

Πώς να φτιάξω το τέλειο τοστ: Το μυστικό κρύβεται στο ψήσιμο

Πώς να φτιάξω το τέλειο τοστ: Το βίντεο έγινε viral με πάνω από 3,5 εκατομμύρια προβολές και έχει μαζέψει πάνω από 7.600 σχόλια και πάνω από 390.000  «likes»

Mήπως δεν ξέρετε να γυρίζετε το τοστ σωστά για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά; Για να δούμε τι λέει και το TikTok. Συγκεκριμένα, η χρήστης του TikTok @donnabonnana μοιράστηκε ένα βίντεο, όπου ο σύζυγός της αντί να πάρει τη μαγειρική σπάτουλα και να γυρίσει το τοστ κάνει κάτι άλλο. Βάζει τη σπάτουλα κάτω από το τοστ και αντί να αναστρέψει το τοστ τοποθετεί το τηγάνι πάνω από το την άψητη πλευρά του τοστ και το βάζει ξανά στο μάτι της κουζίνας. Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο γράφει: «Ο σύζυγός μου ήταν ενθουσιασμένος…είπε ότι πρέπει να κάνουμε ένα από αυτά τα βίντεο και να δείξουμε πως να γυρνάμε ένα τοστ με τυρί».

Το βίντεο έγινε viral με πάνω από 3,5 εκατομμύρια προβολές και έχει μαζέψει πάνω από 7.600 σχόλια και πάνω από 390.000  «likes». Οι χρήστες φυσικά άρχισαν να κάνουν διάφορα σχόλια όπως το να ρωτάνε αν μπορεί κάποιος μπορεί να γυρίσει το τηγάνι χωρίς να γεμίσει λάδι όλη την εστία: «Και αν έχει λάδι στο τηγάνι … τότε τι»; Η χρήστης του TikTok @donnabonnana απαντάει ότι: «Τότε δεν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο, απλά χρησιμοποίησε λίγο μαλακό βούτυρο στο ψωμί. Άλλοι ειρωνεύτηκαν κάπως το κόλπο λέγοντας: «’Έχετε σκεφτεί ποτέ να γυρίσετε ολόκληρη τη σόμπα;»

Είναι, όμως ασφαλής αυτή μέθοδος;

Η Tracy Wilk σεφ και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης απαντά πως είναι, αλλά χρειάζεται προσοχή. «To hack φαίνεται ασφαλές, αλλά θα μπορούσατε να ρίξετε κατά λάθος ζεστό λάδι πάνω στην εστία κάτι που θα μπορούσε να ξεκινήσει φλόγα. «Εάν το τηγάνι σας δεν είναι στεγνό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στεγνή πετσέτα για να το καθαρίσετε καλά. Θα συνιστούσα επίσης τη χρήση μεταλλικής σπάτουλας για αυτό το hack, που είναι πιο ανθεκτική στη θερμότητα. Επίσης, μια λαστιχένια σπάτουλα δίπλα σε φωτιά μου δημιουργεί άγχος».

@donnabonnanaGrilled cheese tip from my hubby Patrick. #over40 #husbandcooking #grilledcheese #ThisorThatSBLV♬ Rasputin (7″ Version) – Boney M.

Τοστ θερμίδες: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά

Μια φέτα ψωμί έχει περίπου 80 θερμίδες. Ένα ελαφρύ τοστ περιέχει περίπου 270 θερμίδες (με τυρί και γαλοπούλα). Ανάλογα τώρα με το πόσο μεγάλη είναι η φέτα του ψωμιού, το είδος, αλλά και η γέμιση μπορεί να φτάσει την θερμιδική του αξία ως και 500-600 kcal περίπου. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε ένα «τοστ» τύπου κλαμπ που περιέχει ζαμπόν ή μπέικον, μαγιονέζα, τυρί και κρέας.

Βέβαια, ας μην εστιάζουμε στις θερμίδες αλλά στην θρεπτική αξία: ένα τοστ με τυρί, αυγό βραστό, αβοκάντο και λαχανικά μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποφύγουμε, μιας και θα μας δώσει αρκετή ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με το κλαμπ ή ένα πιο απλό τοστ.

Κάθε άτομο λοιπόν θα πρέπει να εστιάζει και στην κατάλληλη για το ίδιο ποιότητα ψωμιού. Ανάλογα με τον τύπο του σίτου και της άλεσης, τα διάφορα είδη ψωμιού έχουν διαφορές ανάμεσα στα θρεπτικά τους συστατικά. Tο ψωμί ολικής άλεσης και το πολύσπορο ολικής έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, που εξαρτάται βέβαια και από το είδος των σπόρων, αλλά και σε σίδηρο. Η αλήθεια είναι πως μπορεί τα πιο θρεπτικά είδη ψωμιού να περιέχουν και ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από το λευκό.

Τέλος, στα προϊόντα ολικής άλεσης συναντάμε και τις πολύτιμες φυτικές ίνες οι οποίες εκτός από το ότι εξασφαλίζουν καλύτερη γλυκαιμική απόκριση, βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και συμβάλουν στην άριστη ισορροπία μιας διατροφής. Είναι σημαντικό πως τα άτομα με ευερέθιστο έντερο συχνά πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα ολικής, σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν το λευκό ψωμί. Φτιάξε το τοστάκι σου βάζοντας του τα πιο θρεπτικά υλικά, και θα έχεις ένα υπέροχο σνακ που θα σου χαρίσει ενέργεια!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις