Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εαρινή Ισημερία 2021: Καλωσορίζουμε την άνοιξη, με μια ευχή
PLUS

Εαρινή Ισημερία 2021: Καλωσορίζουμε την άνοιξη, με μια ευχή

Εαρινή Ισημερία 2021: Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης

Άνοιξη και με… τη βούλα, με το πολυπόθητο φως να μπαίνει στα σπίτια μας και να χαρίζει απλόχερα υποσχέσεις για ένα πιο φωτεινό και ευχάριστο μέλλον. Με την έναρξη της εαρινής ισημερίας στις 11:37 το πρωί του Σαββάτου, καλωσορίζουμε την άνοιξη και κάνουμε όλοι μαζί μια ευχή, να πάρει μακριά το “μαύρο” που σκεπάζει την ανθρωπότητα. Η άνοιξη, σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης, της ψυχής. Τα δέντρα πρασινίζουν, τα φυτά ανθίζουν ξεχύνοντας μεθυστικές μυρωδιές, ενώ φυτικό και ζωικό βασίλειο μπαίνουν σε φάση αναπαραγωγής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η άνοιξη θεωρείται και είναι η πιο ερωτική εποχή. Αν και σε lockdown, οι μελωδίες των πουλιών και οι περίπατοι με πιο ανάλαφρα ρούχα, γεμάτα χρώματα, η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της διάθεσής μας ξεκινά.

Πιο μεγάλη η μέρα!

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Τι συμβολίζει η Εαρινή Ισημερία

Κατά τους αρχαίους Έλληνες, αυτή είναι η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα. Αυτή είναι η αρχή της Άνοιξης. Η περίοδος από την Εαρινή Ισημερία μέχρι την θερινή ηλιοστάσιο στο πνευματικό επίπεδο συμβολίζει την περίοδος της αναγεννήσεως και μεταμορφώσεως των ανθρωπίνων ψυχών στις πνευματικές φύσεις του πνευματικού κόσμου ως και της προετοιμασίας τους για τον πλήρη αποχωρισμό τους από το έρεβος. Στο φυτικό επίπεδο είναι η εποχή της μεταμορφώσεως της βλαστήσεως και της εκδηλώσεως των ανθέων και των χρωμάτων αυτών.

Το όνομα Ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). Προσθέτοντας το επίθετο Εαρινή ο όρος μετατρέπεται σε vernal equinox.

Αποτελεί, όντως, την πρώτη μέρα της άνοιξης;

Ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Μια αμερικανική επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.α.

Ο ήλιος, υπεύθυνος για την έκκριση ενδορφίνης στον εγκέφαλο μας

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Psychological Science», αποδεικνύει ό,τι η Άνοιξη βελτιώνει την διάθεση και αναπτερώνει την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων λόγω του φωτός που εκπέμπει ο ήλιος από την θέση που βρίσκεται την δεδομένη εποχή. Οι επιστήμονες εξηγούν πως ο ήλιος είναι ο βασικός υπεύθυνος για την έκκριση ενδορφίνης στον εγκέφαλο μας, μιας ορμόνης που αυξάνει τα επίπεδα χαράς, μειώνει το στρες, εξαλείφει τον πόνο, τονώνει το ανοσοποιητικό, μας χαρίζει ευεξίας και μας κάνει να νιώθουμε το αίσθημα της ελπίδας.

Ας αφεθούμε λοιπόν στο γαλάζιο του καθαρού ουρανού, ας χαμογελάσουμε στη ζωή, μήπως και μας το φέρει πίσω…

Και σε κοινωνικό επίπεδο όμως, οι αλλαγές που φέρνει η άνοιξη μας ωθούν να βγούμε προς τα έξω. Μειώνονται οι ώρες εβδομαδιαία που περνάμε μέσα στο σπίτι, επιδιώκουμε να κάνουμε βόλτα στη θάλασσα (όσοι μένουμε κοντά για την ώρα), τη φύση, μέσα στην πόλη. Τα προγράμματα στην τηλεόραση περιορίζονται καθώς όλο και λιγότερο την ανοίγουμε, ενώ περνάμε περισσότερο χρόνο με αυτούς που αγαπάμε. Την άνοιξη γινόμαστε πιο κοινωνικοί, κι αν ακόμη δεν μπορούμε να απολαύσουμε το καφεδάκι μας στην Πλάκα, οι ώρες στην εργασία και στο σπίτι κυλούν πολύ πιο ευχάριστα.

Η καλή ψυχολογία σχετίζεται άμεσα με την καλή σωματική υγεία. Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, τη μείωση του στρες, την καλύτερη ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άρα και τη μείωση των παθήσεων ή κρίσεων σε περιπτώσεις χρόνιων προβλημάτων. Μεγάλο μέρος των οργανικών παθήσεων και προβλημάτων οφείλεται στο άγχος και την κακή διάθεση και στάση απέναντι στον εαυτό, τη ζωή και τους άλλους.

Μη ξεχνάτε λοιπόν ότι γυρνώντας θετικά τη ψυχολογία σας γυρνάτε θετικά και τον οργανισμό σας. Η άθληση είναι ο καλύτερος συνδυασμός καθώς επαυξάνει τη θετική επίδραση του ήλιου στην ψυχολογία. Επιλέξτε ότι σας ευχαριστεί περισσότερο, από το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι, τις ρακέτες σε μια παραλία ή κάποιο άλλο ομαδικό άθλημα αν έχετε παρέα ή ατομικό αν όχι, ακόμα κι έναν χαλαρό περίπατο αν οι αντοχές σας «δε σηκώνουν» κάτι άλλο.

Η άνοιξη βοηθά στο να είμαστε λίγο πιο κοντά στην χαρά! Μήπως να βοηθήσουμε κι εμείς;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις