Αθήνα

°C

Τρίτη

21

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λινού κορονοϊός: Χρειάζεται ελεύθερη πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους
ΕΛΛΑΔΑ

Λινού κορονοϊός: Χρειάζεται ελεύθερη πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους

Λινού κορονοϊός: Ο κορονοϊός συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, τόνισε η Αθηνά Λινού

“Χρειάζεται ελεύθερη πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους καθώς ο κορονοϊός συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς”, τόνισε σε συνέντευξή της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο “Θέμα 104.6” για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η κ. Λινού αποκάλυψε πως “έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων και θετικότητας. Πάνω από 5% των τεστ που γίνονται καθημερινά είναι θετικά. Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα και αυτό σημαίνει έμμεσα ότι όλοι μας είναι πιθανόν να νοσούμε”.

“Χρειάζεται πολλή προσοχή”

Αναφερόμενη στο τι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα, υπογράμμισε πως “χρειάζονται μέτρα, αλλά πολλές φορές δεν είναι αυτά που θα μειώσουν τη διασπορά. Πολύ καιρό τώρα προσπαθώ να πιέσω να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο και να αυξηθεί η δυνατότητα αερισμού των κλειστών χώρων έτσι ώστε η διασπορά να μειωθεί γενικώς”.

“Ο ιός συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι αυτήν τη στιγμή τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ”, δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως “χρειάζεται πολλή προσοχή για να αραιώσουν αυτοί οι χώροι, να αερίζονται καλύτερα και να χρησιμοποιούνται μάσκες με υψηλή αποτελεσματικότητα για να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση. Τα μέτρα δεν φαίνεται να ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο”.

Όσον αφορά τη διασπορά στα νοσοκομεία, η κ. Λινού τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι “τα εξωτερικά ιατρεία”, ενώ ανέφερε πως “είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της μη επαρκούς ή της ανυπαρξίας της ιχνηλάτησης”. Τέλος, για τα rapid test που θα διατίθενται στα φαρμακεία, είπε ότι “πρέπει να μελετηθεί ποιο θα είναι αυτό το τεστ που θα δοθεί στα φαρμακεία και ποια η ειδικότητα και η ευαισθησία. Από εκεί και πέρα, εάν δεν στήσουμε ιχνηλάτηση για κάθε θετικό τεστ, είναι σαν να μην το κάνουμε, δεν ωφελεί”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις