Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέες θέσεις εργασίας: Έρχονται προγράμματα κατάρτισης που αφορούν ψηφιακές δεξιότητες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας: Έρχονται προγράμματα κατάρτισης που αφορούν ψηφιακές δεξιότητες

Νέες θέσεις εργασίας: Νέα προγράμματα έρχονται για επιδότηση και επαγγελματική κατάρτιση ανέργων.

Νέα προγράμματα απασχόλησης προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την «επόμενη» ημέρα, που θα περιλαμβάνουν ένα μείγμα επιδοτήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας μόλις ολοκληρωθούν τα μέτρα προστασίας (αναστολές συμβάσεων, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.α.). Η ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα προϋποθέτει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχέδιο πάνω σε δύο άξονες: την επιδοτούμενη εργασία και τις αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων με την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ). Tα νέας γενιάς προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο.

Στόχος είναι να συνδυαστεί η επιδότηση μισθού και εισφορών με παράλληλη αναβάθμιση των ψηφιακών προσόντων πιστοποίηση των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν. Άλλωστε και ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου είχε προαναγγείλει πως μέσω στοχευμένων προγραμμάτων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες». Η κατάρτιση θα αφορά δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις- εργοδότες σε παραγωγικούς κλάδους που ζητούν επιπλέον προσωπικό.

laptop Κούπα

Πρόγραμμα κατάρτισης για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων:

Ένα τέτοιο πρόγραμμα κατάρτισης για την απόκτηση και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων ανέργων, θα παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την Google Ελλάδας. Αλλαγές θα υπάρξουν και στην χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης, με στόχο να συνδεθεί η χρηματοδότηση του κάθε κέντρου με την αποτελεσματικότητά του. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζεται και ο ρόλος του ΟΑΕΔ, ο οποίος θα είναι και ο φορέας που θα αξιολογεί τις υπηρεσίες που θα παρέχει κάθε κέντρο κατάρτισης. Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης του κάθε κέντρου (προκειμένου να λάβει τα ευρωπαϊκά κονδύλια) θα είναι πόσοι από τους ανέργους που καταρτίστηκαν βρήκαν δουλειά, ενώ θα υπάρχει έξτρα μπόνους εφόσον ο καταρτιζόμενος παραμείνει στον εργοδότη του για διάστημα πάνω από 6 μήνες.

Laptop κοπέλα

Δείτε ακόμη:

Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους η επιστρεπτέα προκαταβολή 7
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις του Απριλίου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Επίδομα παιδιού 2021: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις