Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν μετανάστες: “Μην έρθετε στις ΗΠΑ”
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν μετανάστες: “Μην έρθετε στις ΗΠΑ”

Μπάιντεν μετανάστες: Ο πρόεδρος μίλησε χωρίς περιστροφές για την κρίση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning America, o πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν κάθετος. Η Αμερική δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους μετανάστες. Παρά το γεγονός ότι μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε διατάγματα του Ντόναλτ Τραμπ που έθεταν σοβαρές κυρώσεις και περιορισμούς σε άτομα που ήθελαν να εισέλθουν σε αμερικάνικο έδαφος, το μήνυμα του όπως αποτυπώθηκε στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο Good Morning America, προς τον παρουσιαστή Τζορτζ Στεφανόπουλο, ήταν σαφές “μετανάστες, μην έρθετε στην Αμερική”.

Ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως υπήρξε μια αρκετά αυξημένη ροή προσφύγων και ασυνόδευτών παιδιών στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ και από αρκετά ακόμα κράτη οι ροές των μεταναστών προς τις ΗΠΑ ήταν τόσο αυξημένες κατά τα τελευταία δυο χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές απελάσεις. “Το μήνυμα μου είναι σαφές, μην έρθετε. Μην εγκαταλείψετε την πόλη ή την κοινότητά σας” είπε ο Μπάιντεν προς τον Στεφανόπουλο, ανατρέποντας εν μέρει, την εικόνα του προοδευτικού προέδρου.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, εξήγησε αυτή την αποτροπή,

“Υπάρχει μια εικόνα για ‘μένα εκεί έξω, πως είμαι αρκετά καλός άνθρωπος, άρα μπορώ να δεχτώ κάθε μετανάστη. Μπορώ να σας πω ότι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Έχουμε ζητήσει από αρκετούς να γυρίσουν αμέσως πίσω στις πατρίδες τους”.

Την ίδια ώρα – και δικαίως – Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν ότι ευνόησε την εισροή μεταναστών χαλαρώνοντας τις μεταναστευτικές πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ασκώντας του μάλιστα και σφοδρότατη κροτική για την “ρατσιστική” συμπεριφορά του.  Από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Δημοκρατικός ανέστειλε την ισχύ των απελάσεων των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα για 100 ημέρες, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για τους προσφέρει έναν δρόμο προς την χορήγηση υπηκοότητας και άρχισε να δέχεται ένα τμήμα των αιτούντων άσυλο που περίμεναν για μήνες σε καταυλισμούς στο Μεξικό.

«Τα καρτέλ και οι διακινητές το αντιλήφθηκαν αυτό ως ένα πράσινο φως, ένα σημάδι ότι τα σύνορα είναι ανοικτά για τις δουλειές τους», υποστήριξε ο Μάικλ ΜακΚόουλ, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Μαγιόρκας. Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν για να αποθαρρύνει τους μετανάστες είναι ευπρόσδεκτο, όμως «ήλθε πολύ αργά», συμπλήρωσε ο συνάδελφός του Τζον Κάτκο. «Οι λέξεις δεν μπορούν από μόνες τους να ακυρώσουν τις συνέπειες μιας πολιτικής και τα στατιστικά δεν λένε ψέματα για τον αντίκτυπο της πολιτικής του», συμπλήρωσε.

Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 100.000 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα, εκ των οποίων περισσότεροι από 70.000 ενήλικες μόνοι τους, σχεδόν 20.000 άτομα σε οικογένειες και 9.457 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ο Μαγιόρκας έχει παραδεχθεί πως πρόκειται για ένα «ιστορικό και χωρίς προηγούμενο επίπεδο, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις