Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊός – Έρευνα: Πόσο αποτελεσματικό είναι απέναντι στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊός – Έρευνα: Πόσο αποτελεσματικό είναι απέναντι στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Εμβόλιο κορονοϊός - Έρευνα: Ομάδα επιστημόνων από την Οξφόρδη παρουσιάζουν την μελέτη τους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, απέναντι στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη.

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να προστατεύουν από το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία υπογραμμίζει ότι το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους παρασκευαστές εμβολίων. Τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες ότι ενδέχεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς και των αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι μολύνονται από κορονοϊό.  Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που απέκτησαν αντισώματα στον κορονοϊό αφού ανέρρωσαν από covid-19, αλλά και άλλων που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca  και της Pfizer/BioNTech τα οποία χορηγούνται στη Βρετανία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το επίπεδο της εξουδετέρωσης του κορονοϊού από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 σχεδόν υποτριπλασιάστηκε απέναντι στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος (γνωστό ως Ρ1), όσο μειώνεται δηλαδή και απέναντι στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος. «Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα αντισώματα που έχουν παραχθεί φυσικά και αυτά που δημιουργήθηκαν μετά τον εμβολιασμό εξακολουθούν να εξουδετερώνουν αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη, αλλά σε μικρότερο ποσοστό», αναφέρεται στην έρευνα. Το παραλλαγμένο στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου εξουδετέρωσης του κορονοϊού, κατά εννέα φορές σε όσους είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά 7,6 φορές σε όσους είχαν λάβει αυτό της Pfizer/BioNTech. Oι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν ότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, γνωστού ως Β.1.351, θα πρέπει να είναι «η βασικότερη προτεραιότητα για τους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως».

Εμβόλιο

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείτε τις γενικές παρενέργειες του εμβολίου

Ξεκουραστείτε: Ο δρ. Michael Daignault, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Λος Άντζελες, είπε στην USA Today ότι η ανάπαυση θα βοηθούσε. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες επειδή πρέπει και να διατηρούν το καλύτερο δυνατό καρδιαγγειακό σύστημα. Πίνετε υγρά: Το CDC το προτείνει ως τρόπο για την “μείωση της δυσφορίας του πυρετού”. Ντυθείτε ελαφρά: Το CDC το προτείνει συχνά για πυρετούς.

Κορονοϊός: Υπενθυμίσεις μετά την λήψη του εμβολίου

Έστω ότι κάνατε το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είστε απόλυτα και άμεσα ασφαλείς; Όχι ακριβώς! Τόσο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech όσο και της Moderna χρειάζονται δύο δόσεις ανά ασθενή. Για την πρόληψη της COVID-19, η πρώτη δόση Pfizer-BioNTech είναι περισσότερο από 50% αποτελεσματική και η δεύτερη δόση αυξάνει την ασφάλεια σε περίπου 95%. Αφού εμβολιαστείτε, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να δημιουργήσει ανοσία το σώμα σας. Τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να κολλήσετε οποιοδήποτε στέλεχος του κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι ούτε 100%, ούτε άμεσα επιτυχής.

Εμβόλιο κορονοϊός

Δείτε ακόμη:

Πόσο κινδυνεύουν να ξανάκολλήσουν κορονοϊό οι ηλικιωμένοι – Αποκαλυπτική έρευνα
Νέα έρευνα για τα μοριακά τεστ – Αν γίνουν μετά το μεσημέρι είναι πιθανότερο να βγουν θετικά
Η παχυσαρκία ευθύνεται για τη σοβαρότερη νόσηση -Αυξάνει τη μεταδοτικότητα του Covid

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις