Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τα πιο βρώμικα αντικείμενα: Βρίσκονται στο σπίτι μας και μαζεύουν πολλά μικρόβια
PLUS

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα: Βρίσκονται στο σπίτι μας και μαζεύουν πολλά μικρόβια

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα: Είναι βρώμικα ακόμη κι αν φαίνονται καθαρά στο μάτι.

Στο σπίτι μας ξέρουμε τα σημεία που μαζεύουν βρωμιά και τα καθαρίζουμε τακτικά, όμως υπάρχουν και μερικά αντικείμενα που δεν φαντάζεστε τα βακτήρια που μαζεύουν. Όπως για παράδειγμα, οι πετσέτες του μπάνιου, το τηλεκοντρόλ που κρατάμε για να δούμε τηλεόραση και η οδοντόβουρτσά μας, που γίνεται πηγή βακτηρίων. Δεν πάει ο νους σας πόση βρωμιά μπορεί να μαζεύουν αυτά τα αντικείμενα ακόμη κι αν δεν φαίνεται. Για αυτό πρέπει να τα απολυμάνουμε καλά και να τα καθαρίζουμε συχνά.

Οι πετσέτες της κουζίνας

Θεωρούνται το πιο βρώμικο αντικείμενο του σπιτιού, αφού βάσει ερευνών, «φιλοξενούν» κατά προσέγγιση γύρω στα 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα, δηλαδή 200 χιλιάδες περισσότερα απ’ όσα βρίσκονται στο κάθισμα της τουαλέτας.

Η επιφάνεια κοπής

Από τα πιο βρώμικα αντικείμενα είναι και η επιφάνεια που κόβουμε το ωμό κρέας και τα λαχανικά. Σύμφωνα με τις έρευνες, «φιλοξενεί» 200 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η επιφάνεια κοπής είναι πηγή μόλυνσης, λόγω της επαφής της με το ωμό κρέας, που ως γνωστόν αποτελεί πηγή βακτηρίων.

Τηλεκοντρόλ

Το τηλεκοντρόλ

Επίσης, από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού, τα οποία θα πρέπει συχνά να απολυμαίνουμε, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, που συνήθως το βάζουν στο στόμα τους. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Virginia, το τηλεκοντρόλ είναι η τέλεια εστία για ανάπτυξη μικροβίων και άλλων μικροοργανισμών, επειδή το χρησιμοποιούμε συχνά και κυρίως, το πιάνουν πολλά χέρια.

Το πληκτρολόγιο

Επειδή, συνηθίζουμε να τρώμε πάνω από τον υπολογιστή καθώς δουλεύουμε, τα ψίχουλα που πέφτουν στο πληκτρολόγιο, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.

Το τηλέφωνο

Είτε πρόκειται για σταθερό τηλέφωνο είτε για κινητό, είναι το ίδιο βρώμικα και πηγές μόλυνσης, ακόμη και ιώσεων, λόγω της επαφής με το πρόσωπο, τη μύτη ή τα μάτια. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα κινητά φιλοξενούν πολλά βακτήρια, αφού λειτουργούν ως «παγίδες» για τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα.

Βούρτσισμα δοντιών

Η οδοντόβουρτσα

Ενδεχομένως, να μη σας πηγαίνει το μυαλό, αλλά η οδοντόβουρτσα μπορεί να γίνει εστία μικροβίων και άρα επικίνδυνη για την υγεία. Για να την προστατέψετε, θα πρέπει να την έχετε κλειστή με καπάκι και μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας, επειδή κάθε φορά που πατάμε το καζανάκι, εκτινάζονται μικροοργανισμοί και μικρόβια. Κι αν η οδοντόβουρτσα βρίσκεται κοντά σε αυτό, μπορούν εύκολα να κολλήσουν πάνω της.

Οι πετσέτες του μπάνιου

Και οι πετσέτες μπάνιου είναι η τέλεια εστία για να αναπτυχθούν μικρόβια. Οι υγρές πετσέτες που μένουν στο θερμό περιβάλλον του μπάνιου αποτελούν μέρος ανάπτυξης των μικροβίων, ενώ όταν σκουπιζόμαστε μεταφέρουμε νεκρά κύτταρα πάνω σε αυτές, που χρησιμεύουν στα βακτήρια ως… τροφή.  Γι’ αυτό, θα πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες πολύ συχνά, να τις πλένετε σε μεγάλους βαθμούς και τις μεγάλες του μπάνιου, μετά από κάθε χρήση να τις απλώνετε έξω να στεγνώσουν.

Πετσέτα γυναίκα

Δείτε ακόμη:

Αυτά τα ζώδια κάνουν παράλληλες σχέσεις – Ποια είναι τα πιο πιστά
“Τέλος” στην μπαγιάτικη τούρτα – Tips για να παραμείνει φρέσκια
Τα Superfood που αδυνατίζουν – Χάστε κιλά με αυτές τις τροφές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις