Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ / Άνοιγμα αγοράς: Το σχέδιο κανονικότητας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ

Άνοιγμα αγοράς: Το σχέδιο κανονικότητας

Άνοιγμα αγοράς: Σχετικά με τη λειτουργία της εστίασης, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του κλάδου.

Με προσεκτικά βήματα θα κινηθεί η οικονομία και η υγεία στη χώρα μας μετά το ρεκόρ των κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα έχουμε στο φουλ τους εμβολιασμούς, καθώς έρχονται 1.000.000 εμβόλια τον Απρίλιο. Στόχος έως τον Ιούνιο να έχει καλυφθεί το σκέλος της ανοσίας. «Η χώρα εξαρτάται ιδιαίτερα από τον καλοκαιρινό τουρισμό. Ελπίζουμε ότι η ταξιδιωτική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την τελευταία. Το καλοκαίρι του 2020, οι κρατήσεις στην Ελλάδα, της οποίας το ΑΕΠ εξαρτάται περισσότερο από το ένα πέμπτο από τον τουρισμό, έπεσαν κατακόρυφα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τουλάχιστον το 50% του επιπέδου του 2019 φέτος», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από τον Γιώργο Αυτιά

Έτσι στις 22 Μαρτίου προτάθηκε να ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κέντρα περιποίησης άκρων. Το υπουργείο Υγείας προτείνει για τα παραπάνω να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός. Η μετακίνηση γι’ αυτές τις δραστηριότητες θα γίνεται με SMS στο «13033» με τον κωδικό 2. Για την Δευτέρα 29 Μαρτίου προτείνεται καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away ή click in shop. Δηλαδή να λειτουργήσει το λιανεμπόριο όπως προ πανδημίας. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο «13032» με το ονοματεπώνυμό μας. Εφόσον λάβουμε απαντητικό μήνυμα, θα έχουμε 3 ώρες για να ψωνίσουμε. Όσοι επιχειρήσουν να στείλουν εκ νέου μήνυμα θα υπάρχει κόφτης και έτσι δεν θα λάβουν το «OK». Σχετικά με τη λειτουργία της εστίασης, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του κλάδου και τονίζεται ότι στόχος είναι αυτό να γίνει εντός Απριλίου. Σε πρώτη φάση και όταν ανοίξει, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Κομμωτήριο

Άνοιγμα αγοράς: Η μάχη με τον κορονοϊό

Ήδη ο κ Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα παραχωρήσει 450 κλίνες για τη νοσηλεία non covid ασθενών. Συγκεκριμένα, το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες, το ΙΑΣΩ ΑΕ Group παραχωρεί 100 κλίνες και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραχωρεί 50 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 100 κλίνες covid, 60 ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών και 40 ο Όμιλος Βιοϊατρική με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Ο ιδιωτικός τομέας θα παραχωρήσει άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά covid. Ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών. To 251 ΓΝΑ μπαίνει και στις εφημερίες του ΕΣΥ, το οποίο θα παραλάβει και 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου. Τέλος, το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο με 418 κλίνες μετατρέπεται σε κλινική covid.

Κικίλιας

 

Άνοιγμα αγοράς: «Βρισκόμαστε σε θέση μάχης!»

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τέλος της πανδημίας είναι κοντά, αφού τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί. «Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας. Ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του ΕΣΥ. Γιατροί και προσωπικό δίνουν συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους. Είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, επειδή σύντομα θα έχουμε ανοσία σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

ΜΕΘ

 

Άνοιγμα αγοράς: «Διαβατήριο το πιστοποιητικό»

Σε συνέντευξή του ο κ. Σχοινάς και με αφορμή την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είπε ότι η πρόταση αυτή «είναι το κλειδί που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη και σε 8 μέρες (σ.σ. 26 Μαρτίου) οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα συζητήσουν για τις παραμέτρους χρήσης του πιστοποιητικού», για να προσθέσει «πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το καλοκαίρι». Στο ερώτημα αν το εν λόγω πιστοποιητικό θα γίνει πηγή διακρίσεων, ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «το εμβόλιο θα είναι ένα από τα τρία “ράφια” που θα φαίνονται στο πιστοποιητικό. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα να βάζει το αρνητικό PCR ή αν έχει φυσική ανοσία στην περίπτωση που πέρασε την αρρώστια».

Σχοινάς
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις