Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

22

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 15χρονη ΜΕΘ: Τι λέει ο διευθυντής της παιδιατρικής
ΕΛΛΑΔΑ

15χρονη ΜΕΘ: Τι λέει ο διευθυντής της παιδιατρικής

15χρονη ΜΕΘ: Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID του Ρίου βρίσκεται ένα 15χρονο κορίτσι από το Αγρίνιο.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID του Ρίου βρίσκεται ένα 15χρονο κορίτσι από το Αγρίνιο, που είχε νοσήσει με κορονοϊό και παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα. Το κορίτσι μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Αγρινίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για να εισαχθεί στην Εντατική Παίδων και να πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μέχρι στιγμής η κατάστασή της είναι σταθερή και δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί. Οι γιατροί εκτιμούν ότι αν και αυτό το 24ωρο η υγεία της είναι σταθερή το κορίτσι θα διαφύγει τον κίνδυνο. Συνολικά πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό μεταφλεγμονώδους συνδρόμου σε παιδιά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ρίου.

ΜΕΘ Εντατική γιατροί

Το σύμπτωμα οφείλεται στο αυτοάνοσο MIS-C

Όπως εξηγεί ο Γαβριήλ Δημητρίου διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο το νεαρό κορίτσι δεν είναι διασωληνωμένο, ενώ πιθανολογείται πως το σύμπτωμα που παρουσίασε οφείλετε στο αυτοάνοσο MIS-C:

«Το παιδί δεν είναι διασωληνωμένο να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε τρία παιδιά στην παιδιατρική 3μηνων, 6μηνων και 12 ετών, με θετικές psr στην παιδιατρική covid και έχουμε και την 15χρονη, η οποία δεν είναι θετική ωστόσο είχε περάσει κορονοϊό πριν 2 με 3μήνες, με αποτέλεσμα να έχει αντισώματα. Ήρθε σε εμάς από το Αγρίνιο με υψηλή τροπονίνη, που σημαίνει πως έχει συμμετοχή του μυοκαρδίου, κατά τα άλλα δεν έχει σημεία του πολυσυστηματικού φλεγμονώδες συνδρόμου αυτό που λένε μετά τον κορονοϊό, ούτε κοιλιακό άλγος, ούτε πυρετό. Είναι σε παρακολούθηση με χόλντερ γιατί μπορεί η καρδιά με το τόσο υψηλή τροπονίνη να σου κάνει το οτιδήποτε».

Η 15χρονη αν κι αυτή την ώρα είναι σε καλή γενική κατάσταση ωστόσο παρακολουθείτε στενά από τους γιατρούς:

«Πιθανός να παρουσιάζει το αυτοάνοσο MIS-C που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά τον κορονοϊό. Εμείς είχαμε δυο τέτοια περιστατικά τα οποία όμως είχαν όλη την σημειολογία, η 15χρονη δεν έχει άλλα σημεία αυτού του συνδρόμου γιατί μπορεί να πέρασε κορονοϊό και αυτό που παρουσιάζει τώρα να οφείλετε σε κοξάκι. Σημασία έχει πως μετά την περιπέτειας της με τον ιό έχει αναπτύξει αντισώματα. Αρχικά το παιδί πήγε στο νοσοκομείο Αγρινίου με προκάρδιο άλγος, της έκαναν εξέταση τροπονίνης και είχε 4χιλ την έστειλαν σ εμάς και στην ίδια εξέταση που κάναμε η τροπονίνη είχε διπλασιαστεί στις 8χιλ. Επειδή η τόσο υψηλή τιμή τροπονίνης μπορεί να σου κάνει διάφορα από αρρυθμίες μέχρι αιφνίδιο θάνατο την μεταφέραμε στην μονάδα για στενή παρακολούθηση. Αυτή την στιγμή είναι σε καλή γενική κατάσταση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις