Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 16/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 16/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 16/3: Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789  (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

605 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.

Πραγματοποιήθηκαν 12459 τεστ.

Hλικιακή κατανομή

Έρχονται τα τεστ -150.000 την ημέρα και rapid test στο σπίτι

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη). Την επέκταση της χρήσης των rapid test σε στοχευμένο επίπεδο αλλά και στο γενικό πληθυσμό, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων SARS-CoV-2, φαίνεται να προκρίνουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ως άμεσο προληπτικό μέτρο για να «ανοίξουν» το προσεχές διάστημα τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το κρίσιμο ζήτημα του «testing» αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, που θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και θα εξετάσει πιθανές αλλαγές στα μέτρα.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η αύξηση των rapid test θεωρείται κομβικής σημασίας, προκειμένου να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια μαζικών τεστ. «Πρότασή μας είναι να αυξηθούν τα τεστ σύμφωνα με το μοντέλο της Αυστρίας, που σε ένα 24ωρο διενεργεί 3,5 εκατομμύρια ελέγχους», ανέφερε συγκεκριμένη πηγή, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος θα ανέρχεται στα 2,50-3 ευρώ για κάθε rapid test. «Πάμε για γενίκευση της χρήσης τους. Θα μπορεί ο πολίτης να προμηθεύεται ένα τεστ, να το κάνει το πρωί στο παιδί του και μετά να το στέλνει στο σχολείο».

Στόχος να ξεπεράσουμε τα 100.000-150.000 τεστ ημερησίως

Άλλη πηγή υπογράμμισε ότι εκτός από το auto-testing θα οργανωθεί και θα δρομολογηθεί στοχευμένος έλεγχος με rapid test σε επίπεδο τουρισμού, σχολείων, εργατών σε μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια κ.α. «Γίνεται μεγάλη συζήτηση και έχουμε συμφωνήσει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ”θωρακίσουμε” όσο το δυνατόν περισσότερο τη χώρα. Εκτός από τα στοχευμένα τεστ, θα επεκταθούν και αυτά στον γενικό πληθυσμό σε πλατείες και δρόμους της χώρας. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 100.000-150.000 τεστ ημερησίως, ώστε να ”ανοίξουμε” με ασφάλεια όταν κριθεί σκόπιμο και στη συνέχεια να περάσουμε και στο auto-testing», ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος «μάχης» με την πανδημία.

Lockdown: Την Τετάρτη στην Επιτροπή ο «οδικός χάρτης» εξόδου

Αναζητώντας «βαλβίδες εκτόνωσης», οι λοιμωξιολόγοι, που θα συνεδριάσουν στις 10 το πρωί της Τετάρτης, αναμένεται να εισηγηθούν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το άνοιγμα των κομμωτηρίων με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, από την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι, και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων, τα κομμωτήρια ήταν εκείνα που επαναλειτούργησαν πρώτα, καθώς, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.

Προς άνοιγμα φαίνεται ότι οδεύει και το λιανεμπόριο, είτε με click away είτε με click in a shop, αλλά από τις 29 του μηνός. Το σενάριο να κάνουμε τα ψώνια μας με ένα μόνο μήνυμα την ημέρα στο 13032 και περιθώριο τριών ωρών παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται ότι συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες.

ΕΟΔΥ Τεστ κλιμάκιο ΕΟΔΥ

Σαββατοκύριακα

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να χαλαρώσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι η απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ, όπως δηλαδή συμβαίνει τις καθημερινές.

Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή, συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Ένα άλλο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει, είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και σήμερα, το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς την χρήση ΙΧ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις