Αθήνα

°C

Κυριακή

13

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Καθαρά Δευτέρα – αμοιβή 2021: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρά Δευτέρα – αμοιβή 2021: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Καθαρά Δευτέρα - αμοιβή 2021: Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας όσον αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παρέχουν η ΓΣΕΕ και το ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ.

Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας όσον αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ. 3 ΝΔ 3755/1955). Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα παραπάνω αφορούν στο γενικό πλαίσιο ρύθμισης αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας, δεδομένης της συνέχισης ισχύος έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κόσμος μάσκα δρόμος

Καθαρά Δευτέρα: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα την Καθαρά Δευτέρα αλλά, όπως και πέρυσι, ανοιχτά θα είναι τα ιχθυοπωλεία
και οι φούρνοι. Θα λειτουργούν κανονικά, επίσης, και οι λαϊκές αγορές. Συνεπώς, Παρασκευή και Σάββατο, στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν και να προχωρήσουν στις αγορές τους σε σούπερ μάρκετ του δήμου τους ή εντός δύο χιλιομέτρων από την οικία τους.

Εργαζόμενοι μάσκα δρόμος

Δείτε ακόμη:

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Πλησιάζει η εφαρμογή
Volkswagen: Πρόωρη συνταξιοδότηση σε 5.000 υπαλλήλους της και “πάγωμα” προσλήψεων
Επίδομα 400 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις