Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Ελλάδα – Δερμιτζάκης: “Να ανοίξουν με μέτρα εστίαση, λιανεμπόριο”
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων Ελλάδα – Δερμιτζάκης: “Να ανοίξουν με μέτρα εστίαση, λιανεμπόριο”

Άρση μέτρων Ελλάδα - Δερμιτζάκης: Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο καθηγητής σχολίασε αρχικά πως «δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα»

Για ένα άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως λιανεμπόριο και εστίαση, αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως θα ήταν θετικό να ανοίξουν λιανεμπόριο και εστίαση, κάτω όμως από συγκεκριμένα μέτρα και με προσεκτικό τρόπο ώστε να μην συνεχιστεί αυτό το κύμα των κρουσμάτων που τις τελευταίες εβδομάδες πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας.

Αρχικά παραδέχτηκε ο καθηγητής πως αν όλη η αγορά ήταν ανοιχτή, τα κρούσματα θα αυξάνονταν κατά πολύ. «Θα είχαμε πενταπλάσιους αριθμούς. Ο σκοπός όμως δεν είναι να ανοίξουμε έτσι. Ο σκοπός είναι να ανοίξουμε προσεκτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δραστηριότητες των πολιτών, οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται τώρα και αυξάνονται τα κρούσματα, να τις διοχετεύσουμε σε πιο συντεταγμένο τρόπο όπου τα μέτρα εφαρμόζονται», είπε αρχικά.

Καρέκλες

Δερμιτζάκης για το άνοιγμα της αγοράς

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο καθηγητής σχολίασε αρχικά πως «δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα» και πρότεινε το άνοιγμα των καταστημάτων με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και ελεύθερα στις μικρές.

«Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει. Να ανοίξουν περιορισμένα δραστηριότητες, δηλαδή τα μαγαζιά σε μεγάλες πόλεις με ραντεβού, όχι click away, σε μικρές πόλεις ελεύθερα, η εστίαση μέχρι κάποια ώρα να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους ως αργά τα απόγευμα όσοι μπορούν και να ανοίξουν όλα τα σχολεία με αυστηρά μέτρα», πρότεινε ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης. Ανέφερε μάλιστα μελέτη για τα σχολεία, λέγοντας πως η μάσκα στα σχολεία από μαθητές και καθηγητές, με αεριζόμενες αίθουσες, εξουδετερώνει τις μεταδόσεις που μπορούν να γίνουν σε έναν κλειστό χώρο.

«Δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα» είπε επίσης ο καθηγητής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις