Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έρντογαν – Μπάιντεν: Γιατί ο πλανητάρχης αγνοεί τον Τούρκο πρόεδρο
ΚΟΣΜΟΣ

Έρντογαν – Μπάιντεν: Γιατί ο πλανητάρχης αγνοεί τον Τούρκο πρόεδρο

Έρντογαν - Μπάιντεν: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του Τζο Μπάιντεν με τις προσπάθειές του να μην έχουν στεφθεί μέχρι στιγμής με επιτυχία.

Κοντεύουν σχεδόν δύο μήνες από την ορκωμοσία του κι ενώ ο Τζο Μπάιντεν έκανε τηλεφωνικές κλήσεις ρουτίνας σε ηγέτες ανά την υφήλιο, προς τον Τούρκο ομόλογό του η κλήση αυτή δεν έγινε ποτέ κι ίσως να μην έχει επαφή με τον Ερντογάν για αρκετούς μήνες ακόμη, αναφέρει το Business Insider. Η επικείμενη δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank σε δικαστήριο του Μανχάταν για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των δύο ηγετών, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο Μπάιντεν γνωρίζει ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση αυτή και ίσως να μην τηλεφωνήσει ακόμη και μετά τη δίκη της Halkbank, εκτός κι αν προκύψει κάποια κρίση», σχολίασε.

Τζο Μπάιντεν

Bad Bank

Η “bad bank” του Ερντογάν, όπως την αποκάλεσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατηγορείται από Αμερικανούς εισαγγελείς ότι επιδίωξε να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ξεπλένοντας έως και 20 δισ. δολάρια για λογαριασμό ιρανικών οντοτήτων, διαπράττοντας τραπεζική απάτη και αποκρύπτοντας την παράνομη φύση των συναλλαγών αυτών από Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Τουρκία αρνείται την εμπλοκή της Halkbank ή κυβερνητικών αξιωματούχων σ’ αυτή την υπόθεση, αλλά οι εισαγγελείς επιμένουν ότι ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ δωροδόκησε υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων κι έναν υπουργό, για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Η δίκη έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία και την οικονομία της, αφού μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο δεκάδων εκατ. δολαρίων στην Halkbank και να αποκλειστεί η πρόσβασή της σε διεθνή συστήματα μεταφοράς χρημάτων, πράγμα που εντείνει την πίεση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα.

O γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην στέλεχος της Halkbank, που καταδικάστηκε το 2018 στις ΗΠΑ σε 28 μήνες φυλάκιση για την εμπλοκή του στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν, παραιτήθηκε προ ημερών σε μια κίνηση σχεδιασμένη πιθανότατα για να κατευνάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει της δίκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις