Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έβρος πυροβολισμοί – Τουρκία: Η ΕΕ επιβεβαιώνει, “ανησυχούμε”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος πυροβολισμοί – Τουρκία: Η ΕΕ επιβεβαιώνει, “ανησυχούμε”

Έβρος πυροβολισμοί - Τουρκία: Πυροβολισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής κοντά στο Τυχερό Έβρου, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Επιστολή από τη FRONTEX επιβεβαίωσε ότι έλαβε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στον Έβρο στην τουρκική πλευρά, ερωτηθείσα για σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού «Spiegel», κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Έλαβα επιστολή από τη FRONTEX σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στην τουρκική πλευρά, κοντά στα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τέτοιους είδους πληροφορίες και φυσικά πάντα ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ακόμη κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πυροβολισμοί σε άνθρωπο. Για το συγκεκριμένο περιστατικό εναπόκειται στη FRONTEX να το αναφέρει με τον τρόπο που πρέπει» σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Παράλληλα, αναφορικά με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Ιλβα Γιόχανσον τόνισε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει το μερίδιό της στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των διακινητών, και να πραγματοποιεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά».

Σημειώνεται πως έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλεξίσφαιρων γιλέκων, ενώ η Frontex έχει αναπτύξει σχεδόν 80 αξιωματικούς στον Έβρο, 15 εκ των οποίων από τη Γερμανία.

Έβρος πυροβολισμοί: Τι ανέφεραν νωρίτερα στρατιωτικές πηγές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τουρκικοί πυροβολισμοί ακούστηκαν σε δύο δόσεις, την Παρασκευή και την Κυριακή κάτω από το παρατηρητήριο Γεμιστής, με τις τοπικές Αρχές στον Έβρο να αναφέρουν πως πρόκειται για συχνό φαινόμενο από την τουρκική πλευρά. «Προς εμάς δεν έχει ανοίξει κανείς πυρ. Ούτε ο Στρατός, ούτε η Αστυνομία έχει δεχτεί πυρά Τούρκων», αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ισχυρισμοί των Γερμανών της Frontex δεν είναι απαραίτητα ψευδείς καθώς, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά όπλα, ακόμα και κατά τη διάρκεια γλεντιών.

«Ο ρόλος της Frontex είναι να καταγράφει κάθε περιστατικό και να ενημερώνει όλες τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα. Ενημερωνόμαστε για κάθε κίνηση της τουρκικής πλευράς και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο στον Έβρο», αναφέρουν στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές.

Έβρος – ντοκουμέντο: Τούρκοι στρατοφύλακες «ανοίγουν» τα περάσματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις