Αθήνα

°C

Τρίτη

20

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κωδικός 4 μετακίνησης: Πώς θα ελέγχονται οι πολίτες από την αστυνομία
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κωδικός 4 μετακίνησης: Πώς θα ελέγχονται οι πολίτες από την αστυνομία

Κωδικός 4 μετακίνησης: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ εξαιτίας του lockdown.

Μετά τα νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, οι αστυνομικές αρχές θα πραγματοποιούν συχνότερους ελέγχους σχετικά με την χρήση του κωδικού 4 προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο πολίτης ψεύδεται ή όχι. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ερωτηθείς για το πώς θα ελέγχεται ο κωδικός 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, απάντησε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών μετά τις μεταλάξεις του ιού.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι αρχές θα κρίνουν πότε χρειάζεται επιπλέον αιτιολόγηση, ενώ στην περίπτωση στο αυτοκίνητο είναι δύο άτομα και όχι 1, για την μετακίνηση με τον κωδικό 4, αυτό θα πρέπει επίσης να αιτιολογηθεί στις αρχές. Αν δύο άτομα έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν για παροχή βοήθειας σε άλλη οικία, θα ερωτηθούν το γιατί και πώς από τις αρχές. «Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Μετακίνηση αστυνομικό έλεγχοι

Κωδικός 2

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα), ο υφυπουργός δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Επίσης, διευκρίνισε, ότι για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

Οικογένειες με παιδιά

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός Μετακίνηση 6 για οικογένειες με παιδιά. Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο και χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, όπως είπε, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το 13032 ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση. «Οι πολίτες θα στέλνουν κενό μήνυμα» υποστήριξε.

Μετακίνηση αστυνομία

Δείτε ακόμη:

Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα – Εντοπίστηκαν δύο νέες μεταλλάξεις
Απότομη διακοπή on air για την εκπομπή της Αννίτας Πάνια – Λόγω Covid (vid)
Συναγερμός: Δυο νέες μεταλλάξεις εντοπίστηκαν στην Ελλάδα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις