Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Εμβολιασμός άρνηση: Από 1.000 έως 60.000€ το πρόστιμο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβολιασμός άρνηση: Από 1.000 έως 60.000€ το πρόστιμο

Εμβολιασμός άρνηση: Η κυβέρνηση της Γαλικίας ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό για τους 2,7 εκατ. κατοίκους της.

H Γαλικία είναι περιοχή της βορειοδυτικής Ιβηρικής Χερσονήσου με πρωτεύουσα το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Απομονωμένη στα βορεοδυτικά της Ισπανίας πάντοτε διατηρούσε μια ιδιαιτερότητα, γλωσσικά και πολιτιστικά. Αυτή τη φορά η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός πως είναι η πρώτη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα κατά της Covid-19 και κυρίως εναντίον όσων επιμένουν σε συνωμοσιολογικές ιδεοληψίες τους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση της περιφέρειας της Γαλικίας, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό για τους 2,7 εκατ. κατοίκους της, απειλώντας, μάλιστα, με σοβαρά πρόστιμα όσους εμμένουν στην άρνηση του εμβολιασμού.

Το πρόστιμο, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Local» μπορεί να είναι από 1.000 έως και 60.000 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση, που όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της περιφέρειας Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο και υπόκειται σε έγκριση. Για την ακρίβεια, η αδικαιολόγητη άρνηση κάποιου να κάνει το εμβόλιο θα αποτελεί πταίσμα και θα επιβάλλεται χρηματική ποινή ύψους 1.000 έως 3.000 ευρώ, παρόλα αυτά στην περίπτωση που η άρνηση του πολίτη «ενδέχεται να ενέχει κίνδυνο ή πρόκληση σοβαρή βλάβη στην υγεία του πληθυσμού», θα θεωρείται, ωστόσο, σοβαρό αδίκημα και η ποινή θα κυμαίνεται από 3.000 έως 60.000 ευρώ.

Προσκυνηματικός δρόμος

Διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα

Και όλα αυτά σε μια περιοχή που ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος, καθώς εκεί θεωρείται ότι βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Ιακώβου, το προσκύνημα στον οποίο αποτελεί παράδοση στη δυτική Ευρώπη. Τα λείψανά του θεωρούνται ότι βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, η προσέλευση στον οποίο μέσω διάφορων προσκυνηματικών διαδρομών είναι παράδοση από τον 11ο αιώνα.  Ήταν σε έθιμο να στερεώνουν στα καπέλα τους όστρακα αχιβάδων, τις «αχιβάδες των προσκυνητών», για να υποδηλώσουν ότι είναι προσκυνητές που κατευθύνονταν προς το Σαντιάγο δε Κομποστέλα. Οι προσκυνητές σφράγιζαν το τέλος του προσκυνήματός τους, αγγίζοντας με τα χέρια τους κάποιον από τους στύλους του ναού.

Καθεδρικός Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις