Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός τώρα Ελασσόνα: Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα Ελασσόνα: Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ

Σεισμός τώρα Ελασσόνα: Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός που πιθανότατα εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία, έγινε αισθητός μέχρι και την Αθήνα.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Όπως ενημερώνουν οι σεισμολόγοι αναμένονται και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί.

Σεισμός Ελασσόνα

Σεισμός: 80 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Στην περιοχή της Ελασσόνας Θεσσαλίας, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, δέχτηκε συνολικά 80 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:

-Μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας. Πρόκειται για τον ηλικιωμένο με τα κινητικά προβλήματα του οποίου το σπίτι κατέρρευσε μερικώς, ευτυχώς στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που την στιγμή του σεισμού βρισκόταν. Απομακρύνθηκε από τους πυροσβέστες σώος και χωρίς τραυματισμούς.

-Δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους, στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που εγκλωβίστηκε στο σπίτι του επειδή σφήνωσε η πόρτα από τον σεισμό.

-50 παροχές βοηθείας που αφορούν μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών από διαμερίσματα σε υπαίθριο χώρο, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, στον αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας.

Πολλές οι ζημιές

Υπενθυμίζεται ότι στο Μεσοχώρι Ελασσόνας κατέρρευσε επίσης μερικώς μία εκκλησία στην οποία δεν βρισκόταν κόσμος εντός αυτής, στο Δαμάσι Ελασσόνας κατέρρευσε μία μεσοτοιχία σχολείου αφού όμως πρώτα είχαν προλάβει εγκαίρως να εκκενώσουν το σχολείο οι μαθητές και έχουν καταρρεύσει δύο γέφυρες στα χωριά Δαμάσι και Βλαχογιάννι.

Ζημιές έχουν προκληθεί πολλές και σοβαρές στα χωριά της Ελασσόνας, στους τοίχους πολλών σπιτιών, ειδικά παλιών, όπως και στο Ζάρκο Τρικάλων, ωστόσο θα ακολουθήσει αναλυτική καταγραφή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας από μηχανικούς που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα.

Κατεστραμμένο σπίτι μετά από σεισμό

Στήνουν σκηνές

Μικρές είναι οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην πόλη της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων. Δεκάδες σκηνές στήνονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Ο στρατός στήνει σκηνές μετά από σεισμό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις