Αθήνα

°C

Παρασκευή

23

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σαρκοζί καταδίκη: Εξευτελιστική απόφαση
ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί καταδίκη: Εξευτελιστική απόφαση

Σαρκοζί καταδίκη: Έφεση προανήγγειλε η δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, που καταδικάστηκε για διαφθορά.

Σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση για τα χρονικά της Γαλλίας ο 66χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών –το ένα από αυτά χωρίς αναστολή– για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Ρεαλιστικά η ποινή που του επιβλήθηκε αγγίζει τα όρια του εξευτελισμού, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να μην οδηγηθεί στη φυλακή αλλά να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι σαν κοινός υπόδικος. Ο Σαρκοζί υποδέχθηκε την απόφαση του δικαστηρίου όρθιος ενώπιον των δικαστών και ανέκφραστος, ενώ δεν έκανε καμία δήλωση κατά την έξοδό του από το δικαστήριο.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Ζακλίν Λαφόντ, κάνοντας δηλώσεις στα γαλλικά μέσα, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην «υπερβολικά αυστηρή» και «παντελώς αβάσιμη και αδικαιολόγητη» απόφαση. Ο πρώην πρόεδρος είναι «ψύχραιμος και αποφασισμένος», διαβεβαίωσε, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο, σε περίπου έναν χρόνο. «Βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα, αυτή η απόφαση δεν υπάρχει, η ποινή δεν υπάρχει, είμαστε στην έφεση», είπε χαρακτηριστικά.

Σαρκοζί δικαστήριο

Σαρκοζί καταδίκη: «Κατάπληκτοι και λυπημένοι»

Οι υποστηρικτές του Σαρκοζί δήλωσαν «κατάπληκτοι» και «λυπημένοι» ενώ η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι έκανε λόγο για «παράλογη σκληρότητα» σε ανάρτησή της στο Instagram. Οι δύο συγκατηγορούμενοι του πρώην προέδρου, ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ και ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ, καταδικάστηκαν στην ίδια ποινή και θα ασκήσουν επίσης έφεση. Στον Ερζόγκ επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του για 5 χρόνια.

Σαρκοζί καταδίκη: Η απόφαση

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι σύναψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς», αλλά δεν επέβαλε τις ποινές που ζήτησε η οικονομική εισαγγελία, δηλαδή τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο χωρίς αναστολή, και στους τρεις, κρίνοντας ότι η προεδρική εικόνα έχει αμαυρωθεί από την υπόθεση αυτή «με καταστροφικές συνέπειες». Ο Νικολά Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει και πάλι την γαλλική δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ένοχος για διαφθορά επειδή υποσχέθηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αζιμπέρ για μια εξέχουσα θέση στο Μονακό, σε αντάλλαγμα για εμπιστευτικές πληροφορίες. Ο Σαρκοζί ήθελε την εποχή εκείνη να ακυρωθεί η εντολή κατάσχεσης των προεδρικών ημερολογίων, αφού προηγουμένως κατάφερε να τεθεί στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του για την υπόθεση Μπετανκούρ. Ο Αζιμπέρ δεν είχε άμεση σχέση με την υπόθεση αυτή, όμως, σύμφωνα με το δικαστήριο, επωφελήθηκε από τις γνωριμίες του.

Σαρκοζί Μπρούνι

 

Σαρκοζί καταδίκη: Η θέση της υπεράσπισης

Στη δίκη, που ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, η υπεράσπιση του Σαρκοζί έκανε λόγο για υπόθεση που βασίστηκε σε «υποθέσεις» και «φαντάσματα» και ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων. Επισήμανε ότι τελικά ο πρώην πρόεδρος δεν πέτυχε αυτό που ζητούσε και ο Αζιμπέρ δεν ανέλαβε ποτέ την επίζηλη θέση στο Μονακό. Με βάση τον νόμο ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο να έχει κερδίσει κάτι ο εναγόμενος για να χαρακτηριστεί το αδίκημα «διαφθορά» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής».

Η υπεράσπιση ζητούσε επίσης να ακυρωθεί όλη η διαδικασία επειδή το κατηγορητήριο βασίστηκε σε «παράνομες» τηλεφωνικές παρακολουθήσεις καθώς παραβίαζαν το απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Λόγω του τεταμένου κλίματος, ο ίδιος ο διευθυντής της οικονομικής εισαγγελίας, Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, πήγε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί την υπηρεσία του και διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν θέλει να εκδικηθεί έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Θάνατος Ζακ Σιράκ

 

Σαρκοζί καταδίκη: Δεν είναι ο πρώτος

Θυμίζουμε ότι δέκα χρόνια πριν, το 2011,  ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και μέντορας του Σαρκοζί Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι ο βασικός ένοχος για υπόθεση χρηματοδότησης του κόμματός του RPR μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος της πόλης των Παρισίων, από το 1983 μέχρι το 1995. Στις δικάσιμους που είχαν προηγηθεί της καταδίκης η εισαγγελία είχε ζητήσει την απαλλαγή του Σιράκ, καθώς και των εννέα συγκατηγορουμένων του, το δικαστήριο ωστόσο δεν ικανοποίησε το εισαγγελικό αίτημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις