Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παραίτηση Ταραντίλη λόγοι: Οικογενειακούς λόγους επικαλείται ο καθηγητής
ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΘΗΤΕΙΑ

Παραίτηση Ταραντίλη λόγοι: Οικογενειακούς λόγους επικαλείται ο καθηγητής

Παραίτηση Ταραντίλη λόγοι: Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αποτελεί ίσως μία από τις πιο σύντομες θητείες στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Χρήστος Ταραντίλης ορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις στις αρχές Ιανουαρίου και πριν κλείσει δύο μήνες στη θέση αυτή παραιτήθηκε. Παρόλα αυτά η απόφασή του δεν εξέπληξε. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν εξαρχής διαγνώσει ότι δεν του… έβγαινε του 48χρονου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Φυσικά η δημόσια παρουσία του ήταν άνετη, αλλά η έκφραση και η κινησιολογία του αρνούνταν να μνεταπηδήσουν από το status του πανεπιστημιακού σε αυτό του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Ταραντίλης δυσκολευόταν να παραμείνει ακίνητος στο podium, καθώς είχε συνηθίσει την παραστατικότητα που προσδίδει η κίνηση στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ίσως και να ήταν πολύ… ευγενής για αυτή τη θέση.

Εξ αρχής ο κ. Ταραντίλης επεχείρησε να αλλάξει τον τρόπο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, αλλά και τη σχέση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Από την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε τη μέρα που ορκίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ (5 Ιανουαρίου) κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό ύφος από εκείνο που ακολουθούσαν σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοι του. Απαντώντας στην κριτική που είχε ασκήσει λίγο πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταραντίλης περιορίστηκε να τον καλέσει να υποβάλει τις προτάσεις του.

Χρήστος Ταραντίλης

Παραίτηση Ταραντίλη λόγοι: «Με δεδομένα κι επιχειρήματα»

«Λυπάμαι που η πρώτη μου ανακοίνωση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αφορά την απάντηση σε ανάρτηση του κ. Τσίπρα, το ύφος της οποίας κινείται στα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Ταραντίλης. Και κατέληγε επισημαίνοντας: «Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Προτείνω να μην εξαντλείται σε αφορισμούς και ακραίους χαρακτηρισμούς που προκαλούν την αποστροφή των πολιτών, αλλά να διεξάγεται με δεδομένα κι επιχειρήματα». Αλλά και στο πρώτο briefing που έκανε λίγες μέρες αργότερα (στις 11 Ιανουαρίου) απευθυνόμενος στους πολιτικούς συντάκτες εμφανίστηκε έτοιμος να εγκαινιάσει μια διαφορετική σχέση μαζί τους. «Θα ήθελα, τώρα στην αρχή, να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου για τον τρόπο που βλέπω τα νέα μου καθήκοντα. Έτσι θα γνωρίζετε και εσείς τι μπορείτε να περιμένετε από εμένα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Χωρίς μεγάλα λόγια, που άλλωστε όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι τα απεχθάνομαι», δήλωνε.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Χρήστο Ταραντίλη (11/1/21)

«Αν και η θέση αυτή είναι συνυφασμένη με την πολιτική επικοινωνία, την αντιλαμβάνομαι και ως θεσμική αρμοδιότητα, βαθιά πολιτική. Και αυτό γιατί η επικοινωνία των κυβερνητικών αποφάσεων και θέσεων οφείλει να εγγυάται την έγκυρη, διαφανή και επίκαιρη πληροφόρηση των πολιτών. Πρόκειται για συνταγματικό καθήκον. Το καθήκον, βέβαια, αυτό διεκπεραιώνεται με την αρωγή και τη συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου. Οι δημοσιογράφοι έχετε χαρακτηριστεί από τη Δικαιοσύνη ως οι φρουροί της δημοκρατικής νομιμότητας. Σέβομαι και τιμώ το καθήκον που έχετε απέναντι στο λειτούργημά σας», συμπλήρωνε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και κατέληγε λέγοντας: «Θα προσπαθήσω, στο μέτρο του δυνατού, να είμαι διαθέσιμος απέναντί σας για τις ανάγκες και της δικής σας έγκυρης, διαφανούς και επίκαιρης δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι η εκπλήρωση των καθηκόντων μου στην πληροφόρηση των πολιτών -καθώς τέμνεται με τα δικά σας καθήκοντα- απαιτεί μια συνεργασία θεμελιωμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταπεξέλθω σε αυτή την ανάγκη».

Χρήστος Ταραντίλης

 

Παραίτηση Ταραντίλη λόγοι: Καθυστερήσεις

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Στέλιο Πέτσα, ο κ. Ταραντίλης ήθελε να μετράει ο ίδιος την κάθε λέξη που περιείχαν οι ανακοινώσεις του. Έτσι πολύ συχνά προκαλούνταν τριβές με τον υπόλοιπο επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης, αλλά και γενικώς με το «σύστημα Μαξίμου» το οποίο ήθελε πιο γρήγορα ανακλαστικά. Συχνά, μάλιστα, προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» που δημιουργούσε το «ζύγισμα του καθηγητή», για την εγκαιρότερη αντίδραση ενεργοποιούνταν ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Πειραιώς. Ενώ στα πιο δύσκολα έβγαινε μπροστά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και σε ορισμένες περιπτώσεις ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μαξίμου Δημήτρης Τσιόδρας.

Άλλοτε ηθελημένα και άλλοτε όχι, ο Χρήστος Ταραντίλης έμενε όλο και πιο συχνά στα «πολιτικά και επικοινωνιακά μετόπισθεν», κάτι που δεν ήταν συμβατό με τον παραδοσιακό ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι καλός γνώστης των τεκταινομένων στα ενδότερα της κυβέρνησης και να αιφνιδιάζεται από τις ερωτήσεις που δεχόταν από τους δημοσιογράφους στο briefing. Έναν τέτοιο αιφνιδιασμό δέχθηκε όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Την απέδωσε «σε προσωπικούς λόγους» του κατηγορούμενου, πλέον, για βαρύτατα αδικήματα σκηνοθέτη και ηθοποιού. Ήρθε έτσι σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η παραίτηση ζητήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αμέσως μόλις κατατέθηκε η πρώτη μήνυση εις βάρος του Δ. Λιγνάδη.

Παραίτηση Ταραντίλη λόγοι: Απουσίες…

Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ το πολιτικό σκηνικό είχε πάρει φωτιά από την απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη, ο Χρήστος Ταραντίλης δεν έκανε το καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών ούτε τη Δευτέρα ούτε την Πέμπτη, που είναι οι δύο ημέρες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Την Τρίτη τον αντικατέστησε η κ. Πελώνη, επειδή, όπως ειπώθηκε, ο ίδιος είχε «οικογενειακούς λόγους». Την Πέμπτη δεν έγινε καθόλου briefing, με τη δικαιολογία ότι συνέπιπτε χρονικά με τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Η απουσία του κ. Ταραντίλη από το προσκήνιο σε μια τόσο «καυτή» περίοδο προκάλεσε ερωτήματα και εντυπώσεις που τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο ίδιος ματαίως πάσχιζαν να διασκεδάσουν. Η πορεία εξόδου του από την κυβέρνηση που προδιαγράφονταν φάνταζε αναπότρεπτη. Ως είθισται, άλλωστε, κάποιος έπρεπε να υπογράφει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και αυτός δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όμως, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν προέκυψε η ανάγκη να δοθεί απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα που είχε ζητήσει να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, η ανακοίνωση δεν υπογράφηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Ο επίλογος γράφηκε το μεσημέρι της Κυριακής όταν ανακοινώθηκε η παραίτηση του κ. Ταραντίλη και οι δύο πλευρές, δηλαδή ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου, την απέδωσαν σε «οικογενειακούς λόγους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις