Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σαρκοζί καταδίκη: Ένοχος για διαφθορά και δωροδοκία
ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί καταδίκη: Ένοχος για διαφθορά και δωροδοκία

Σαρκοζί καταδίκη: Ένοχος ανακηρύχθηκε ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ένοχος ανακηρύχθηκε ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση διαφθοράς εις βάρος του και του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή. Ο Νικολά Σακοζί κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και «κατάχρηση εξουσίας» στην υπόθεση Πιλ Μπισμού. Το οικονομικό δικαστήριο είχε αρχικά προτείνει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή, εκτιμώντας πως η εικόνα του προέδρου της Γαλλίας «αμαυρώθηκε» από την υπόθεση αυτή. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στους Τιερί Ερζόγκ και Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Επιπλέον, επιβλήθηκε απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου για τον πρώτο εκ των δύο. Η απόφαση θα ισχύσει μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του εφετείου, στο οποίο αναμένεται να προσφύγει ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

Ο 66χρονος Σαρκοζί, που είχε το τιμόνι της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, καταδικάστηκε καθώς πρόσφερε μια θέση στο Πριγκιπάτο του Μονακό σε δικαστή με αντάλλαγμα πληροφορίες για την εις βάρος του έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας. «Μια δίκη, δεν αποτελεί προσωπική, δημόσια ή θεσμική βεντέτα» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της οικονομικής εισαγγελίας της Γαλλία, Ζαν Φρανσουά Μπονέρ. «Κανείς εδώ δεν αναζητά να εκδικηθεί έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Ναι, κύριοι, κύριου Σαρκοζί, Ερζόγκ, Αζιμπέρ έχετε δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη.

Σαρκοζί: Αρνήθηκε τις κατηγορίες στο δικαστήριο

Ο πρώην πρόεδρος είπε στο δικαστήριο ότι «ουδέποτε διέπραξε την παραμικρή πράξη διαφθοράς», αλλά οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν να του επιβληθεί ποινή τεσσάρων χρόνων φυλάκισης, εκ των οποίων δύο με αναστολή, ενώ την ίδια ποινή ζήτησαν και για τους συγκατηγορούμενούς του, τον δικηγόρο Τιερί Χερτσόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ.

«Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν ο πρώην πρόεδρος, όπως κι ο δικηγόρος του αντιλαμβανόντουσαν την ευθύνη και τα καθήκοντα που απέρρεαν από το αξίωμά του», είπε ο εισαγγελέας Ζαν Λυκ Μπλασόν.

Τι υποστηρίζει η εισαγγελία για τον Σαρκοζί

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σαρκοζί κι ο Ερζόγκ προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον δικαστή Αζιμπέρτ για πληροφορίες αναφορικά με την έρευνα ως προς τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας είχε λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την κληρονόμο της L’ Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Στηρίζουν δε τις κατηγορίες σε μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες μεταξύ του Χερτσόγκ και του Σαρκοζί, κατηγορώντας τον τελευταίο ότι «χρησιμοποίησε μυστικές τηλεφωνικές γραμμές» για να καλύψει τα ίχνη του.

Η εισαγγελέας Σελίνι Γκιγιέ είπε ότι επιβεβαιώθηκε «μετά βεβαιότητας» ότι ο δικαστής Αζιμπέρ παρέδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για την υπόθεση Μπεντανκούρ στον φίλο του, Χερτσόγκ. Μια συνομιλία απέδειξε ότι ο Σαρκοζί υποσχέθηκε να παρέμβει για να πάρει ο Αζιμπέρ τη θέση που εποφθαλμιούσε στο Μονακό, είπε.

Από την πλευρά της η δικηγόρος του Σαρκοζί, Ζακλίν Λαφόν χαρακτήρισε «κενές» τις κατηγορίες κι υποστήριξε ότι οι μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες ήταν απλώς «συζητήσεις μεταξύ φίλων». Ο Αζιμπέρ, σύμβουλος στο ανώτερο εφετείο της Γαλλίας την εποχή εκείνη, δεν πήρε τελικά το πόστο στο Μονακό, πράγμα που επικαλέστηκε η υπεράσπιση ως απόδειξη ότι δεν υπήρξε διαφθορά.

Νικολά Σαρκοζί
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις