Αθήνα

°C

Κυριακή

18

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας Μαθηματικά: Το δηκτικό σχόλιο της Μιράντας Ξαφά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Μαθηματικά: Το δηκτικό σχόλιο της Μιράντας Ξαφά

Τσίπρας Μαθηματικά: Τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τους μαθηματικούς του υπολογισμούς χθες στη Βουλή, σχολιάζει δηκτικά η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η Μιράντα Ξαφά τους χθεσινούς υπολογισμούς του Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των ποινών στον ποινικό κώδικα. Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, σε ανάρτησή της τονίζει ότι, παρά τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινές με τον νέο κώδικά είναι μικρότερες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας «με τον νέο Ποινικό Κώδικα πράγματι η ανώτερη ποινή είναι 15 χρόνια και ήταν 20. Αλλά η εκτίσιμη ποινή, αυτή που εκτίεται, είναι τα δύο πέμπτα και όχι το ένα τρίτο της ποινής. Άρα, παλαιότερα είχαμε ποινές ονομαστικά μεγάλες που δεν εκτείονταν και τώρα έχουμε ποινές ονομαστικά κατά τι μικρότερες. Όμως, ο συνολικός χρόνος που αυτός που κάνει κακούργημα θα μείνει μέσα στη φυλακή θα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα».

Η ανάρτηση της Μιράντας Ξαφά

«Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: “ναι μεν μειώσαμε τη μέγιστη ποινή από 20 σε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά αυξήσαμε το χρόνο που εκτίουν από 1/3 σε 2/5, άρα αυστηροποιήσαμε το νόμο”. Όμως 20×1/3=6,7 ενώ 15×2/5=6,0! Και τελείωσε Πολυτεχνείο!».

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ότι ένα δικαστήριο επιβάλλει την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή, η Μιράντα Ξαφά αποδομεί τον ισχυρισμό Τσίπρα με μια απλή μαθηματική πράξη. Διότι μπορεί το 2/5 να είναι μεγαλύτερο από το 1/3, όμως το 1/3x 20 (η προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης πριν τις αλλαγές ΣΥΡΙΖΑ) δίνει αποτέλεσμα 6,7.  Με τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 15 χρόνια και η εκτίσιμη ποινή είναι 2/5. Οπου 15×2/5=6, δηλαδή η εκτίσιμη ποινή μετά τις αλλαγές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οι ποινές είναι μικρότερες. Γιατί; Απλούστατα διότι μειώθηκε η ανώτατη ποινή από τα 20 στα 15 χρόνια. Κι αυτή η μείωση δεν μπορεί να εξισορροπηθεί από την αύξηση του εκτίσιμου χρόνου από το 1/3 παλαιά, στα 2/5 της ποινής τώρα.

Το tweet της Μιράντας Ξαφά

Δείτε ακόμη
Ξανά στο Αιγαίο το Τσεσμέ – Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει το «σκυλί του Παβλόφ» της Τουρκίας
Ο Μητσοτάκης για το μοντάζ της Αυγής – “Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές” (vid)
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις