Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εσύ πόσο bflex είσαι;
PLUS

Εσύ πόσο bflex είσαι;

Στη bflex, θα βρεις το ποδήλατο που ονειρεύεσαι, ακριβώς με τον τρόπο που αρμόζει στους ρυθμούς της καθημερινότητας - Ευέλικτες συνδρομές, πράσινη κινητικότητα, ηλεκτρικά ποδήλατα!

Ήταν Κυριακή, ο ήλιος “έλουζε” το δωμάτιό μου και αναζητούσα στο διαδίκτυο κάποιον ιστότοπο “εξπέρ” στην ενοικίαση ποδηλάτων, ό,τι πιο κατάλληλο για να μετακινούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου, συνδυάζοντας την άσκηση με την εξερεύνηση της πόλης, μιας πόλης γεμάτης “κρυμμένο” πολιτισμό που όσο παράξενο κι αν φαντάζει, οι περισσότεροι δεν έχουν γνωρίσει. Γρήγορα “έπεσα” πάνω στο bFlex, μια… πρόκληση για εμένα, μια εργαζόμενη που ταλαιπωρείται στους δρόμους, ψάχνοντας ατελείωτα λεπτά για μια θέση πάρκινγκ, κάνοντας απεριόριστη υπομονή μέχρι να ξεφορτωθώ τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και με περίσσεια όρεξη να κάνω ποδηλατάδα δίπλα στη θάλασσα όταν έχω ρεπό.

Αμέσως αναζήτησα τον ιδρυτή που βρίσκεται ‘πίσω’ από αυτόν τον τόσο έξυπνο και πιασάρικο ‘τίτλο’. Όταν μου συστήθηκε ο Robbert van der Meer, εξεπλάγην, πώς κάποιος από την Ολλανδία, επέλεξε την Ελλάδα για να “στεγάσει” την καταπράσινη εταιρεία του. Αν και η πρώτη μου ερώτηση θα ήταν το κόστος της ενοικίασης ποδηλάτων και λίγα πράγματα για τις υπηρεσίες που προσφέρει, δεν θα μπορούσα να μην ενδιαφερθώ για τους λόγους που κάποιος επιλέγει σε μία δύσκολη περίοδο να επενδύσει στη χώρα.

“Μετακόμισα στην Αθήνα πριν 3,5 χρόνια. Εκείνη την εποχή δούλευα στην ανανεώσιμη ενέργεια, για μια γαλλική εταιρεία που ήθελε να ανοίξει μια θυγατρική στην Ελλάδα. Από την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, ερωτεύτηκα κατευθείαν τη χώρα για τους προφανείς λόγους, όπως το κλίμα, τα νησιά, το φαγητό και τους ζεστούς ανθρώπους. Λόγω της δουλειάς μου, ήμουν τυχερός επειδή επισκέφτηκα μέρη όπως το Μέτσοβο και τα Ιωάννινα, οπότε είδα μια εντελώς διαφορετική πλευρά της χώρας, με πραγματικά μαγική φύση. Έχοντας δουλέψει 2 χρόνια στην ανανεώσιμη ενέργεια, άνοιξα μια «παραδοσιακή» εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων που ονομάστηκε Bike&Roll, μέσω της οποίας επικεντρώθηκα κυρίως στον τουρισμό. Μιας και ο τουρισμός παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, πίστεψα πως ήταν ένα λογικό βήμα”.

Ο Robbert ξεκίνησε το concept στις αρχές Φεβρουαρίου 2020. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη προς το περιβάλλον το bFlex. Το όνομα το λέει ήδη, να είσαι ευέλικτος! “Πιστεύω στις ευέλικτες συνδρομές που εξυπηρετούνται πλήρως. Παντού παρατηρούμε μια αλλαγή από την ιδιοκτησία προς την κοινή χρήση. Το bFlex παίζει σε αυτήν την τάση, μπορείτε να έχετε το δικό σας, πλήρως συντηρημένο, ποδήλατο για όσο χρόνο θέλετε”.

Ωστόσο, δεν έκρυψε το παράπονό του για την χαώδη καθημερινότητα των κατοίκων στην πρωτεύουσα.

“Όπως ισχύει παντού, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην περιοχή που μένεις. Το μεγαλύτερο παράπονό μου στην Αθήνα είναι η ατελείωτη κίνηση και κατά συνέπεια η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όταν περπατάς στο κέντρο προτιμάς να μην αναπνέεις καθόλου. Μιας και είμαι από την Ολλανδία, θεωρώ… νορμάλ να πηγαίνω για δουλειά, ψώνια ή οπουδήποτε αλλού με το ποδήλατό μου. Έτσι, αποφάσισα να επικεντρωθώ στην ελληνική αγορά αντί για τον τουρισμό, ώστε να προσπαθήσω να φέρω τη διαφορά στην καθημερινή μετακίνηση”, μου είπε.

Η συζήτηση έφτασε σε αυτό που με ενδιέφερε – είχα άλλωστε πάρει τις πληροφορίες μου από το bflex.gr, λιτό, ξεκάθαρο και… πράσινο, όπως θα έπρεπε να είναι όλα στη ζωή μας. Ευέλικτες συνδρομές, πράσινη κινητικότητα, ποδήλατα, ηλεκτρικά ποδήλατα, μπορεί κανείς να βρει αυτό που τον αντιπροσωπεύει!

Γιατί όμως να τον επιλέξει κάποιος; Η απάντηση, άκρως πειστική και όσοι αγαπούν το ποδήλατο θα συμφωνήσουν.

“Προκειμένου να ‘πάρω’ τους ντόπιους από τους ρυπογόνους τύπους μεταφοράς προς τους πράσινους, πιστεύω ότι χρειάζεται μια πρόταση αξίας που θα είναι ελκυστική για όλους. Ποια μπορεί να είναι τα εμπόδια για την αγορά του δικού σας ποδηλάτου; Λοιπόν, ένα από αυτά είναι η τιμή της αγοράς. Αν αποφασίσεις να αγοράσεις καινούργιο ποδήλατο, θα κοστίσει σίγουρα 400€. Δεύτερον, χρειάζεται να το διατηρείς μόνος σου, το οποίο σημαίνει extra κόστος και χρόνος. Αυτά μπορεί να μοιάζουν μικρά ζητήματα, όπως οι σπασμένες αλυσίδες και οι χαλασμένες ρόδες. Επίσης, η αγορά ποδηλάτου είναι σχεδόν μόνιμη, εκτός αν θελήσει κάποιος να το πουλήσει, το οποίο απαιτεί εξίσου χρόνο. Μία άλλη επιλογή είναι η αγορά μεταχειρισμένου ποδηλάτου, αλλά το κόστος συντήρησης θα αυξηθεί.

Γι’ αυτούς τους λόγους σας παρουσιάζουμε το ποδήλατο ως υπηρεσία (bike-as-a-service) ή γενικότερα, την πράσινη κινητικότητα ως υπηρεσία (green mobility-as-a-service) καθώς κάνουμε το ίδιο για τα ηλεκτρικά ποδήλατα ηλεκτρικά σκούτερ. Πρόκειται για ευέλικτες συνδρομές με σταθερή μηνιαία χρέωση”. “Κάτι σαν το Netflix, αλλά για ποδήλατα”, λέει χαμογελώντας.

“Πιο συγκεκριμένα, ο πελάτης πηγαίνει στον ιστότοπό μας (bflex.gr), επιλέγει το αγαπημένο του ποδήλατο και ολοκληρώνει την κράτηση. Την επόμενη μέρα παραδίδουμε το ποδήλατο. Εάν κατά τη διάρκεια της συνδρομής συμβεί κάτι, για παράδειγμα ξεφουσκώσει ένα λάστιχο, ερχόμαστε να το επισκευάσουμε εντός 24 ωρών! Σε περίπτωση που δεν  μπορούμε να σας επισκευάσουμε το ποδήλατο, σας φέρνουμε καινούργιο. Άρα, η υπηρεσία μας διασφαλίζει ότι έχετε πάντα ποδήλατο. Όποτε θέλετε, μπορείτε να σταματήσετε τη συνδρομή και ερχόμαστε να παραλάβουμε ξανά το ποδήλατο! Εν ολίγοις, θέλουμε να είστε ξέγνοιαστοι και ευέλικτοι”.

Κι εμείς αυτό δεν θέλουμε; 🚲🚲

Σε μια εποχή γεμάτη φόβο, με τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από την πανδημία, δεν είναι ώρα να κάνουμε μια στροφή στην απλότητα, αφήνοντας στα παιδιά μας έναν πολύ πιο όμορφο και καθαρό κόσμο; Και κάπως έτσι, ήταν αναπόφευκτο να μην ρωτήσω με ποιον τρόπο επηρεάστηκε το σπουδαίο αυτό ξεκίνημα σε μία άλλη χώρα, από την Covid 19. Το ολλανδικό ωστόσο αεράκι αισιοδοξίας, μου έφερε στο νου την εικόνα μιας Αθήνας γεμάτη ποδήλατα, χωρίς καυσαέρια, νεύρα, φασαρία.

“Ξεκίνησα από την αρχή με μόνο δύο ποδήλατα από το διαμέρισμά μου. Καθώς η ζήτηση μεγάλωνε, άρχισα να αγοράζω περισσότερα ποδήλατα, ηλεκτρικά ποδήλατα και πάλι περισσότερα ποδήλατα. Ευτυχώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά υπήρξαν φορές που το διαμέρισμά μου ήταν γεμάτο με ποδήλατα. Ακόμα και τώρα το μπαλκόνι μου είναι ακόμα γεμάτο εφεδρικά ελαστικά! Καθώς ξεκίνησα την bFlex λίγο πριν από το αυστηρό lockdown του Μαρτίου 2020, σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη. Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τον Covid-19, οπότε ολόκληρη η επιχείρηση τέθηκε σε αναστολή. Δούλευα με τους δικούς μου πόρους κι αυτό περιπλεκόταν στην έναρξη της επιχείρησης. Ευτυχώς το καλοκαίρι κατάφερα να επιστρέψω στον αρχικό σχεδιασμό”.

Ένα ισχυρότερο ομαδικό πνεύμα

“Ανάμεσα σε όλα τα αρνητικά πράγματα που έφερε ο Covid, υπάρχουν μερικά θετικά. Σίγουρα, περιβαλλοντικό όφελος λόγω των μειωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται λιγότερο από το σπίτι στην εργασία και λιγότερα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται. Καθαρότερες οδούς, το δελφίνι που κολυμπούσε στη Βενετία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα! Επίσης σε όλο τον κόσμο βλέπετε ένα ισχυρότερο ομαδικό πνεύμα. Οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον και φροντίζουν τους βασικούς εργαζόμενους. Πρέπει να είναι ο στόχος μας να διατηρήσουμε αυτές τις θετικές πλευρές μετά την ολοκλήρωση ολόκληρης της κατάστασης Covid”.

Κι όμως, η πανδημία εκτόξευσε την πώληση ποδηλάτων!

“Όσον αφορά τα ποδήλατα και τα ηλεκτρονικά ποδήλατα, η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω του Covid. Το ίδιο και στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπήρξε μια άνθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω της αγοράς προϊόντων από e-shops ή παραγγελία φαγητού μέσω εφαρμογών. Η bFlex βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο, δηλαδή, μια διαδικτυακή πλατφόρμα με πράσινη κινητικότητα. Επειδή η bFlex βρίσκεται ακόμα σε αρχικά επίπεδα ανάπτυξης, δεν πιστεύω ότι υπό άλλες συνθήκες θα είχε αναγκαστικά θετικό αντίκτυπο, καθώς η ανάπτυξη θα ήταν πιθανώς η ίδια. Μακροπρόθεσμα πιστεύω όντως ότι ο Covid θα έχει συμβάλει σημαντικά στη χρήση της πράσινης κινητικότητας σε καθημερινή βάση, για λόγους υγιεινής και, ως εκ τούτου, θα ωφελήσει ολόκληρη τη βιομηχανία”.

BFlex: Ποδηλατάδα, χωρίς έννοιες!

“Η bFlex λειτουργεί στην εξειδικευμένη αγορά μεταξύ βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (ανά ώρα) και ιδιοκτησίας. Εφόσον έχετε συνδρομή, έχετε το δικό σας ποδήλατο! Μπορείτε να σταματήσετε όποτε θέλετε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα λάστιχα ή άλλα ζητήματα, απλώς απολαύστε το ποδήλατο. Η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ή κοινή χρήση είναι πιο ακριβή, καθώς σας χρεώνει ανά λεπτό ή ανά ώρα. Συγκρίνετε το με την ενοικίαση αυτοκινήτου ή τη μίσθωση αυτοκινήτου. Επιπλέον, δεν υπάρχει εγγυημένη διαθεσιμότητα. Όταν χρειάζεστε ένα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει διαθέσιμο ή κοντά. Για να νοικιάσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ανά ώρα, πληρώνετε περίπου 10 €. Με την bFlex ζητάμε 60 € το μήνα και αυτό περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες μας!

Πριν δώσω ένα παράδειγμα με την αγορά ενός κανονικού ποδηλάτου, φανταστείτε ένα ηλεκτρικό… Ακόμα υψηλότερο κόστος εκ των προτέρων, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 1.000 € έως και 3.000 €. Επίσης, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί με την εγγύηση της μπαταρίας. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το πιο ευάλωτο και ακριβότερο μέρος του ποδηλάτου. Συχνά η εγγύηση είναι μόνο 6 μήνες. Τι συμβαίνει λοιπόν εάν η μπαταρία σπάσει τον 7ο μήνα; Θα πρέπει να αγοράσετε ένα νέο. Η bFlex παίρνει όλες αυτές τις ανησυχίες από τα χέρια σας, οι συνδρομές μας ισχύουν για ένα σταθερό μηνιαίο τέλος που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες και τη συντήρηση, επίσης και για την μπαταρία.

Παίρνω την απάντηση μερικές φορές ότι κάποιοι προτιμούν να αγοράσουν το ποδήλατο μόνοι τους με ένα πρόγραμμα πληρωμής. Πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό! Όσο περισσότεροι ποδηλάτες, τόσο το καλύτερο. Με την bFlex προσφέρουμε απλώς μια ανέμελη και ευέλικτη εναλλακτική λύση. Σε μερικούς ανθρώπους θα ταιριάζει καλύτερα να αγοράζουν ένα ποδήλατο, ενώ άλλοι θα τα νοικιάζουν μία φορά στο τόσο”.

Πράσινη κινητικότητα: Διάλεξε το ποδήλατο που σου ταιριάζει!

“Αυτή τη στιγμή έχουμε το 6-τάχυτο (6-speed) “ποδήλατο πόλης”, ένα “ποδήλατο γιαγιά” όπως ονομάζουμε το συγκεκριμένο μοντέλο στην Ολλανδία. Με μόνο 25 € το μήνα. Αυτά τα ποδήλατα είναι δυνατά και διασφαλίζουν ότι έχετε καλή θέση κατά την ποδηλασία. Φυσικά η υπηρεσία μας διασφαλίζουν ότι έχετε πάντα φώτα που λειτουργούν όταν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο όταν βραδιάζει. Επίσης, έχουμε ηλεκτρικό πτυσσόμενο ποδήλατο. Η ιδέα εδώ είναι ότι αφού μπορείτε να το διπλώσετε, είναι εύκολο να μεταβεί στον ανελκυστήρα, το γραφείο ή το διαμέρισμά σας. Καθώς είναι ηλεκτρικό, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο χωρίς κόπο στην Αθήνα με τελική ταχύτητα 25km / hr. Για μένα ο τέλειος τρόπος μετακίνησης σε καθημερινή βάση, ειδικά όταν ο καιρός γίνει πιο ζεστός.

Προσφέρουμε επίσης ηλεκτρικά σκούτερ μέσω συνδρομών και το κάνουμε για ακόμη περισσότερα προϊόντα! Όλα μας τα ποδήλατα έχουν ένα εμβληματικό πράσινο μπροστινό λάστιχο και παρέχουμε κλειδαριές μαζί με όλα. Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Κάνουμε «ποδήλατο-σχέδια» για εταιρείες όλων των μεγεθών. Μια εταιρεία μπορεί να το προσφέρει στην ομάδα της και το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινές μετακινήσεις, συναντήσεις πωλήσεων ή απλά για να χαλαρώσουν λίγο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, για να πάρουν λίγο καθαρό αέρα. Θα ωφελήσει στην εικόνα της εταιρείας και την υγεία των εργαζομένων”.

Και οι υποδομές στην Ελλάδα;

“Δυστυχώς, οι υποδομές λείπουν από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την Αθήνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη με την ποδηλασία σε καθημερινή βάση, είτε με κανονικό ποδήλατο είτε με ηλεκτρικό. Για τον ποδηλάτη εξοικονομεί χρήματα, ωφελεί την υγεία τους και συνολικά, μειώνει τις εκπομπές που ωφελούν το περιβάλλον αλλά και την υγεία άλλων πολιτών! Πλέον, υπάρχει επιδότηση για ιδιώτες που μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικό ποδήλατο και η κυβέρνηση καλύπτει ένα ποσοστό της τιμής αγοράς. Είναι φυσικά μια μεγάλη πρωτοβουλία, αλλά αντί να ξοδεύουν χρήματα εκεί, θα πρέπει να το κάνουν στην υποδομή. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι με το νέο ηλεκτρικό ποδήλατό τους; Για μένα αυτό φαίνεται μια βραχυπρόθεσμη πρωτοβουλία, και όχι μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει ένα όμορφο ποδηλατικό μονοπάτι από το Θησείο μέχρι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την παραλία. Είναι πλήρως γεμάτο ποδηλάτες το σαββατοκύριακο! Γιατί δεν θα το θέλατε παντού στην Αθήνα; Για να δώσουμε στις οικογένειες την ευκαιρία να κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια στην παραλία ή να κάνουν ποδήλατο προς την εργασία.”

Καθώς σκεφτόμουν ποια υπηρεσία ταιριάζει στη δική μου καθημερινότητα, του θύμισα την πρόσφατη δήλωση του Μπιλ Γκέιτς, ένα “καμπανάκι” για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που η ανθρωπότητα μπορεί να προλάβει μέσω της ατομικής ενέργειας και της “στροφής” σε ένα πράσινο… lifestyle.

“Η παγκόσμια κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται, και θα υπάρχουν όρια τόσο στους πόρους που χρησιμοποιούμε όσο και στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Δεν χρειάζεται να είμαστε επιστήμονες για να κατανοήσουμε αυτήν τη λογική. Μπορούμε να δούμε αλλαγές στον καιρό παντού, από ακραίες ξηρασίες έως υπερβολικό κρύο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Η ποδηλασία αντί της χρήσης αυτοκινήτου είναι μέρος της λύσης. Το ίδιο και η φύτευση δέντρων, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, σκεφτείτε πριν αγοράσετε (που σημαίνει “το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;”) και υπάρχουν τόσα πολλά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη δική σας κατανάλωση.

Αποφύγετε το πλαστικό μίας χρήσης, αγοράστε τα προϊόντα σας σε εταιρείες που κάνουν κάτι σε αντάλλαγμα για το περιβάλλον ή αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους. Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, κάθε λίγο θα βοηθήσει! Μέσω της bFlex συνεργαζόμαστε με την πράσινη κινητικότητα, η οποία από μόνη της είναι φιλική προς το περιβάλλον, και επιπλέον προωθούμε μια κοινωνία που ‘μοιραζόμαστε’. Και όπως εξήγησα προηγουμένως, συμπεριλαμβάνουμε επαγγελματική συντήρηση με κάθε συνδρομή, με αυτόν τον τρόπο παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής κάθε στοιχείου”.

Κι αν το όραμά του για τη νέα ανθρωπότητα που θα “γεννηθεί” μέσα από την πανδημία είναι προφανές, θέλησα να μάθω τα σχέδιά του για το μέλλον της bFlex. Ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει; Όχι μόνο! Η bFlex δεν θα “ησυχάσει” αν δεν ρίξει πράσινο παντού.

“Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Δεδομένου ότι η bFlex είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα μπορούμε να επεκταθούμε παντού και αυτή είναι και η φιλοδοξία μας. Κάθε ευρωπαϊκή πόλη θέλουμε να γίνει πράσινη. Για να πετύχει η bFlex τους στόχους της χρειάζεται να ενισχύει την ομάδα της και να έχει συνεργάτες με την ίδια φιλοσοφία. Πιστεύω ότι ολόκληρη η αγορά θα γίνει αρκετά ανταγωνιστική και στη συνέχεια θα ενοποιηθεί. Όσο για το κοντινό μέλλον της bFlex, βλέπουμε ήδη ορισμένες πόλεις, ακόμη και χώρες στις οποίες θέλουμε να επεκταθούμε. Προς το παρόν, έχουμε εστιάσει πλήρως στην Αθήνα, καθώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά! Θέλουμε να δούμε τα πράσινα ελαστικά μας παντού”.

Τα ποδήλατα μονοπώλησαν δικαίως το ενδιαφέρον της συζήτησης, όμως μια μικρή βόλτα στο site της bFlex αρκεί για να ενθουσιαστείς από τις υπηρεσίες που προσφέρει. Μία από αυτές, που τράβηξε την προσοχή μου, είναι η φύτευση δέντρων σε συνεργασία με το we4all. Άλλωστε, δεν αρκεί το ποδήλατο για να σώσει κάποιος το περιβάλλον, αν και είναι μια σπουδαία αρχή.

“Ναι ακριβώς! Η μετάβαση από τα αυτοκίνητα στην πράσινη κινητικότητα αποτελεί μέρος της λύσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν είναι ολόκληρη η λύση. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείτε για να γεμίσετε την μπαταρία σας στο ηλεκτρονικό ποδήλατο προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, επιλύετε μόνο ένα μέρος του προβλήματος.

Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι μια από τις κύριες εκπομπές από την καθημερινή κυκλοφορία. Έτσι, η φύτευση δέντρων είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιστάθμιση αυτών των εκπομπών. Γι ‘αυτό η bFlex υποστηρίζει το we4all. Ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φυτεύει δέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μια πολύ φιλόδοξη και ενεργητική ομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόσταση μετακίνησης είναι πολύ μακριά για να πραγματοποιηθεί με ένα ποδήλατο ή με τη δημόσια συγκοινωνία. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσατε να σκεφτείτε να αντισταθμίσετε το αποτύπωμα άνθρακα με φύτευση δέντρων”.

Λίγο πριν κλείσουμε, σημείωσα την αλλαγή που διαπιστώνει κανείς στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας των ανθρώπων στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, εξαιτίας της πανδημίας. Οι εξαρτήσεις παρουσιάζουν μείωση, ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι στόχος των πολλών, ενώ η γυμναστική μπήκε στο πρόγραμμα για τα καλά. Μπορεί η επιστήμη να αποδεικνύεται σωτήρια, ωστόσο είναι σαφής η ανάγκη να γίνει μια ριζική αλλαγή του χαώδους ρυθμού μέσα στον οποίο κινούνται οι άνθρωποι, παλεύοντας να ανταπεξέλθουν στις – πολλές φορές – “πλασματικές” ανάγκες.

“Μετά την οικονομική κρίση, έχουμε δει μια αλλαγή από την ιδιοκτησία σε έναν ‘κοινόχρηστο’ και πιο ευέλικτο τρόπο ζωής. Ένα παράδειγμα είναι η ακίνητη περιουσία και αυτό ισχύει τόσο για τα άτομα όσο και για τις εταιρείες. Υπάρχει μια στροφή από το μακροπρόθεσμο μίσθωμα ή η απόκτηση χώρου προς μια ευέλικτη μίσθωση all-inclusive (συνδρομές). Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Εάν περάσετε μια δύσκολη -οικονομικά- στιγμή, μπορείτε απλά να σταματήσετε. Εάν πηγαίνει καλά, επεκτείνετε τη συνδρομή, ενοικιάζοντας επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα αναπτυχθεί μόνο λόγω του Covid. «Τι θα συμβεί αύριο;» Γιατί λοιπόν να αγοράζετε κάτι καινούργιο ή γιατί να κάνετε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση; Η ευελιξία σας δίνει ελευθερία και ηρεμία. Το γεγονός ότι περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες, συμβάλει στο είμαστε όλοι ανέμελοι”, μου είπε.

“Ανέμελοι και… flex, τόσο απλά;”, τον ρώτησα.

Ναι! “Είναι πολύ εύκολο να γίνετε όλοι (flex)! Απλώς επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας”, μου απάντησε χαμογελώντας, την ώρα που έπαιρνα το ποδήλατό μου για να δοκιμάσω τις αντοχές μου στις ορθοπεταλιές. Από αύριο, θα είναι όλα αλλιώς στην καθημερινότητά μου, τη διάθεσή μου και εν τέλει… στη ζωή μου, σκέφτηκα.

“Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο κρατάω στο χέρι το κλειδί, πιάνω το τιμόνι ο σφυγμός μου δυναμώνει, το έργο κάπου το ‘χω ξαναδεί”, σιγοτραγουδούσα ως ένα… bFlex πλέον κορίτσι της πόλης!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις