Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ο Ισίδωρος Ντογιάκος παραιτήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων – Κάνει λόγο για «παρέμβαση στην υπόθεση Κουφοντίνα»
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος παραιτήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων – Κάνει λόγο για «παρέμβαση στην υπόθεση Κουφοντίνα»

Ο κ. Ντογιάκος απέστειλε επιστολή στην ΕΔΕ στην οποία υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη ανακοίνωση «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου».

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου υπέβαλε την παραίτηση του από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την ανακοίνωση για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για την απεργία πείνας του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα οδήγησε στην παραίτηση από μέλος της ένωσης τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Ο κ. Ντογιάκος απέστειλε επιστολή στην ΕΔΕ στην οποία υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη ανακοίνωση «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου».

Ο κ.Ντογιάκος καταλογίζει στο ΔΣ της Ένωσης ότι παρέβλεψε πως:

Α) τέτοιου είδους ενέργειες κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στην συνείδηση των πολιτών και προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια σε βάρος της, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργειά της,

Β) ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως, όπως άλλωστε και οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου στο οποίο ο κατάδικος αυτός νοσηλεύεται και

Γ) παραπέμπει στη λήθη της ιστορίας τους επιφανείς δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων».
Κατόπιν αυτών, υπογραμμίζει ο κ. Ντογιάκος, επειδή η επίμαχη ενέργεια της ΕΔΕ  είναι «καθ΄ όλα αμφιλεγόμενη και χωρίς εμφανή κίνητρα, παραβιάζουσα κατάφορα την αρχή της ισονομίας, αλλά και επειδή υπήρξα θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία ευτυχώς απέτυχε, Σας δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να είμαι πλέον μέλος της».

Δεν παραλείπει ο κ. Ντογιάκος στην επιστολή του, να αναφέρει ότι «το υψηλό επιστημονικό κύρος και η κοινωνική εμβέλεια  της ΕΔΕ επιβάλλουν ιδιαίτερη σπουδή και περίσκεψη πριν από κάθε, εν γένει, ενέργεια της».

Άρειος Πάγος

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ανακοίνωση της ΕΔΕ ανέφερε,

Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού».

Γιατρός Κουφοντίνα: Κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του τα επόμενα δύο 24ωρα

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο γιατρός επιλογής του απεργού πείνας, Θοδωρής Ζδούκος τον επισκέφθηκε την Πέμπτη και σε επίσημη δήλωσή του αναφέρει ότι κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του τα επόμενα δύο 24ωρα.

«Σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου επισκέφθηκα τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, που νοσηλεύεται για δέκατη μέρα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Λαμίας. Έχοντας συμπληρώσει 49 μέρες απεργίας πείνας, ο απεργός παρουσιάζει βαριά απίσχανση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία άμφω, αίσθημα ζάλης και σημεία αφυδάτωσης», αναφέρει ο κ. Ζδούκος και συμπληρώνει: «Η υπογλυκαιμία, συνοδευόμενη από επικείμενες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μπορεί να αποβεί ανά πάσα στιγμή μοιραία για το μυοκάρδιο και τον εγκέφαλο. Στη σύντομη επικοινωνία που είχα μαζί του, ενημέρωσα τον απεργό πείνας για την παρέμβαση χιλιάδων πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις σημαντικές δημόσιες δηλώσεις στήριξης του αιτήματός του».

«Μολονότι καταβεβλημένος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του», συμπληρώνει στη δήλωσή του ο κ. Ζδούκος, ο οποίος εν συνεχεία επισημαίνει: «Με προβληματίζουν σοβαρά οι δηλώσεις αδιαλλαξίας και εκδικητικότητας, που πληθαίνουν από την περασμένη Παρασκευή. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που τις κάνουν επιδιώκουν την επίσπευση του μοιραίου. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του τα επόμενα δύο 24ωρα. Δεν είναι η ώρα της μνησικακίας. Ζητώ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων να το αντιληφθούν και να αρθούν στο ύψος της περίστασης. Μια ζωή κερδισμένη είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε «πολιτικό κόστος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις