Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλια που προστατεύουν από τον κορονοϊό: Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια που προστατεύουν από τον κορονοϊό: Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Εμβόλια που προστατεύουν από τον κορονοϊό: «Ίσως κάποιοι να εκτεθούμε στον ιό, αφού εμβολιαστούμε. Αλλά ελπίζω να είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε πως, έχοντας κάνει το εμβόλιο, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τόσο για τον εαυτό μας», εξηγεί ο καθηγητής.

Έξι εμβόλια είναι κατά 100% αποτελεσματικά, όσον αφορά την προστασία που παρέχουν από νοσηλεία ή θάνατο, εάν μετά τον εμβολιασμό κάποιος κολλήσει κορωνοϊό, είτε το επικρατούν στέλεχος στην Ευρώπη είτε την παραλλαγή που κυκλοφορεί κυρίως στην Αγγλία. Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), ο οποίος παραθέτει και σχετικό πίνακα. Τα έξι εμβόλια είναι των Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax και το ρωσικό Sputnik.

Κάνει λόγο για «τεράστια επιτυχία των εμβολίων» και επισημαίνει «πως για το στέλεχος της νότιας Αφρικής χρειαζόμαστε περισσότερα επιδημιολογικά και κλινικά στοιχεία για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα». Όπως επισημαίνει, «ίσως κάποιοι να εκτεθούμε στον ιό, αφού εμβολιαστούμε. Αλλά ελπίζω να είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε πως, έχοντας κάνει το εμβόλιο, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τόσο για τον εαυτό μας. Και θα συνεχίσουμε να προσέχουμε και τους άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, προσέχοντας για κάποιους μήνες».

Ο πίνακας που πόσταρε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου

Πώς στην Ελλάδα ο εμβολιασμός γίνεται χωρίς χάος

«Ελλάδα: πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του RedaktionsNetzwerk Deutschland η οποία αναφέρεται στο «παράδειγμα της Ελλάδας», που δείχνει ότι «υπάρχει κι άλλος τρόπος», πέρα από το «χάος» που επικρατεί στην διαδικασία εμβολιασμού στην Γερμανία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην προώθηση του ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την ελληνική κυβέρνηση. «Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στον περιορισμό των επαφών. Τώρα η χώρα δείχνει πώς μπορεί κανείς να οργανώσει τον εμβολιασμό. Μπροστά από τα πάνω από 700 κέντρα εμβολιασμού δεν υπάρχουν ουρές», αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει πως έχουν χορηγηθεί ήδη περίπου 800.000 δόσεις εμβολίων, ενώ 270.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση τους.

Στο άρθρο αναλύεται η διαδικασία που εφαρμόζεται στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει κανείς ραντεβού για τον εμβολιασμό του, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ τονίζεται ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα προκειμένου να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Παρατίθεται ακόμη δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, ο οποίος περιγράφει την «ελληνική συνταγή επιτυχίας» με τις λέξεις «ψηφιοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός σχεδιασμός και παρακολούθηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο», ενώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, χάρη στην ομαλή οργάνωση, μόνο το 0,5% των πολύτιμων δόσεων εμβολιασμού λήγει και πρέπει να απορριφθεί. Όπως προστίθεται, η Ελλάδα προωθεί ταυτόχρονα την καθιέρωση ενιαίου πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τις διακοπές και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Δείτε ακόμη
Άνοιγμα γυμναστηρίων: “Ηχηρή” επιστολή ΣΥΠΦΑΑ στην κυβέρνηση
Μητσοτάκης στη SΖ: Στόχος ο τουρισμός να φτάσει φέτος στο 50% του 2019 – Θα εμβολιαστούν οι άνω τον 60 ως τον Μάιο
Στα μπαλκόνια Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα – “Κλειδώνει” η παράταση του lockdown
Ένας χρόνος από το πρώτο επίσημο κρούσμα στην Ελλάδα – Η ασθενής “0” εξομολογείται: Αισθανόμουν μελλοθάνατη
Νέα διθυραμβικά σχόλια: «Ελλάδα, πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος»
Πέθανε ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος (ΤΑΖ)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις