Η αρχόντισσα και ο αλήτης: Πού γυρίστηκε η αξέχαστη ελληνική ταινία

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η αρχόντισσα και ο αλήτης: Πού γυρίστηκε η αξέχαστη ελληνική ταινία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Η αρχόντισσα και ο αλήτης: Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης είναι αισθηματική κωμωδία του 1968, παραγωγής της κινηματογραφικής εταιρείας Φίνος Φιλμ.

25.02.2021 | 18:50

Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης είναι αισθηματική κωμωδία του 1968, παραγωγής της κινηματογραφικής εταιρείας Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη και με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Με την ταινία αυτή η Αλίκη Βουγιουκλάκη επέστρεψε στη Φίνος Φιλμ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας της σε άλλες εταιρείες. Η ταινία ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 108 ελληνικές παραγωγές, σπάζοντας το φράγμα των 700.000 εισιτηρίων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.Το δίδυμο Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ επιστρέφει στη Finos Film μετά από 4 χρόνια απουσίας.

Η αμοιβή της Αλίκης Βουγιουκλάκη για τη συγκεκριμένη ταινία ήταν το αστρονομικό ποσό, για εκείνη την εποχή, των 500.000 δραχμών. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, αλλά και στη διαδρομή μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων. Η βίλα όπου έμενε η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, δεν ήταν άλλη από την βίλα Λεβίδη, στην Παλλήνη. Το σενάριο της ταινίας θυμίζει αρκετά την Χολυγουντιανή ταινία του Φράνκ Κάπρα “Συνέβη μια νύχτα”, μια ιδέα που είχε δώσει στην Αλίκη ο αγαπημένος της φίλος και μακιγιέρ Σταύρος Κελεσίδης. Η ταινία ήταν σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη.

Η ταινία με τη Ρένα (Αλίκη Βουγιουκλάκη) που έγινε Πίπης για να γλιτώσει τον αρραβώνα με τον Ντίνο και στην πορεία γνώρισε τον Λευτέρη (Δημήτρη Παπαμιχαήλ) και τον ερωτεύτηκε, προβάλλεται έως σήμερα και αγαπιέται από τους μικρούς όπως ακριβώς αγαπήθηκε και από τους μεγαλύτερους στο παρελθόν.

Πού έγιναν τα γυρίσματα

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν το 1968 στην Παλλήνη, σε μια εκπληκτική βίλα 70 δωματίων. Η δεξίωση των αρραβώνων που έγινε δυο φορές  και δυο φορές ματαιώθηκε. Και τις δύο όμως έγινε στον κήπο της βίλας με την πισίνα, που όλοι θυμούνται από τις αμέτρητες φορές που έχουν δει την ταινία. Η ίδια βίλα από την οποία την πρώτη φορά η Αλίκη Βουγιουκλάκη προσπάθησε να δραπετεύσει από το παράθυρο και τη δεύτερη έφυγε τρέχοντας προς την πύλη κυνηγώντας τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η ερειπωμένη βίλα Λεβίδη, έχει γίνει πλέον αξιοθέατο, καθώς πολλοί ανεβαίνουν στον λόφο για να δουν το σημείο όπου γυρίστηκε μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Πηγή iefimerida

Η υπόθεση της ταινίας

Η Ρένα Κατσαρού (Αλίκη Βουγιουκλάκη), κόρη του πλούσιου Κερκυραίου Κατσαρού (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) τσακώνεται με τον πατέρα της, που θέλει να την παντρέψει με τον αφελή γιο του εφοπλιστή Ευαγγελίου, Ντίνο (Γιώργος Τσιτσόπουλος) κι εκείνη δραπετεύει, μεταμφιεσμένη σε αγόρι, για να πάει στα Γιάννενα. Στον δρόμο, ως Πίπης πλέον, γνωρίζεται με τον Λευτέρη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), έναν φτωχό νεαρό ο οποίος πάει στα Γιάννενα, για να δουλέψει στον θείο του και να καταφέρει να προικίσει την αδερφή του Αννέτα (Φλωρέττα Ζάννα), της οποίας ο αρραβωνιαστικός (και ερασιτέχνης ντετέκτιβ) Νέστορας (Πέτρος Λοχαΐτης) ζητάει προίκα.

Ο Κατσαρός αναζητεί την κόρη του και δίνει μεγάλη χρηματική αμοιβή σε όποιον βοηθήσει να ξαναβρεθεί. Ο Νέστορας την αναζητεί, διαβλέποντας στην αμοιβή την ευκαιρία να πλουτίσει και να παντρευτεί την εκλεκτή του, χωρίς να αναμένει την προικοδότησή της από τον Λευτέρη. Κάποια συμβάντα οδηγούν στην αποκάλυψη της ταυτότητας της Ρένας στον Λευτέρη, τον οποίο στο μεταξύ έχει ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Ο Νέστορας με την βοήθεια συγκυριών την βρίσκει, όσο ο Λευτέρης λείπει και ενημερώνει την αστυνομία, ώστε εκείνη να επιστραφεί στους οικείους της και αυτός να εισπράξει τα εύρετρα του Κατσαρού. Η Ρένα, λόγω της σύντομης απουσίας του Λευτέρη την στιγμή της έλευσης της αστυνομίας, νομίζει ότι εκείνος την πρόδωσε και τον απαρνιέται, δεχόμενη να παντρευτεί τον Ντίνο. Στο τέλος η παρεξήγηση λύνεται και η Ρένα παντρεύεται τον Λευτέρη.

Exit mobile version