Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: «Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: «Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο»

Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Politico, David Herszenhorn, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να βιαστούν και να υπάρξει συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Όσο συντομότερα καταλήξουμε σε συμφωνία, τόσο το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει, χωρίς την ΕΕ. Όπως επισημαίνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την επαναφορά του τουρισμού.

Η επιτάχυνση της έγκρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις βρίσκονται επί τάπητος.

Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ:

-Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις

-Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία

-Την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι

Χάρης Θεοχάρης: «Οι ηγέτες των άλλων κρατών να δράσουν ταχύτερα»

Να “να κινηθούν ταχύτερα” για το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού οι ηγέτες της ΕΕ, ζητάει ο Χάρης Θεοχάρης μέσα από συνέντευξη του στους Financial Times. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στους πολίτες να ξαναρχίσουν τα μαζικά ταξίδια, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. “Βλέποντας την αντίδραση μερικών χωρών στις προτάσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι είναι πολύ μυωπική. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τώρα για να προετοιμαστούμε”, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στη βρετανική εφημερίδα. “Μερικές χώρες ανησυχούν πολύ με το τώρα”, επισήμανε, καθώς χώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, είναι απρόθυμες να κοιτάξουν μπροστά και να κάνουν σχέδια για μια οικονομική ανάκαμψη το καλοκαίρι. “Είναι ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα”, υπογράμμισε.

Η καθιέρωση διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τα ταξίδια αναψυχής και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιασθεί, θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει μεθαύριο, Πέμπτη, και οι Financial Times επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη σχετικά με την πρόταση αυτή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωμάτες θεωρούν απίθανο να να υιοθετηθεί από τώρα το προτεινόμενο σύστημα, εξαιτίας φόβων ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων για τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών, πράγμα που συνιστά διακριτική μεταχείριση.

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης στη Βουλή με μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις