Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλάζια Πατρίδα – Τουρκία: Αρχίζει η άσκηση, αποχώρησε από το Αιγαίο το Τσεσμέ
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλάζια Πατρίδα – Τουρκία: Αρχίζει η άσκηση, αποχώρησε από το Αιγαίο το Τσεσμέ

Γαλάζια Πατρίδα - Τουρκία: Στη «Γαλάζια Πατρίδα» πρόκειται να συμμετάσχει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, ένας μεγάλος αριθμός μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Αποχώρησε από το Αιγαίο το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο βρίσκεται, πλέον, στον κόλπο της Σμύρνης. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου και σε αυτήν συμμετέχουν 87 πλοία 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα. «Η άσκηση στοχεύει στην δοκιμή δυνατοτήτων των μονάδων για κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ετοιμότητας μάχης τους. Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα συμμετάσχουν 82 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού: 5 περιπολικά πλοία, 12 θαλάσσια ελικόπτερα μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ομάδες αμφίβιων θαλάσσιων σωμάτων και SAT/SAS από την Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, ελικόπτερα γενικής χρήσης και επίθεσης από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων. Θα συμμετάσχουν επίσης F16 και F4», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Σκοπός της άσκησης» όπως αναφέρεται, είναι να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των επιτελείων, των μονάδων και των πλοίων που ανήκουν στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, να γίνει δοκιμή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε επίπεδο «Ομάδας Εργασίας», η εξέλιξη των επιχειρησιακών τακτικών ναυτικών και μεικτών επιχειρήσεων, η δοκιμή της διακλαδικότητας και η ενίσχυση της ετοιμότητας μάχης των μονάδων που θα συμμετάσχουν».

Χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε «επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο» όσον αφορά στις ναυτικές επιχειρήσεις. Στην άσκηση θα πραγματοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρά από μονάδες επιφανείας και εναέρια μέσα σε ιπτάμενους στόχους υψηλής ταχύτητας. Την Τρίτη, η Άγκυρα ισχυρίστηκε μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο ότι τη Δευτέρα τέσσερα ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Την πληροφορία έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Άμυνα, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε το ισχυρισμό του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ότι «τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο».

Σε άλλο tweet του το Anadolu προσέθεσε ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα (chaffs) σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων Τσεσμέ το ωκεανογραφικό σκάφος.

Ελληνικές πηγές: Fake news οι πληροφορίες

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αρνήθηκαν ότι υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο, διευκρινίζοντας ότι τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν εντός της δεσμευμένης από την Πολεμική Αεροπορία περιοχής, σε ύψος 19.000 ποδών, και όχι κοντά στην περιοχή που έπλεε το «Τσεσμέ». Επισήμαναν πως κοντά στην περιοχή που πλέει το «Τσεσμέ» δεν υπήρξε καμία απολύτως πτητική δραστηριότητα από ελληνικά μαχητικά. Όπως έγινε σαφές, η δράση των ελληνικών μαχητικών απέχει περίπου 10 μίλια από το «Τσεσμέ», ενώ στο ύψος των 19.000 ποδιών στο οποίο πετούν προφανώς δεν μπορεί να προκαλέσει την οποιαδήποτε παρενόχληση σε πλοία. Τα ελληνικά αεροσκάφη, από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, από το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιούν άσκηση μεταξύ Χαλκιδικής και Σκύρου. Πρόκειται για περιοχή η οποία είχε δεσμευτεί με τη ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το Υ/Γ «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, Δυτικά της Λήμνου. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης προβλέπονταν αρκετά αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ των πιλότων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία τονίζουμε πως δεν CHAFF ή FLARES, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Πολεμικό Ναυτικό

Ελληνοτουρκικά: Διελκυστίνδα

Την Κυριακή, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησαν να δώσουν απάντηση στην αντίδραση της Αθήνας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ». «Ως γνωστόν η Ελλάδα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της» ανέφεραν οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το «Τσεσμέ». Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις