Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 23/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 23/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 23/2: ''Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο'' - Με sms στο 13032 οι μετακινήσεις στα καταστήματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.147, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13.26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 248 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Rapid test κορονοϊός ΕΟΔΥ

Τα σενάριο για το λιανεμπόριο

Ένα ιδιαίτερα προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου επιχειρεί η κυβέρνηση, με το λιανεμπόριο να φαίνεται πως έχει προτεραιότητα μετά τη λήξη του lockdown. Αν και στις «κόκκινες» περιοχές υπάρχουν αμφιβολίες των ειδικών για το κατά το πόσο θα ήταν σωστό να ανοίξει η αγορά, το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους λοιμωξιολόγους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά από την Δευτέρα, με την μέθοδο του click away. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος κάνει λόγο για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι τα σχολεία και η συζήτηση μπορεί να πάει στο πιο από τα δύο θα ανοίξει πρώτα. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε. Υπάρχει επιφυλακτικότητα πάντως ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές από τους λοιμωξιολόγους, όμως είναι και πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ερμού καταστήματα

Εξαδάκτυλος: Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο» ανέφερε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων. «Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ .Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει. Να τονιστεί πως την αισιοδοξία του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με τον σύλλογο να έχει ζητήσει παράλληλα και παράταση της εκπτωτικής περιόδου ως το τέλος Μαρτίου, κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο αναφέρει πως δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τζανάκης: “Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα”

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για το τρίτο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι το καλύτερο δυνατόν θα ήταν να εμβολιαστεί περίπου το 20% έως τον Μάιο και μέχρι το καλοκαίρι περίπου το 40% ώστε να ξεχάσουμε τα lockdown. Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας τόνισε ότι έφερε μείωση και των άλλων νοσημάτων φέτος τον χειμώνα. Όπως εξήγησε, το μέτρο της μάσκας ενδεχομένως να μείνει για περισσότερο καιρό στη ζωή μας, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα προστατευτική σε άλλα νοσήματα, που έχουν σαφώς χαμηλότερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό. «Η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι εκτός από κορονοϊό προστατεύει και από άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού ζούμε τεράστια μείωσης της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη που μίλησε στο MEGA, στην Αθήνα υπάρχει μια ιδιομορφία του επιδημιολογικού κύματος, καθώς εκεί επικεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και διευκολύνεται η μετάδοση του ιού. Όπως είπε, σύμφωνα με το μοντέλο που έχουν δημιουργήσει στην Κρήτη, υπάρχει η πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5 Μαρτίου, τα κρούσματα θα φτάσουν τις 2.000, ενώ και αυτή τη βδομάδα θα παρατηρηθεί άνοδος των κρουσμάτων.

Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις