Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΑΕΚ: Σοκ και με Ολιβέιρα!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΕΚ: Σοκ και με Ολιβέιρα!

ΑΕΚ - Ολιβέιρα: Έντονη ανησυχία επικρατεί στο στρατόπεδο της ΑΕΚ για τον Νέλσον Ολιβέιρα

Δεν λέει να κοπάσει η κακοδαιμονία της ΑΕΚ, που μέσα σε περίπου μία εβδομάδα χάνει και τρίτο βασικό παίκτη με βαριά θλάση (προηγήθηκαν Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι), που μεταφράζεται σε απουσία σχεδόν ενός μήνα. Με πρόβλημα τραυματισμού αποχώρησε ο Νέλσον Ολιβέιρα από την σαββατιάτικη αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Αστέρα Τρίπολης (2-2) στο ΟΑΚΑ. Ο Πορτογάλος επιθετικός είχε κάποιες ενοχλήσεις στους κοιλιακούς, όμως το θετικό είναι πως οι ενοχλήσεις αυτές είναι σε διαφορετικό σημείο από εκείνο που είχε πρόβλημα την περσινή σεζόν.

Επίσης στην υπόθεση είναι πως από χθες κιόλας ο παίκτης αισθανόταν καλύτερα, αφού οι ενοχλήσεις φάνηκε πως είχαν υποχωρήσει και θα χρειαστεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και να εκτιμηθεί αν χρειάζεται να μείνει κάποιες μέρες εκτός δράσης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα πως ο Ολιβέιρα θα προλάβει το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για την 24η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

ΑΕΚ – Ολιβέιρα: Λίγα λόγια

Ο Νέλσον Μιγκέλ Κάστρο Ολιβέιρα είναι Πορτογάλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός για την ΑΕΚ. Έχει 70 συμμετοχές, συνδυαστικά, σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας. Έκανε το ντεμπούτο του για την Εθνική Πορτογαλίας το 2012 και αργότερα εκείνο το έτος ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012. Γεννημένος στο Μπαρσέλος, ο Ολιβέιρα ολοκλήρωσε τη νεανική σταδιοδρομία του στη Μπενφίκα, έχοντας φτάσει εκεί στην ηλικία των 5 από τη Μπράγκα και ήταν ένας παραγωγικός σκόρερ και για τους δύο συλλόγους. Έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε φιλικό αγώνα στην περίοδο προετοιμασίας της σεζόν 2015-16 εναντίον της Εστορίλ και μάλιστα ήταν στην αποστολή για έναν αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ ενάντια στη Νάπολι, αλλά τελικά επέστρεψε στην ομάδα βρέφων.

Το ίδιο συνέβη και τη σεζόν 2017-18. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2019 έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του – και το ντεμπούτο του στην Πριμέιρα Λίγα – αγωνιζόμενος με δανεισμό μέχρι τον Ιούνιο στη Ρίο Άβε. Ο πρώτος του αγώνας ήρθε στις 7 Φεβρουαρίου, καθώς έπαιξε στα τελευταία 10 λεπτά της νίκης με 2-0 επί της Λεϊσόες. Ο δανεισμός του Ολιβέιρα αρχικά παρατάθηκε για ολόκληρη τη σεζόν 2017-18, αλλά στις 12 Αυγούστου 2018 μετακινήθηκε στην Πάσος ντε Φερέιρα, με την ίδια μορφή. Σκόραρε στο ντεμπούτο του στις 12 Σεπτεμβρίου, στην ισοπαλία με 1-1 εναντίον της Μαρίτιμο και τον επόμενο μήνα βοήθησε την Πάσος να κάνει την ανατροπή εναντίον της Ναβάλ (2-1), σημειώνοντας το νικηφόρο γκολ με τα πόδια.

Νέλσον Ολιβέιρα

Το επίσημο ντεμπούτο του για τη Μπενφίκα

Στις 14 Οκτωβρίου 2017, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του για τη Μπενφίκα, παίζοντας 45 λεπτά στη νίκη με 2-0 επί της Πορτιμονένσε για το Κύπελλο Πορτογαλίας. Στις 18 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, έπαιξε ολόκληρο τον αγώνα εναντίον της Σάντα Κλάρα για την Τάσα ντα Λίγα, σκοράροντας στην εντός έδρας νίκη με 2-0. Τον επόμενο μήνα, για την ίδια διοργάνωση – η Πορτογαλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε ότι για τη διοργάνωση, τουλάχιστον δύο διεθνής παίκτες θα έπρεπε να εμφανιστούν σε ένα παιχνίδι για 45 λεπτά – άνοιξε το σκορ εναντίον της Μαρίτιμο (3-0). Στις 6 Μαρτίου 2022, έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας μόνο δέκα λεπτά, σημειώνοντας όμως το τελευταίο γκολ στην εντός έδρας νίκη με 2-0 επί της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, με τη Μπενφίκα να προκρίνεται στα προημιτελικά με συνολικό σκορ 4-3.

Ο Ολιβέιρα παρουσιάζεται από τη Ντεπορτίβο τον Ιούλιο του 2012. Στις 31 Ιουλίου, εντάχθηκε στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια με μονοετή δανεισμό για τη σεζόν 2012-13, μαζί με αρκετούς συμπατριώτες του. Στις 20 Αυγούστου, στον εναρκτήριο αγώνα της Πριμέρα ντιβισιόν εναντίον της Οσασούνα, ο Ολιβέιρα σημείωσε το πρώτο του γκολ για τους Γαλικιανούς, σκοράροντας ύστερα από μία αντεπίθεση στο 90ο λεπτό για να κάνει το 2-0 για τους φιλοξενούμενους. Στις 19 Μαΐου 2013, βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ultras, καθώς τους έκανε χειρονομία να σωπάσουν μετά το γκολ του εναντίον της Εσπανιόλ. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του. Κατά τη διάρκεια του δανεισμού του, ενήργησε ως εφεδρικός του βετεράνου Ρίκι.

Δανείστηκε στη Σταντ Ρενναί της Λιγκ 1

Στις 26 Ιουλίου 2013, δανείστηκε στη Σταντ Ρενναί της Λιγκ 1 για τη σεζόν 2013-14, με τους Γάλλους να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη μετακίνηση μόνιμη μετά το τέλος της σεζόν. Σημείωσε το πρώτο του γκολ στη δεύτερη εμφάνισή του, στην ήττα με 1-2 εναντίον της Νις. Ο Ολιβέιρα σκόραρε δύο φορές για τη Ρενναί στις 24 Αυγούστου 2013, στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Εβιάν. Σκόραρε και πάλι δύο φορές, αυτή τη φορά εναντίον της Τουλούζ, σε μία νίκη με 5-0 στις 26 Οκτωβρίου 013. Μια εβδομάδα αργότερα, σημείωσε το έβδομο γκολ της σεζόν στην ισοπαλία με 1-1 εναντίον της Μαρσέιγ. Μετά από μια τετράμηνη ξηρασία γκολ, βρήκε πάλι τα δίχτυα ενάντια της Τουλούζ, στην ήττα με 3-2 στις 15 Μαρτίου 2014. Συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας 2013-14, μπαίνοντας ως αλλαγή στην ήττα με 2-0 εναντίον της Γκανγκάμπ.

 Μπενφίκα

Αφού έπαιρνε σπάνια χρόνο συμμετοχής, στις 23 Δεκεμβρίου 2014 η Μπενφίκα ανακοίνωσε τον δανεισμό του στη Σουόνσι Σίτι της Πρέμιερ Λιγκ μέχρι το τέλος της σεζόν, η οποία τον απέκτησε για να αντικαταστήσει τον Γουίλφριντ Μπονί, ο οποίος επρόκειτο να χάσει όλους τους αγώνες του Ιανουαρίου, λόγω υποχρεώσεων με την Εθνική Ακτής Ελεφαντοστού στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Έκανε το ντεμπούτο του στις 10 Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας τον Γκίλφι Σίγκουρσον για τα 16 τελευταία λεπτά μιας ισοπαλίας με 1-1 εναντίον της Γουέστ Χαμ. Μια εβδομάδα αργότερα, με το Μπονί να έχει πωληθεί στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Ολιβέιρα ξεκίνησε βασικός μαζί με το Μπαφετιμπί Γκομί στην ήττα με 0-5 εναντίον της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος Τσέλσι. Στις 25 Απριλίου 2015, σημείωσε το πρώτο του γκολ για τη Σουόνσι, ισοφαρίζοντας τον αγώνα καθώς έκαναν την ανατροπή κερδίζοντας με 3-2 τη Νιούκασλ Γιουνάιτεντ.

Η ένταξη στη Νότιγχαμ Φόρεστ

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, εντάχθηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ της Τσάμπιονσιπ, με δανεισμό για το υπόλοιπο της σεζόν 2015-16.Έκανε το ντεμπούτο του οκτώ μέρες αργότερα εναντίον της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, αντικαθιστώντας τον Κάιλ Εμπεσίλιο στο 69ο λεπτό και σημειώνοντας το νικηφόρο γκολ στη νίκη με 2-1. Είχε μια σειρά αγώνων στο αρχικό σχήμα, αλλά δεν σκόραρε ξανά μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, σημειώνοντας το μοναδικό γκολ του αγώνα εναντίον της τοπικής αντιπάλου Ντέρμπι Κάουντι. Έφτασε συνολικά τα πέντε γκολ, μετά από ένα χαμηλό φαλτσαριστό σουτ εναντίον της Μίλτον Κέινς Ντονς. Μια εβδομάδα αργότερα, σκόραρε εναντίον της Λιντς. Ολοκλήρωσε τη σεζόν ως ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας με εννέα γκολ.

Νέλσον Ολιβέιρα

Η επιστροφή του Ολιβέιρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 30 Αυγούστου 2016, ο Ολιβέιρα επέστρεψε για άλλη μια φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσχωρώντας στη Νόριτς Σίτι, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο και γίνοντας η πέμπτη προσθήκη της Νόριτς στη μεταγραφική περίοδο. Σημείωσε το πρώτο γκολ του για την ομάδα σε μια ισοπαλία με 2-2 εναντίον της Λιντς για το Λιγκ Καπ στις 25 Οκτωβρίου 2016. Σημείωσε το πρώτο γκολ του στο πρωτάθλημα στις 3 Δεκεμβρίου 2016, στη νίκη με 5-0 εναντίον της Μπρέντφορντ. Στους επόμενους τέσσερεις αγώνες, βρήκε τα δίχτυα σε τρεις περιπτώσεις, εναντίον των Μπάρνσλεϊ, Άστον Βίλα και Ρέντινγκ αντίστοιχα.

Στις 2 Ιανουαρίου 2017, σημείωσε το πρώτο του επαγγελματικό χατ τρικ, στη νίκη με 3-0 εναντίον της Ντέρμπι Κάουντι. Στον επόμενο αγώνα, δέχτηκε την πρώτη του κόκκινη κάρτα, αφού χύμηξε στον αμυντικό της Ρόδεραμ, Κιρκ Μπρόουντφουτ. Επέστρεψε από την τιμωρία και σκόραρε με κεφαλιά εναντίον της Γουίγκαν Αθλέτικ στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Στις αρχές Φεβρουαρίου, υπέστη τραυματισμό στο πόδι που τον έβγαλε εκτός αγωνιστικής δράσης για πέντε εβδομάδες. Επέστρεψε από τον τραυματισμό στις 18 Μαρτίου 2017, παίζοντας ως αλλαγή στον αγώνα εναντίον της Μπάρνσλεϊ. Σκόραρε ξανά στη νίκη με 7-1 εναντίον της Ρέντινγκ στις 8 Απριλίου 2017. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 15 γκολ σε 32 αγώνες, σε όλες τις διοργανώσεις (συμπεριλαμβανομένου του Φούτμπολ Λιγκ Τρόφι) για τη Νόριτς, που αποτέλεσαι ρεκόρ σταδιοδρομίας για τον Ολιβέιρα.

Η πρώτη του περίοδος προετοιμασίας

Ολοκλήρωσε την πρώτη του περίοδο προετοιμασίας (σεζόν 2017-18) με τη Νόριτς, σημειώνοντας 5 γκολ σε 8 αγώνες. Αφού σημείωσε στα τελευταία λεπτά το γκολ της ισοφάρισης εναντίον της Φούλαμ την πρώτη αγωνιστικής της σεζόν, αφού είχε μπει ως αλλαγή, έβγαλε τη φανέλα του και έδειξε το όνομα του προς τον προπονητή του Ντάνιελ Φάρκε. Μετά τον αγώνα, ο Φάρκε έριξε τους τόνους, λέγοντας ότι τα συναισθήματα έβγαλαν το καλύτερο από αυτόν αφού είχε μείνει στον πάγκο. Ολοκλήρωσε τη σεζόν 2017-18 με 8 γκολ σε 36 αγώνες (10 ως αλλαγή), τελειώνοντας ως ο δεύτερος κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου, πίσω από τον Τζέιμς Μάντισον. Την επόμενη σεζόν, ο Ολιβέιρα βρέθηκε εκτός ομάδας από τον προπονητής Ντάνιελ Φάρκε, αφού δεν κατάφερε να πάρει μεταγραφή κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Η ένταξη Τσάμπιονσιπ

Στις 22 Ιανουαρίου 2019, εντάχθηκε στη Ρέντινγκ, επίσης στη Τσάμπιονσιπ, μέχρι το τέλος της σεζόν. Έκανε το ντεμπούτο του στις 29 Ιανουαρίου 2019 και σκόραρε στην ισοπαλία με 1-1 εναντίον της Μπόλτον. Στις 2 Φεβρουαρίου 2019, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον της Άστον Βίλα καθώς μονομαχούσε για την μπάλα με τον αμυντικό της Βίλα Τάιρον Μινγκς. Ο Ολιβέιρα έπεσε στο έδαφος, με το Μινγκς να πατάει στο πρόσωπο του.

Ο Ολιβέιρα υπέστη άσχημες πληγές στο πρόσωπο του και μία σπασμένη μύτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρόιαλ Μπέρκσαϊρ για θεραπεία. Ο Μινγκς αργότερα απολογήθηκε στον Ολιβέιρα μέσω του Twitter, επιμένοντας ότι δεν ήταν σκόπιμο. Τόσο ο Ολιβέιρα όσο και ο προπονητής της Ρέντινγκ, Χοσέ Μανουέλ Γκόμες, δήλωσαν ότι ο Μινγκς θα μπορούσε να αποφύγει να έρθει σε επαφή. Καθώς ο διαιτητής Γκέοφ Έλτρινγκχαμ (Geoff Eltringham) είχε δει το περιστατικό και αποφάσισε πως ήταν συμπτωματικό, δεν ελήφθησαν αναδρομικές ενέργειες. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Έλτρινγκχαμ υποβιβάστηκε σε αγώνες της Φούτμπολ Λιγκ 2.

AEK – Η πρώτη του Νέλσον Ολιβέιρα στα Σπάτα

Σημαντικό γκολ σε μία εκτός έδρας νίκη

Στις 2 Μαρτίου 2019, σημείωσε ένα σημαντικό γκολ σε μία εκτός έδρας νίκη με 1-2 επί της υποβιβασμένης Ίπσουιτς Τάουν, αφού αποδοκιμαζόταν συνεχώς από τους οπαδούς των γηπεδούχων για το περιστατικό με το πάτημα του Μινγκς. Όντας πρώην παίκτης της Νόριτς Σίτι, πανηγύρισε μπροστά από την εξέδρα τους. Ο Ολιβέιρα έχει εκπροσωπήσει την Εθνική Πορτογαλίας U17 στα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 του 2008.

Το 2009, επιλέχθηκε στην Εθνική Πορτογαλίας U19 για το προκριματικό τουρνουά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19 του 2009, αλλά η ομάδα απέτυχε να εξασφαλίσει μια θέση στους τελικούς στην Ουκρανία. Το επόμενο έτος, στην ίδια κατηγορία, εκπροσώπησε τη Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19 του 2010, σημειώνοντας ένα γκολ στη νίκη 2-0 επί της Ιταλίας.

Στις 22 Μαΐου 2011, επιλέχθηκε στην Εθνική Πορτογαλίας U20 για το Φεστιβάλ Ποδοσφαίρου της Τουλόν του 2011, όπου έπαιξε σε τρεις αγώνες και σημείωσε ένα γκολ. Βοηθούσε επίσης την ομάδα να τερματίσει δεύτερη στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 του ίδιου έτους που πραγματοποιήθηκε στην Κολομβία, σημειώνοντας 4 γκολ – συμπεριλαμβανομένου ενός στον τελικό εναντίον της Βραζιλίας, μία νίκη με 2-3 στην παράταση – και δίνοντας 2 ασίστ.

Έλαβε το βραβείο Παίκτης του αγώνα δύο φορές, επιπροσθέτως του βραβείου Ασημένια Μπάλα για τον δεύτερο καλύτερο παίκτη στο τουρνουά. Έκανε το ντεμπούτο του για την Εθνική Πορτογαλίας U21 στις 6 Οκτωβρίου 2011, σε έναν για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21 του 2013 εναντίον της Πολωνίας. Στις 11 Νοεμβρίου, για την ίδια διοργάνωση, σκόραρε εναντίον της Μολδαβίας (εντός έδρας νίκη με 5-0).

Εθνική Ανδρών

Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, ο Ολιβέιρα κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Πορτογαλίας, για ένα φιλικό αγώνα με την Πολωνία πέντε ημέρες αργότερα. Αντικατέστησε το Νανί για τα τελευταία δέκα λεπτά του ισόπαλου αγώνα με 0-0 στη Βαρσοβία και τελικά κατάφερε να είναι μέλος της τελικής 23αδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012. Αγωνίστηκε 20 λεπτά στον εναρκτήριο αγώνα του ομίλου εναντίον της Γερμανίας, αφού μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Έλντερ Ποστίγκα, στην ήττα με 0-1. Έκανε ακόμα τρεις συμμετοχές στη διοργάνωση, μέχρι τον αποκλεισμό στα ημιτελικά.

Στον επόμενο αγώνα της Πορτογαλίας μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012, ο Ολιβέιρα σημείωσε το πρώτο διεθνές του γκολ, σε μία νίκη με 2-0 εναντίον του Παναμά. Μετά από απουσία σχεδόν δύο ετών, κλήθηκε από το Φερνάντο Σάντος για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 εναντίον των Νήσων Φερόε και της Ουγγαρίας. Αντικατέστησε τον Αντρέ Σίλβα στο 81ο λεπτό και 3 λεπτά αργότερα σημείωσε το πέμπτο και τελευταίο γκολ στη νίκη της Πορτογαλίας με 5-1 επί των Νήσων Φερόε.

Νέλσον Ολιβέιρα: Τα 16 γκολ με την ΑΕΚ το 2019/20

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις