Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά τώρα – Τσεσμέ: Ανάμεσα σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο το τουρκικό πλοίο
ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Ελληνοτουρκικά τώρα – Τσεσμέ: Ανάμεσα σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο το τουρκικό πλοίο

Ελληνοτουρκικά τώρα - Τσεσμέ: Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ έχει ξεκινήσει τις έρευνες στη στήλη του νερού, καθώς δεν έχει δυνατότητα για έρευνα στον πυθμένα - Στον "αέρα" οι διερευνητικές

Εντός των ορίων της Navtex κινείται το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ». Συγκεκριμένα το τουρκικό ωκεανογραφικό βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Navtex και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο, και παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Σημειώνεται ότι την Κυριακή η Τουρκία επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, κατηγόρησαν την Αθήνα αναφορικά με τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο, ενώ επανέφεραν τις κατηγορίες για στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας σε περιοχές που, σύμφωνα με την Αγκυρα, πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένες.

Στην Αθήνα, πάντως, εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται στο πλαίσιο της δυσφορίας του Ερντογάν για την εξέλιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και από τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φιλίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διευκρίνισε σήμερα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η Ελλάδα θεωρεί τις κινήσεις με το Τσεσμέ «αχρείαστες» και αναμένει την απάντηση της Τουρκίας στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών.

🚩Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ έχει ξεκινήσει τις έρευνες στη στήλη του νερού, καθώς δεν έχει δυνατότητα για έρευνα στον πυθμένα.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν έως τις 2 Μαρτίου οπότε λήγει και παράνομη NAVTEX.

Ελληνοτουρκικά: Το κρίσιμο τηλεφώνημα

Πάντως, μετά την αδιανόητη επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αναφορές σε «προκλήσεις», που υπονομεύουν τον διάλογο, το κρίσιμο ερώτημα για την πορεία των διερευνητικών επαφών παραμένει.  Η ελληνική πλευρά επέλεξε να κρατήσει εξαιρετικά χαμηλούς τόνους – τουλάχιστον δημόσια – στις δηλώσεις Ερντογάν, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι δίαυλοι επικοινωνίας Μεγάρου Μαξίμου – Ακ Σαράι ενεργοποιήθηκαν αμέσως, με την Αθήνα να ζητεί εξηγήσεις από την Αγκυρα. Ενας δίαυλος επικοινωνίας που έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν ως άτυπος καταλύτης αποσυμπίεσης και παραμένει ανοιχτός.

Οπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στα «ΝΕΑ» το τηλεφώνημα έγινε από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού στον Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου, ο οποίος απέδωσε την έντονη «ενόχληση» Ερντογάν στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο και δη οι αναφορές σε κατοχικές δυνάμεις. Δηλώσεις που όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές δεν εξέφρασαν απλά πάγιες θέσεις της Ελλάδας από το 1974 μέχρι σήμερα, αλλά περιέγραψαν την πραγματικότητα.

Η παγίδα του «Τσεσμέ»

Οι εν λόγω δηλώσεις έδωσαν «πράσινο φως» και για μία ακόμα παράτυπη navtex την περασμένη εβδομάδα, που αφορούσε έρευνες του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ», προκαλώντας διαβήματα από την πλευρά της Αθήνας, δίνοντας την εντύπωση υπονόμευσης του διαλόγου. Και αν ο στόχος είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει πρώτη τον διάλογο και όχι η Τουρκία, το μήνυμα από την Αθήνα είναι ότι οι ημερομηνίες για τις διερευνητικές έχουν δοθεί στην Αγκυρα κι αναμένεται απάντηση. Μία απάντηση που η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να μη δώσει δεδομένης της ανάγκης να διατηρήσει την επίφαση «καλής θελήσεως» που επιχειρεί να οικοδομήσει απέναντι στην Ευρώπη. Οι διερευνητικές άλλωστε είναι υπό τη στενή παρακολούθηση της Ευρώπης.

Η Αγκυρα θέλει να αποφύγει κάθε αναφορά σε κυρώσεις, κάτι που δείχνει να κερδίζει έδαφος με τους Ευρωπαίους να αναγνωρίζουν το δίκαιο της ελληνικής πλευράς, επιδιώκοντας ωστόσο ακόμα να εξευμενίσουν τον Ερντογάν. Γεγονός που κάνει χώρες όπως η Γερμανία να επιχειρούν ένα παιχνίδι με τις λέξεις, με στόχο για μία ακόμα φορά θέσεις ισορροπιών.

Η Αθήνα σε αυτό το πλαίσιο επιμένει να ζητά μία «αξιόπιστη προοπτική», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, απαιτώντας επί της ουσίας την πρόβλεψη συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εάν η Τουρκία αποφασίσει ολική επαναφορά στην πολιτική της έντασης. Κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ανασταλτικά απέναντι σε ενδεχόμενες προκλήσεις και που για την Αθήνα είναι μία επιλογή που πρέπει να υπάρχει.

Ο Ερντογάν ρίχνει στάχτη στα μάτια των Τούρκων

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν και την έξαρση του εθνικισμού, ως προσπάθεια αντιπερισπασμού στη βαθιά οικονομική κρίση στην Τουρκία, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Για την κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία έχει και ο παράγοντας ΗΠΑ. Ανατολική Μεσόγειος και Μέση Ανατολή δεν είναι στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και για να γίνουν πρέπει να ενταχθούν στη «μεγάλη εικόνα» και τη στρατηγική. Προς το παρόν, ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να λάβει τελικές αποφάσεις για την περιοχή.

Δεδομένου δε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μία ιστορικά μεταβατική περίοδο, ακόμα και έμπειρα στελέχη της νέας διοίκησης Μπάιντεν, που ακόμα δεν έχει στελεχωθεί πλήρως, θα χρειαστούν χρόνο για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, που δεν οφείλονται αποκλειστικά στη διοίκηση Τραμπ που προηγήθηκε. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας Κίνα, που επηρεάζει μεγάλο μέρος της αμερικανικής πολιτικής και αν θα κριθεί ότι συνδέεται με την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Το ερώτημα, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές είναι ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας στο νέο σκηνικό. Γιατί ακόμα και αν προς το παρόν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας παραμένουν σε κρίση, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θέλει να κρατήσει την Αγκυρα στη Δύση και θα συνεχίσει να δίνει μάχη για αυτό. Μία σχέση που δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Το αν η Τουρκία θα παραμείνει σύμμαχος ή θα μπει σε ένα άλλο πακέτο, αυτό, όπως τονίζουν, μένει να φανεί. Το μεγάλο ερώτημα όπως λένε για την Τουρκία είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να βλέπει τη χώρα του ως αφέντη της περιοχής, πιστεύει ότι μιλά επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ, με την Κίνα, με τη Ρωσία και το αν η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να του «δώσει» αυτό το προνόμιο. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν φαίνεται τέτοια διάθεση για τέτοια ανοχή.

Αδύναμο σημείο για τον Ερντογάν, παράλληλα με την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι S-400. Οι κινήσεις της Τουρκίας την αποκλείουν και από σειρά συμμαχιών στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, τα οποία συνεχώς διευρύνονται και γεννήθηκαν ως απάντηση στις απειλές στην περιοχή και στηρίζονται από τις ΗΠΑ, που δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτά, με έμφαση το σχήμα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ. Σε κάθε ερώτηση για προβλέψεις σε σχέση με την κυβέρνηση Μπάιντεν οι διπλωμάτες απαντούν «υπομονή»…

Ελληνοτουρκικά: Η φωτο με την Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ περικυκλωμένη από Τουρκικά Πολεμικά πλοία

Το θάρρος των Ελλήνων δείχνει η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F 462), που επιχειρεί εν μέσω Τουρκικών Πολεμικών Πλοίων στη Μεσόγειο. Στον θυρεό του  Ελληνικού Πολεμικού πλοίου απεικονίζονται άγκυρα και περιελισσόμενο σ’ αυτή φίδι, σταυρός και λογχοφόρο ακόντιο με σημαιάκι, που επικάθονται σε αντεστραμμένη ημισέληνο. Το σημαιάκι, από το σηματοθέσιο του ΠΝ, αντιστοιχούσε στο γράμμα «Ζ» και σήμαινε «ΠΛΕΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ».

Είχε επαρθεί από το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, επί της Ναυαρχίδας του (Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ»), κατά τη Ναυμαχία της Έλλης, κοντά στο ομώνυμο ακρωτήριο στην είσοδο των Δαρδανελλίων (3 Δεκεμβρίου 1912). Η φράση που αναγράφεται κάτω από την ημισέληνο, «ΠΛΕΩ ΜΕΘ’ ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ», περιέχεται στο σήμα που έστειλε ο Ναύαρχος στον Υπουργό Ναυτικών, κατά την καταδίωξη του Τουρκικού Στόλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις