Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λιγνάδης ΓΑΔΑ: Δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του
ΕΛΛΑΔΑ

Λιγνάδης ΓΑΔΑ: Δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του

Λιγνάδης ΓΑΔΑ: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη που απασχολεί το πανελλήνιο.

Στη ΓΑΔΑ βρέθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης το απόγευμα του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου με τον δικηγόρο του. Ο γνωστός σκηνοθέτης εμφανίστηκε γύρω στις 15:30 στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ για να ρωτήσει εάν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έπειτα από 15 λεπτά ο Δημήτρης Λιγνάδης αποχώρησε. Το protothema.gr επικοινώνησε μαζί του και ο κ. Λιγνάδης είπε ότι μετέβη αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ μαζί με το δικηγόρο του και δήλωσε στους αστυνομικούς τη διεύθυνσή του προσθέτοντας ότι είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Στη συνέχεια αποχώρησε. Όπως δήλωσε: «Δεν είμαι στο σπίτι μου. Δεν είμαι στη ΓΑΔΑ. Είμαι σε ένα φιλικό σπίτι. Ξέρω τι υπάρχει από το πρωί. Η παραφιλολογία φτιάχνει ένα κλίμα πιεστικό πολλές φορές και δεν μπορώ να το συντηρήσω Μέχρι πρότινος έλεγαν ότι υπάρχουν εντάλματα και δεν υπάρχει
τίποτα».

Σε ερώτηση που βρίσκεται απαντά «Είμαι σε ένα φιλικό σπίτι. Και δεν ξέρω αν θα επιστρέψω στο σπίτι μου». Από την πλευρά του ο δικηγόρος του κ. Νικολαος Γεωργουλέας τονίζει: «Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση από τις αρχές και μας είπαν οτι μέχρι στιγμής δεν αναζητείται. Συνεπώς δεν υπάρχει ένταλμα».

Λιγνάδης: Η κορύφωση

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες στο θέατρο. Λίγες ώρες αργότερα, η κυρία Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο «που πρέπει να ξεκινήσει από τις ακροάσεις και να φτάσει μέχρι τις συμβάσεις εργασίας, τις απλήρωτες πρόβες, την αμοιβή με ποσοστά στο τέλος της παράστασης, τη μη υπογραφή συμβάσεων και όσα ενισχύουν την σιωπή, τις άθλιες απαιτήσεις των εχόντων εξουσία». Να δούμε, όπως είπε η κ. Μενδώνη «με διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις, μια ιστορία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Πολιτισμού και με την ευθύνη του υφυπουργού Πολιτισμού», αναφερόμενη στους κώδικες δεοντολογίας.

«Δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε. Εάν το ξέραμε δεν είμαστε τόσο αφελείς. Ουδείς ήρθε ποτέ επωνύμως ή εγγράφως να καταθέσει οτιδήποτε»» είπε η κ. Μενδώνη για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού θεάτρου, επιμένοντας πως «όταν ξέρεις κάτι τέτοιο δεν είσαι αφελής για να το διακινδυνεύσεις».

Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος

«Καταρχήν, να θυμίσω σε όλους ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε στο Εθνικό Θέατρο ξαφνικά το 2019» είπε η κ. Μενδώνη σχετικά με την επιλογή του και την πολιτική ευθύνη του διορισμού του. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει μία σχέση με το Εθνικό Θέατρο συνεχή, σχεδόν αδιάλειπτη, από το 1986 και μετά. Να σας θυμίσω ότι ήταν διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής στη Δραματική Σχολή, αναπληρωτής διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ παίζει σταθερά, τουλάχιστον από το 2000, ετησίως, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης. Για παράδειγμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τη σεζόν 2015-2016 τον Ριχάρδο τον Γ’ στο Εθνικό. Έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το 2016, στον ρόλο του Κρέοντα, στην Αντιγόνη, συμπρωταγωνιστής. Την περίοδο 2017-2018 πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τον Πέερ Γκυντ στο Εθνικό Θέατρο. Αλλά και το 2020, η πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου.

Δεν βλέπω η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση, να έκανε κάτι για να πει αυτό που λέει σήμερα, ότι ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι, αυτό προκύπτει, όμως, τώρα, γιατί εάν ήταν, και το γνώριζαν και αν η υπουργός Πολιτισμού το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ» .

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε, με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά», συμπλήρωσε.

Λιγνάδης καταγγελίες: Απάντηση στην υπουργό

Λίγο αργότερα μετά την συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη ο γνωστός θεατράνθρωπος, Δημήτρης Λιγνάδης, έδωσε την δικιά του απάντηση στην υπουργό Πολιτισμού μέσα από την τηλεόραση του Mega. «Το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες», είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος παραιτήθηκε από το Εθνικό εν μέσω φημών για καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση.

Η δήλωση Λιγνάδη

«Πριν από λίγο πληροφορήθηκα μια δήλωση που έκανε η κυρία Μενδώνη και πρώην προϊσταμένη μου για το άτομό μου… Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Πρώτα από όλα οφείλω να πω ότι θεωρώ την κυρία Μενδώνη μία επαρκέστατη -στη δουλειά της- υπουργό, με την οποία είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη. Από εκεί και πέρα για το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω, είναι το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου… Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες» δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Λιγνάδης καταγγελίες: Έρχονται νομοθετικές πρωτοβουλίες με αφορμή την υπόθεση

Στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Άμεσα αναμένεται να θεσπιστεί ένα νέο (απαραίτητο) πλαίσιο δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο και στον χώρο του Αθλητισμού. Αυτό θα γίνει μέσω συγκεκριμένων αλλαγών στην νομοθεσία προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθούν όσο το δυνατόν φαινόμενα Λιγνάδη.  Παράλληλα, εξετάζεται ιδιαιτέρως το θέμα των ανηλίκων, καθώς ένας ανήλικος δυσκολεύεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές.

Εξίσου σημαντική θεωρείται η σκέψη που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου εις ότι αφορά την παραγραφή τέτοιων αδικημάτων. Διότι να θυμίσουμε ότι οι περισσότερες καταγγελίες εναντίον του κ. Λιγνάδη έχουν παραγραφεί. Να σημειωθεί, πάντως,  ότι κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έγινε λίγο αφότου συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα του βιασμού.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου που επικαλείται το Έθνος, «θα γίνει συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία».

Εξάλλου ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως έχει έρθει η ώρα με ενέργειες  να δοθεί συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων. Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς νομικό και σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Αντιθέτως, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπιστεί.

«Το πέπλο της σιωπής έχει σπάσει και ότι σε αυτό συνέβαλαν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοβουλίες και την ευαισθησία της κυβέρνησης. Τα στόματα ανοίγουν επειδή έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον και η κυβέρνηση είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό», προσέθεσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Να θυμίσουμε, εξάλλου, ότι πρώτος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη Σοφία Μπεκατώρου και τη συνεχάρη για το θάρρος της υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις