Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα καλλιτεχνών πληρωμή: Πότε θα δοθεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα καλλιτεχνών πληρωμή: Πότε θα δοθεί

Επίδομα καλλιτεχνών πληρωμή: Τον Μάρτιο εντάσσονται στο μέτρο των 534 ευρώ.

Τον Μάρτιο εντάσσονται στο μέτρο των 534 ευρώ και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών εκτός από τους εργαζόμενους των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων σε αναστολή σύμβασης εργασίας, όπως καλλιτέχνες κι εργαζόμενοι στον τουρισμό (ξεναγοί,τουριστικοί συνοδοί κι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα).

Έτσι, οι εργαζόμενοι της τέχνης και του πολιτισμού που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών θα λάβουν μέσα στον Μάρτιο επιπλέον 1.068 ευρώ (534 ευρώ για Ιανουάριο και άλλα τόσα για Φεβρουάριο).

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια. Με τη διάταξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για να επεκταθεί το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους εν λόγω επαγγελματίες, ώστε να δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ για τους  μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι αφορά στους εγγεγραμμένους στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr του συστήματος «Εργάνη» έως και τις 20 Οκτωβρίου, καθώς και στους ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Λεφτά

Εισφορές εργοδοτών σε ρύθμιση

Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίθηκε αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά τη λήξη της νέας παράτασης, οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 48 μηνιαίων δόσεων με  επιτόκιο 2,5%, ή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Και στις δυο περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ` εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Λάπτοπ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις