Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καλοκαίρι 2021 κορονοϊός: Αισιόδοξος ο Τούντας, παράταση lockdown ζητά ο Εξαδάκτυλος
ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

Καλοκαίρι 2021 κορονοϊός: Αισιόδοξος ο Τούντας, παράταση lockdown ζητά ο Εξαδάκτυλος

Καλοκαίρι 2021 κορονοϊός: Το lockdown φαίνεται να λειτουργεί τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος - Η θνητότητα πέφτει σημαντικά, λέει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας, αφήνοντάς μας μία πνοή αισιοδοξίας για την πορεία του “εφιάλτη”. Σχολιάζοντας την περίπτωση του γιατρού στην Κέρκυρα, που φέρεται να προχώρησε σε εμβολιασμούς εκτός σειράς, ο κ. Τούντας είπε ότι «Την είδα την περίπτωση και έμεινα έκπληκτος. Το ζήτημα αυτό αμαυρώνει τον υγειονομικό τομέα και αφορά περισσότερο τη δικαιοσύνη, από ό,τι φαίνεται, παρά την επιστήμη. Αυτά που ειπώθηκαν είναι εγκληματικά, γιατί τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τον εμβολιασμό, και αυτό σημαίνει περισσότερα θύματα».

«Ασφαλώς και δεν μπορεί να δίνει την έκτη δόση του εμβολίου όπου θέλει. Είναι μια σειρά από λίστες που έχει ετοιμάσει η πολιτεία, με βάση την οποία ορίζεται η προτεραιότητα του εμβολιασμού. Και η έκτη δόση δίνεται με βάση τον κατάλογο προτεραιότητας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

selective focus photography of tree branch

Η θνητότητα πέφτει σημαντικά

«Είναι αναπόφευκτα τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφαρμόζουμε ένα σύστημα εμβολιασμού που είναι από τα πιο αποτελεσματικά σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι κυρίως η ποσότητα των εμβολιασμών. Ας μην χάνουμε το δάσος. Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας πάνε καλά, η επιδημία παγκοσμίως αρχίζει και κάμπτεται, έχουμε 10% μείωσή της παγκοσμίως.

Η σχέση διασωληνωμένων με θανάτους αλλάζει, η θνητότητα πέφτει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, παρά την αύξηση της μεταδοτικότητας. Θεωρώ ότι από το Μάρτιο θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάμψη της επιδημίας της χώρας μας, και πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα μας βρει σε πολύ καλή κατάσταση», τόνισε ο κ. Τούντας. «Στη φάση που βρισκόμαστε, κάθε μέτρο που πάμε να χαλαρώσουμε, τροφοδοτεί την επιδημία με κρούσματα. Έχω την αίσθηση ότι θα είναι πρόωρο ακόμα και την άλλη εβδομάδα να ανοίξουν βασικοί τομείς που τροφοδοτούν την πανδημία με κρούσματα, όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Θέλει πολύ προσοχή. Θα το δούμε την άλλη εβδομάδα», κατέληξε ο καθηγητής.

 

Εξαδάκτυλος: Πιθανή παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown άφησε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας παράλληλα ότι θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε 3 ημέρες από σήμερα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Εξαδάκτυλος αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής το lockdown φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με αυτό του περασμένου Νοεμβρίου, γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά “έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας όπως το προηγούμενο” ενώ υπογράμμισε ότι “είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας”.

“Τα νοσοκομεία θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση”, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αφήνοντας παράθυρο πως ίσως τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια από ιδιωτικές κλινικές. “Σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί νωρίτερα, διαπιστώνουμε ότι επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση της πανδημίας και για αυτό θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι”, σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι “αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι”.

Χαλαρό Πάσχα με πιθανή μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο κ. Εξαδάκτυλος τοποθέτησε χρονικά το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου, σημειώνοντας πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα. Τέλος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί όσον αφορά τα μέτρα σε σχέση με την περσινή χρονιά μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό”.

Ερμού καταστήματα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις