Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βλαντίμιρ Ποτάνιν: Ποτέ ένας Ρώσος δεν ήταν τόσο πλούσιος
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Ποτάνιν: Ποτέ ένας Ρώσος δεν ήταν τόσο πλούσιος

Βλαντίμιρ Ποτάνιν: Σύμφωνα με τον κατάλογο Forbes, ο Ρώσος ολιγάρχης έσπασε νέο ρεκόρ πλούτου στη Ρωσία, καθώς η περιουσία του ξεπέρασε το όριο των 30 δισ. δολαρίων.

Στη σύγχρονη Ρωσία για να γίνει κάποιος πλούσιος πρέπει να έχει την έγκριση του Πούτιν. Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν είναι ο κύριος μέτοχος της γιγάντιας εταιρείας μεταλλείων Norilsk Nickel και ένας από τους ολιγάρχες που στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Ποτάνιν, σύμφωνα με τον κατάλογο Forbes, έσπασε νέο ρεκόρ πλούτου στη Ρωσία, καθώς η περιουσία του ξεπέρασε το όριο των 30 δισ. δολαρίων (περίπου 25 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RBK, ποτέ ένας Ρώσος δεν ήταν τόσο πλούσιος κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην επιχείρησή του επιβλήθηκε ένα τεράστιο πρόστιμο για ρύπανση.

Στο ρεκόρ του Ποτάνιν συνέβαλε το γεγονός της αύξησης τις τελευταίες εβδομάδες της τιμής των μετοχών της Norilsk Nickel, επιχείρηση στην οποία ο Ποτάνιν κατέχει το 34,54% των μετοχών. Συγκεκριμένα εδώ και περίπου ένα χρόνο οι τιμές των των μη σιδηρούχων μετάλλων, όπως το νικέλιο και το παλλάδιο, και στις οποίες ο εν λόγω ρωσικός όμιλος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, παρουσίασαν μεγάλη αύξηση. Το νικέλιο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα, η ζήτηση των οποίων αυξάνεται στον κόσμο.

Ποτάνιν Πούτιν

Βλαντίμιρ Ποτάνιν: Μια ρύπανση ορατή από το διάστημα

Η επιχείρηση του Ποτάνιν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Ρωσίας, σύμφωνα με τις εξειδικευμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, και ευθύνεται για μια μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε πέρυσι στην Αρκτική. Στα τέλη Μαΐου 2020, 21.000 τόνοι καυσίμου χύθηκαν σε υδάτινες οδούς από τη δεξαμενή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού που ανήκε σε μια εταιρεία της Norilsk Nickel. Η ρύπανση αυτή προκάλεσε μια κόκκινη παλίρροια, ορατή από το Διάστημα, κοντά στην πόλη Νορίλσκ της Αρκτικής.

Χυτήριο

 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η ρωσική δικαιοσύνη καταδίκασε τον όμιλο να καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ 146,2 δισ. ρουβλίων (1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ) στις ομοσπονδιακές ρωσικές αρχές. Ο όμιλος Nornickel μοιάζει να προσπαθεί να κάνει πιο «πράσινη» τη δημόσια εικόνα του, ιδιαίτερα έπειτα απ’ αυτή την οικολογική καταστροφή. Τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός χυτηρίου χαλκού και ενός χυτηρίου νικελίου στη χερσόνησο της Κόλα, που θεωρείται ένα από τα πιο μολυσμένα μέρη στον κόσμο, κυρίως εξαιτίας εκπομπών διοξειδίου του θείου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις