Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνήματα του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνήματα του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ειχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ποδαρικό» με τα ελληνοτουρκικά έκανε ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονί Μπλίνκεν, ο οποίος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια. Μετά την κοινή διαπίστωση της ποιότητας και του βάθους των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης, ειδικά στον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας τις τουρκικές έκνομες ενέργειες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι δύο υπουργοί έδωσαν έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων πάνω στα θεμέλια που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Αθήνας, στις δραστηριότητες του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής διαφοροποίησης με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περαιτέρω, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Οι υπουργοί Εξωτερικών «επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» αναφέρει. Τέλος, ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ελληνοτουρκικά: Μην επιμένετε για τους S-400

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο τις συζήτησης, από την ενημέρωση των Αμερικανών, οι δυο άνδρες συνομίλησαν για τη σημασία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, το κοινό ενδιαφέρον των δυο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και για τις πολιτικές επίλυσης του προβλήματος στη Συρία. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν και οι παραινέσεις προς την Τουρκία τόσο για το θέμα των S 400, όσο και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα. Ο Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων, ενώ εξέφρασε και τη στήριξή του στις διερευνητικές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα σε δυο χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις