Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράταση lockdown κορονοϊός: «Καμπανάκι» Θωμαΐδη, υψηλό το ιικό φορτίο
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση lockdown κορονοϊός: «Καμπανάκι» Θωμαΐδη, υψηλό το ιικό φορτίο

Παράταση lockdown κορονοϊός: Τις νέες του εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων και την αποτελεσματικότητα του lockdown κατέθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Θωμαίδης.

Τις νέες του εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων και την αποτελεσματικότητα του lockdown κατέθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Θωμαίδης, καθηγητής αναλυτική Χημείας του ΕΚΠΑ. Ο κ. Θωμαΐδης αρχικά υποστήριξε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και το ψύχος ευνοούν τη μετάδοση καθώς ο κόσμος παραμένει σε εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού ο καθηγητής σημείωσε ότι «εμείς έχουμε κάνει ανάλυση μέχρι και την Πέμπτη. Έως την Πέμπτη το ιικό φορτίο και η συγκέντρωση του ιού στα λύματα δεν είχαν σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν πάλι σε υψηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό που περιμένουμε είναι με την εφαρμογή των μέτρων και του περιορισμού μετακίνησης να έχουμε μείωση ιικού φορτίου στα λύματα». Όπως τόνισε, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα «αναμένουμε κορύφωση κρουσμάτων. Μετά την κορύφωση θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, που αναμένεται στις επόμενες 15 με 20 ημέρες».

Προς παράταση το lockdown

Αναφορικά με το lockdown, ο Νίκος Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι «εκτιμώ ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μπορέσουμε να έχουμε αποσυμπίεση στο σύστημα υγεία στην Αττική, καθώς οι εισαγωγές αυξάνουν. Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση, εκτιμώ ότι αυτό θα ισχύσει. Η εμπειρία από την περίπτωση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έδειξε ότι η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή. Ο καθοριστικός παράγοντας για την άρση των μέτρων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής επισήμανε ότι αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, το τρέχον θα είναι το τελευταίο lockdown, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση. «Εκτιμώ ότι με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών από τον Απρίλιο, με τον εμβολιασμό μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και με την αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας ότι θα έχουμε σημαντική αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, η οποία θα οδηγήσει σε άρση μέτρων» εξήγησε.

Άνδρας κάνει ποδήλατο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις