Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

03

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πατέλης σύζυγος: Η ανάρτηση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατέλης σύζυγος: Η ανάρτηση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Πατέλης σύζυγος: Ο Αλέξης Πατέλης έχει διανύσει μια θαυμαστή ακαδημαϊκή και επαγγελματική διαδρομή.

Μια φωτογραφία με τον σύζυγό του ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Ο κ. Πατέλης αφιέρωσε την ανάρτηση στον έρωτα της ζωής του, όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Happy Valentine’s Day to the love of my life».

Ποιος είναι ο Αλέξης Πατέλης; Ο 50χρονος οικονομολόγος, με λαμπρές σπουδές στο Princeton, θητεία δίπλα στον πρώην επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκι, και πολυετή καριέρα στις χρηματοοικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, δεν έκρυψε ποτέ την σεξουαλικότητά του.  Στη Wall Street, έγινε πασίγνωστος επειδή εγκαίρως είχε προβλέψει και εκτιμήσει τους κινδύνους από τα ομόλογα με εγγύηση τα περιβόητα στεγαστικά δάνεια που προκάλεσαν την κρίση του 2008.

Είχε συμβουλέψει τους πελάτες του να κινηθούν αναλόγως και ένας από τους ευνοημένους ήταν ένα από τα hedge funds του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο οποίος με μερικές κινήσεις κέρδισε εκατομμύρια. Αργότερα, ο στενότερος συνεργάτης του John Paulson, ο Paolo Pellegrini αποφάσισε να λειτουργήσει το δικό του hedge hund και ξεκίνησε τη στελέχωση του γραφείου του με τον Αλέξη Πατέλη.

Αλέξης Πατέλης

Από το Princeton στην Ηρώδου Αττικού

Ο Αλέξης Πατέλης έχει διανύσει μια θαυμαστή ακαδημαϊκή και επαγγελματική διαδρομή. Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα, πήγε σχολείο στου Μωραΐτη. Πήρε Bachelor of Arts στα Οικονομικά και τα Μαθηματικά το 1991 από το Πανεπιστήμιο Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1993 πήρε Master of Arts στα Οικονομικά από το παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο του Princeton στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την εποπτεία του -καθηγητή τότε και διοικητή της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED αργότερα- περιβόητου Ben Bernanke.
Η διατριβή του είχε τίτλο «Επιστροφές περιουσιακών στοιχείων και νομισματική πολιτική» και το πρώτο κεφάλαιο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Finance. Το 1997 ανακηρύχθηκε Doctor of Philosophy στα Οικονομικά.

Αργότερα αποφάσισε να μετατρέψει τις γνώσεις του σε πράξεις. Από το 1997 μέχρι το 2000 ο Alex Patelis εργάστηκε στο μεγαλύτερο dealing room του πλανήτη, ως trader της Goldman Sachs, στη Νέα Υόρκη. Μεγάλωσε, ωρίμασε, πλούτισε και κατόπιν εργάστηκε ως οικονομολόγος για τον Bill Dudley, κορυφαίο οικονομολόγο των ΗΠΑ.
Tο 2001 για έναν περίπου χρόνο μετακόμισε στο Λονδίνο για να δουλέψει ως οικονομολόγος στη Citigroup Asset Management. Το 2002 εντάχθηκε στη Merrill Lynch στο Λονδίνο. Γρήγορα ανέλαβε το επενδυτικό fund Global FX & debt Strategy το 2006 της Merrill Lynch.

Αλέξης Πατέλης

H εξέλιξή του ήταν ραγδαία.

Ο Alex Patelis σύντομα ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος μελετών για την παγκόσμια οικονομία στη Merrill Lynch. Ανέλαβε τη διοίκηση του Ομίλου International Economics, έχοντας την ευθύνη για τη διαμόρφωση προβλέψεων και επενδυτικών στρατηγικών σε οικονομίες εκτός της Βόρειας Αμερικής, μελετώντας τις προοπτικές των κεντρικών τραπεζών τους. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανός στην ανάλυση οικονομιών αναπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών στη Νότια Ευρώπη, στην περιοχή Rim Pacific και στη Λατινική Αμερική.

Επιπλέον, στον όμιλο Merrill Lynch ήταν υπεύθυνος για τις ομάδες που διαμορφώνουν τις επενδυτικές στρατηγικές για τα ομόλογα συναλλάγματος, τοπικού νομίσματος και εξωτερικού χρέους και δημιουργώντας εξατομικευμένες επενδυτικές προβλέψεις για τους εταιρικούς πελάτες της Merrill Lynch, τους θεσμικούς επενδυτές και τους ιδιώτες εξαιρετικά υψηλού εισοδήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα στρατηγικών συναλλαγματικών ισοτιμιών του MER κατετάγη πρώτη στις προβλέψεις με βάση την έρευνα του Bloomberg το 2004. Συνέχισε να παράγει έρευνες και μελέτες υψηλής προστιθέμενης αξίας τις οποίες οι πελάτες του πλήρωναν ακριβά.

Επιστροφή στην Αθήνα

Το 2010 αποφάσισε -για προσωπικούς λόγους- να γυρίσει στην Ελλάδα. Η σκέψη του ήταν απλή. Μελέτες μπορούσε να συντάσσει και στην Ελλάδα. Επαφές με ολόκληρο τον πλανήτη μπορούσε να έχει από το Ψυχικό. Τα έσοδα θα τα κρατούσε για τον εαυτό του αντί να τα μοιράζεται με τη Merrill Lynch. Δημιούργησε έναν μικρό επενδυτικό οργανισμό εξατομικευμένων αναλύσεων.
Από την Αθήνα εξυπηρετούσε πελάτες, όπως hedge funds, μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικές τράπεζες και άλλους. Το πελατολόγιό του μοιράζεται στην «περιοχή ΕΜΕΑ» (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), την Αμερική και το Pacrim, παρέχοντας ανεξάρτητη, παγκόσμια μακροοικονομική έρευνα, καθώς και συνεχή κάλυψη των σημαντικών γεγονότων στις οικονομίες αυτές για χάρη των πελατών του.

Ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί πιστεύει στην προοπτική της διακυβέρνησής του, υποσχόμενος να δώσει την πραγματική διάσταση στον ρόλο του «οικονομικού συμβούλου στο Γραφείο Πρωθυπουργού» της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αλέξης Πατέλης
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις