Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοκαιρία Μήδεια – Θεσσαλονίκη: Το έστρωσε στη συμπρωτεύουσα, πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία σήμερα
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μήδεια – Θεσσαλονίκη: Το έστρωσε στη συμπρωτεύουσα, πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία σήμερα

Κακοκαιρία Μήδεια - Θεσσαλονίκη: Η πορεία της κακοκαιρίας - Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα - Σε ποιες περιοχές σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει ντυθεί στα λευκά, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις εθνικές Οδούς. Από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες.

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας Μετά το απόγευμα, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Κακοκαιρία «Μήδεια»: To έστρωσε στη Θεσσαλονίκη

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας τα πάντα είχαν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο. Όσο περνούσε η ώρα το φαινόμενο γινόταν εντονότερο με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί από χιόνι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το θερμόμετρο στις 2 το ξημέρωμα έδειχνε 2 βαθμούς υπό του μηδενός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονταν στις επάλξεις για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό δρόμων από τη χιονόπτωση. Υπάλληλοι των υπηρεσιών καθαριότητας έριξαν μεγάλες ποσότητες αλατιού σε πεζοδρόμια και πλατείας. Μικροί και μεγάλοι δρόμοι «ποτίστηκαν» με αλατόνερο.

Λαμία

Το χιόνι πέφτει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστα προβλήματα. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται αραιές βροχοπτώσεις.

Στο δρόμο από Λαμία προς Δομοκό χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός καθώς δεκάδες μηχανήματα ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι. Ωστόσο η ορατότητα είναι ελάχιστη μιας και πυκνή ομίχλη καλύπτει την περιοχή σε μήκος περισσότερο των 30 χιλιομέτρων.

Στο δρόμο Λαμίας-Μπράλου προς Άμφισσα χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση αυτή την ώρα. Τα μηχανήματα κρατούν ανοιχτό το δρόμο ρίχνοντας αλάτι ενώ υπάρχει πυκνή ομίχλη που επιτρέπει ιδιαίτερα μικρή ορατότητα στους οδηγούς. Η διέλευση αυτού του δρόμου χρειάζεται προσοχή.

Και προς τον Μπράλο, την Άμφισσα αλλά και προς Δομοκό οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο δρόμο από Λαμία μέχρι το Καρπενήσι τα μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά από πολύ νωρίς για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο στη Ράχη Τυμφρηστού.

Στο πεδινό τμήμα οι χιονοπτώσεις ξεκινούν 12 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα.

Το σύνολο των μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων έχουν αναπτυχθεί σε καθοριστικά σημεία του δικτύου ωστόσο όμως οι επιτελείς της Περιφέρειας περιμένουν ένταση των χιονοπτώσεων μετά από τρεις ώρες περίπου.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για σήμερα Κυριακή, όπου αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», αναμένονται:

από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής 14/02 βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας μετά το απόγευμα της Κυριακής 14/02, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας)

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για τις πρωινές (πάνω) και απογευματινές ώρες (κάτω) της Κυριακής 14/02/2021 (με μπλε αποχρώσεις η βροχή ή το χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις