Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μοθωναίος Vitrioli: Αυτή ήταν η παράσταση που τον έστειλε στο νοσοκομείο
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μοθωναίος Vitrioli: Αυτή ήταν η παράσταση που τον έστειλε στο νοσοκομείο

Μοθωναίος Vitrioli: Τι αποκαλύπτει για το χρονικό της αποπομπής του Δημήτρη Μοθωναίου και όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο Γάλλος σκηνοθέτης με την ανάλγητη συμπεριφορά για τον γνωστό ηθοποιό

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος στην κάμερα της εκπομπής “Το Πρωινό” και στην Φαίη Σκορδά. Συγκεκριμένα ο γνωστός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην παράσταση “Η Μεγάλη Χίμαιρα” εξομολογήθηκε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από συγγενικό του πρόσωπο κατά εξακολούθηση από την ηλικία των 6 ετών. “Όπως συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, υπήρχε πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε σε πολύ μικρή ηλικία… Το παιδί δεν κατανοεί αυτή την πράξη ως κακοποίηση. Είναι αδύναμη η ψυχή, όταν δεν έχει εκπαιδευτεί… Για πάρα πολλά χρόνια δεν το καταλάβαινα. Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε στα 6, γινόταν κατά εξακολούθηση. Ένιωθα ότι ήταν ένας άνθρωπος που με αγαπούσε πάρα πολύ. Η τελευταία φορά που έγινε και πάγωσα…” είπε στη συγκλονιστική αποκάλυψη που έκανε.

Ο Δημήτρης Μοθωναίος αποκαλύπτει και μια άλλη σχέση κακοποίησης στο θέατρο. “Οι περιπτώσεις των σχέσεων που προσέλκυα, ευνοούσαν την κακοποίηση. Έκανα επίτηδες προσπάθειες να κάνω σχέση με κοπέλα που δεν πετύχαινε πάντα, γιατί το τραύμα δεν είχε δουλευτεί. Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μια καλή σχέση. Υπήρξε μια σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Ήταν κομβικό σημείο. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ και κατάλαβα ότι πρέπει να γίνει δουλειά. Ήταν μια κακοποιητική σχέση που προέκυψε από μια συνεργασία στο θέατρο το 2008 και διήρκησε μέχρι το ατύχημα. Έφυγα μετά το ατύχημα όταν βρήκα μια μεγαλύτερη απόδειξη για τις υποψίες που είχα”.

Μοθωναίος Vitrioli: Ποια ήταν η παράσταση

Μπορεί ο Δημήτρης Μοθωναίος να μην αποκάλυψε την παράσταση, αλλά ένας άλλος σημαντικός ηθοποιός, ο Γιάννος Περλέγκας με μια ανάρτησή του υπενθύμισε την παράσταση και επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Δημήτρη Μοθωναίου περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Έγραψε στο λογαριασμό του:

“Ο Δημήτρης Μοθωναίος στην αρχή της συνέντευξής του μιλάει για την παράσταση Vitrioli του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πι, στην οποία έπαιζα κι εγώ. Επιβεβαιώνω την ανάλγητη συμπεριφορά του σκηνοθέτη που τον απέλυσε λόγω πνευμονίας και την μηδενική στήριξη προς τον Δημήτρη από πλευράς διεύθυνσης του Εθνικού τότε, καθώς και τη δική μας σιωπή που την ανακάλεσα εχθές ολόκληρη και με έκανε εκ νέου να ντρέπομαι που σιώπησα (ο Γιάννης Χουβαρδάς έλειπε σε ταξίδι εκείνες τις μέρες, το ζήτημα ανέλαβε να διευθετήσει η Έφη Θεοδώρου).

Ο Δημήτρης αντικαταστάθηκε από τον Χάρη Τζωρτζάκη. Ψύλλοι στ’ άχυρα θα πει κανείς, αλλά δείχνει κάτι για τη διαχρονική αντιμετώπιση των ηθοποιών και τους πολλαπλούς τραυματισμούς που συντελούνται στο Εθνικό. Δεν γίνεται να μη νιώθει κανείς ντροπή για όλα αυτά, αν θέλει να ανανεώσει τη διόλου αυτονόητη ταυτότητα του ανθρώπου και συναδέλφου. Να μαστε δίπλα στους ανθρώπους αν θέλουμε να λεγόμαστε κι εμείς άνθρωποι”.

Η ανάρτηση του Γιάννου Περλέγκα

Μοθωναίος Vitrioli: Τι είχε απαντήσει τότε το Εθνικό θέατρο

Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αφορούν στην αλλαγή διανομής ρόλου του ηθοποιού Δημήτρη Μοθωναίου για την παράσταση “Vitrioli”, το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος ασθένησε με υψηλό πυρετό και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του, απείχε στις 12 και 13 Μαρτίου από τις γενικές δοκιμές του έργου του Γιάννη Μαυριτσάκη VITRIOLI σε σκηνοθεσία Olivier Py, με προγραμματισμένη πρεμιέρα 15 Μαρτίου στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”. Στις 14 Μαρτίου, παραμονή της πρεμιέρας, ο σκηνοθέτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηθοποιό για να τον ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του και για να βεβαιωθεί ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ρόλου του. Ο ηθοποιός, για προσωπικούς του λόγους, προτίμησε να διαφυλάξει και τον εαυτό του και την παράσταση από ενδεχόμενη αδυναμία του να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της σκηνοθεσίας, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, παραμονή της πρεμιέρας.

Κατόπιν τούτου, και πάντοτε σε συνεννόηση με τον ηθοποιό που έγινε στα πλαίσια της καλής πίστης, το Εθνικό Θέατρο εκτιμώντας ότι ο ηθοποιός δεν θα μπορούσε να επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με απολύτως ασφαλείς όρους υγείας στην παράσταση, οδηγήθηκε στην απόφαση της αλλαγής διανομής ρόλου και αναβολής της προγραμματισμένης πρεμιέρας. Ομως, ο ηθοποιός παραμένει στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, η δε ατομική του σύμβαση με το Εθνικό Θέατρο παραμένει σε ισχύ”.

Η παράσταση

Για την ιστορία, η παράσταση “Vitrioli” παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία του Γάλλου σκηνοθέτη και συγγραφέα Ολιβιέ Πι, στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”, τη θεατρική περίοδο 2012 – 2013. Μάλιστα, ο Ολιβιέ Πι είχε μιλήσει στο “Αθηνόραμα” το 2013 για τον Δημήτρη Μοθωναίο και την επιλογή ως πρωταγωνιστή στο σκοτεινό αυτό έργο, όπως το χαρακτήριζε τότε ο Τύπος. “Α, είναι μεγάλο αστέρι! Πολύ ταλαντούχος και υπέροχος συνεργάτης. Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τους Έλληνες ηθοποιούς εν γένει. Είναι όλοι τους βαθιά συνδεδεμένοι με την έννοια της τραγωδίας. Οι Γάλλοι ηθοποιοί, ίσως λόγω της παράδοσης του Μολιέρου, είναι εκπληκτικοί κωμικοί. Οι Έλληνες, αντίστοιχα, είναι ασυναγώνιστοι στην τραγωδία. Δεν φαίνονται ποτέ ψευτο-συναισθηματικοί ή αδύναμοι. είναι πανίσχυροι!” είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης τότε, σε συνέντευξή του στην Ιλειάνα Δημάδη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις